Tovább forrnak az indulatok Ukrajna fővárosában. Az elmúlt hetekben több alkalommal is olyan hírek érkeztek, miszerint helyi szélsőséges csoprotok fenyegetik Kijev underground klubjait.

A rajtaütést a Catharsis nevű szélsőséges helyi csoportosulás szervezte. Ők indítottak az elmúlt időkben kereszteshadjáratot egyes kijevi klubok ellen, mivel azok szerintük az LMBTQ-kultúrát és a drogfogyasztást propagálják. Először november 6-án léptek fel a szórakozóhelyek ellen.

  Egy sötét kijevi klub magasra tette a lécet a helyi elektronikus zenei közegben

A HVLV klub ellen elkövetett támadást térfigyelő kamerák és mobiltelefonok kameráival is rögzítették, de a kijevi underground klubkultúra többi jelentős színhelye, a Closer és ∄ szintén a támadás célpontját képezték. Az eset során többen megsérültek és jelentős anyagi károk keletkeztek.

A november 26-án bekövetkezett eseménynek a berlini Ecke Records csapatának tagjai is szemtanúi voltak, akik aznap este rendeztek bulit a HVLV-ben. Az Instagramon arról írtak, hogy gumibotokkal és gázspay-val intéztek támadást a kidobó személyzet tagjai ellen, miközben homofób és rasszista rigmusokat kantáltak. Az incidens kb. 2 és fél