Silat Beksi három évvel ezelőtt lépett fel először Magyarországon. Az ukrán DJ / producer hazánkban is egyre népesebb rajongótáborral rendelkezik. Jövő héten egy öt órás szettel fog elkápráztatni bennünket az Alkotótábor nagyszínpadán. Ennek apropójából faggattuk ki őt a munkásságáról és mesélt az ukrán elektronikus zenei szcéna sajátosságairól is. 

Szia! Második alkalommal lépsz fel hazánkban. Milyen emlékeid vannak az első buliról, hogy érezted magad?

Sziasztok! Oh, az egy fantasztikus kiruccanás volt, sok jó arccal találkoztam. Megismerkedhettem Budapest gyönyörű látnivalóival. Aztán aznap két helyszínen is zenéltem. Először a Népszigeten, egy híd alatt. Majd éjszakára beköltöztünk a városba, a Duna partjára, csodálatos panoráma tárult elénk az épületből. Csordultig telt a hely, felejthetetlen volt! Nagyon mentünk aznap éjszaka!

Hogyan élted meg az elmúlt hónapok bezártságát?

Igazából már nem is tudom követni, hogy hányadik hullámnál tartunk. Az időm nagyrészét stúdiózással töltöttem. Befejeztem az albumot és új zenéken dolgoztam. Ezek majd 2022-ben fognak megjelenni.

A napokban mi is beszámoltunk arról, hogy Kijevben az utcán táncolva tüntettek a helyi raverek a rendőri túlkapások ellen. Hogyan jellemeznéd a helyi elektronikus zenei szcénát?

Ez sajnos pontosan így történt. Nálunk a korrupt rendőrök folyamatosan vegzálják azokat a klubokat, akik nem akarnak kenőpénzt fizetni. A teljes művészi / kreatív szektor szenved ettől. Ha az állami szervek békén hagynának minket, akkor az egész szcéna hatalmas fejlődésen ment volna keresztül.

Melyik klubokra és előadókra érdemes odafigyelni az ukrán szcénában?

Gyors tempóban növekszik és fejlődik az itteni közeg. Az elmúlt években a fiatal művészek saját egyedi hangzásukkal és látásmódjukkal léptek színpadra. A legismertebb és legnagyobb hely a „Closer„. A hely üzemeltetői tavaly elindítottak egy másik egységet. A Kureni is egyre sikeresebb.

2003-ban kezdődött a DJ-karriered. Kik voltak azok az előadók, akik a kezdetekkor inspiráltak?

Callisto, Pure Science, DHS

Hogyan zajlik nálad a zeneszerkesztés folyamata?

Szeretek az eszközparkommal játszani. Ez többnyire egy hosszú jam, ami alatt mintákat programozok és hullámformákkal játszom. Hangzásvilágát tekintve minimal, breakbeat, techno és house keveréke. Elég nehéz leírni ezt a sajátos stílust. Ugyanez érvényes a dj-zésre is, szeretek különböző hangulatokat és stílusokat keverni, de a végeredmény mindig nagyon kellemes lesz!

Milyen tervekkel vágsz neki a 2021-es évnek? Mire számíthatunk megjelenések terén?

Leginkább az új albumom megjelenését várom, ami a Constant Black gondozásában fog megjelenni. Ezenkívül több remixet is készítettem, ami vinyl-en fog megjelenni. 2022-re nagyjából 3-4 EP-vel vagyok kész, ami kiadásra vár. Nagyon izgatott vagyok!

Mivel foglalkozol szabadidődben, amikor éppen nem a zenélésről van szó?

Amikor nem zenéket írok, akkor új virtuális eszközökről vagy moduláris szintetizátorokról tanulok. Ez segít felkészülni abban, hogy milyen új eszközöket szerezzek be magamnak, vagy hogyan tudom színesíteni a produceri munkásságomat. A fennmaradó időt barátaimmal töltöm, frizbizek, gokartozom, vagy vidéken piknikezem.

Hogyan jellemeznéd a saját hangzásodat? Mire számíthatunk tőled az Alkotótáborban?

Groove és jó hangulat!

Silat Beksi jövő szombaton fog fellépni az Alkotótábor nagyszínpadán és egészen öt órán át fog elkápráztatni minket a játékával. Az eseményre még korlátozott számban kaphatóak jegyek és bérletek. Néhány bérlet még nálunk is fellelhető, ha érdekel írj privát üzenetet a Primate.hu fb oldalára!