Az Alkotótábor kétségtelenül a hazai elektronikus zenei közösség egyik kedvenc rendezvénye. Itt zenélni nem csak dicsőség, hanem egyben felelősség. A legrutinosabb rókák is gyomorgörccsel állnak a pult mögé, itt ugyanis nem csak a közönség részéről fognak értő fülekre találni, hanem a szakma is szép számmal képviselteti magát. A fesztivál leggyakoribb fellépőit kérdeztük arról, hogy milyen érzés az Alkotótábor DJ-pultjában állni. Többen egy kedves történetet is elmeséltek, ami a tábor ideje alatt esett meg velük. 

Grema

‘”Az első táborom, ami egyben az utolsó gyenesdiási szervezés volt, valamiféle hazaérésként hatott! Az ország különböző részeiről érkező, hasonló kattanással bíró emberek összejönnek egy hétvégére hogy megmutassák egymásnak, hogy ki hol tart az úton, ki mire gerjed, ki hogyan éli meg a minimalizmust, a 4/4 lüktetést!
Az évek alatt ez a baráti táborozás felnőtt, egy profi technikai háttérrel megtámogatott fesztivál lett, a helyszínekről is mindig költözni kényszerült, a bulizó/fellépő generációk is szépen lassan lecserélődtek, de elég régóta járok ide “haza” ahhoz, hogy bátran kijelentsem: az alapok, a szellemiség a sok változás ellenére is maradt ugyanaz!”

Jaffa Surfa

„Mindig élményszámba megy. Nemcsak zeneileg csemege rá készülni magamfajta muzsikusnak, egy csomó műkedvelő arccal szinte csak itt találkozom. 2O11-ben voltam először és az összes közül a mostani helyszín a legpatentebb.

A ’16-os szeánszon esett meg, hogy Beta-val épp összefutok éjjel a pajta mellett, mondom, „Béla, Te még itt? mindjárt kezdesz, nem?” erre Ő: „Nem, Én utánad vagyok, most Te vagy!” És valóban, kivételesen elnéztem a lineupot (vagy valami időhurokba keveredtem?)
Végül öt perc múlva már az első lemezt tettem fel és azt hiszem igen jól sült el a szett ?”

Képek: Fölnagy Dóra

Ferenc Vaspoeri

„Az, hogy az eddigi 17-ből 16 alkalommal zenéltem, és ez büszkeséggel tölt el. Plusz, hogy a mostani 18.-ra is, ugyan kevesebb rendelkezésre álló idővel, de ugyanolyan lelkesedéssel írom az új, saját zenéket, mint az első alkalomra. Jelenti továbbá a mindig jó közeget, tartalmas beszélgetéseket a ritkán látott, jó ismerősökkel.
Biztos pontot az évben, amihez az ember hozzáigazítja a nyári programot, most már 17. éve, ami így leírva soknak tűnik, de mégis remélem, hogy lesz még belőle jó pár!

Ennyi táborral a hátam mögött biztosan nem fogok tudni egyetlen dolgot kiemelni. A régi, “Nagymezős” alkotókról szinte minden alkalomról tudnék valamit mesélni… pl. amikor egy feldíszített betonkeverő körözött a placcon, amit a mai napig bizonytalan vagyok, hogy megtörtént-e valójában, annyira hihetetlen story ? Azért, hogy a közelmúltból is kiemeljek valamit, talán a Fiba-Isu-Wuki hármas örömzenélését említeném meg tavalyelőttről. Úgy hallottam idén is terveznek valami hasonlót ?”

Tolnai

„Sokat elárul a varázsáról, hogy 2009 óta évről-évre főként az Alkotótábor köré szerveződik a nyaram. Tudat alatt erősen befolyásolja a lemez vásárlásaimat, ezáltal a stílusomat is, hiszen jó dolog elképzelni, hogy fog egy-egy frankó lemez működni a táborban. Én a kezdetektől komolyan veszem az eredeti üzenetet, azaz, hogy Alkotni megyünk oda. Igyekszem is megfelelni ennek az elvnek, ezért még a hosszas készülődés, szelektálás után is remegő kézzel rakom fel az első lemezeket. Értő és nyitott közönség, ragyogó fellépők, atom jó technika és eszméletlen szép környezet. Kell ennél több? Igen, a végtelenül odaadó szervezés! Ez teszi az Alkotótábort Magyarország egyik legjobb underground rendezvényévé.

A 2019-es Alkotótábor előtt egy héttel egy foci meccsen kificamodott a bokám, elszakadt több szalagom is. A párom, ekkor szintén egy baleset eredményeképp törést szenvedett a lábfejében. Minden adott volt tehát, hogy kihagyjuk a tábort, hiszen alig bírtunk járni. Ez persze elképzelhetetlen volt, mindenféle merevítő segítségével, de ott voltunk végig, a tábor teljes időtartamán. Elég viccesen néztünk ki, ahogy botorkáltunk a táncolók között, de minden perce megérte!”

Sinko

„Szerencsére azon emberek közé tartozom, akik végigkísérhették ennek a rendezvénynek az eddigi életútját. Ott lehettem a születésénél a Gyenesdiási nagyréten, mikor még csak pár tucat embert érdekelt az Alkotótábor és ott lehetek most is, a jelenlegi helyszínen, ami számomra az eddigiek közül a leginkább közel álló. Bár létszám tekintetében összehasonlíthatatlan a kezdet és a jelen, egy valami nem változott, a „hazaértem” érzés. Ugyanaz a barátságos légkör vesz körül, mint a legelején. A sok ismerős arc, jó zenék, szuper hang, gyönyörű táj, koccintás, pacsi… ha esik, akkor is kérdés nélkül dagasztod a sarat ütemre, mert akkor ott éppen ez a legjobb. Szabadság! Legkedvesebb élmény? Nem tudok csak egyet kiemelni… Minden alkalommal van legalább egy olyan éjszaka, mikor spontán kialakul egy óriási megfejtős beszélgetés barátokkal a szálláson, vagy sátor mellett, vagy a pultnál, esetleg hanyatt fekve az eget bámulva és közben a zenét hallgatva. Többek között ez az a plusz, ami miatt várom az idei Alkotótábort.”

Po:ti

„Az Alkotótábor számomra az állandóságot jeletni. Ez az egyetlen olyan esemény, amin karrierem legeleje óta minden évben lehetőségem van fellépni, ha jól számolom ez lesz a tizenegyedik alkalom. Ezért nem tudok elég hálás lenni, óriási megtiszteltetés. Az egyetlen olyan rendezvény az országban, ahol a közönség soraiban is legalább annyi elismert, zenével valamilyen formában foglalkozó ember van, mint a négy teljes nap alatt a két színpadon. Így a fellépők mindig a legjobbat nyúltják a plusz kellemes teher hatására. Legkedvesebb élményem a 14. Alkotótáboron 2017-ben Szántódpusztán játszott vasárnap reggeli szettem marad minden bizonnyal. A sok év alatt ez hagyta bennem a legmélyebb nyomot, mind a színpadon kapott élmény, mind pedig a rengeteg pozitív visszajelzés miatt, amiket ezután a szett után kaptam még évekkel később is.”

A 2021-es Alkotótábor június 30 – július 4. között kerül megrendezésre a festői Bér – Virágospusztán, ami Nógrád megye egyik legszebb része. Távol a világ zajától, de mégis alig egy órára Budapesttől. Az eseményre még korlátozott számban kaphatóak jegyek és bérletek. A szállásokat pillanatok alatt elkapkodták, de egy 6 fős faház felszabadult és néhány kedvezményes bérletet is fel tudunk ajánlani az olvasóknak . Ha érdekel, írj üzenetet a Primate.hu facebook oldalára!

Eseményhttps://www.facebook.com/events/273544703910599
Jegyek, line up, házirendhttps://alkototabor.info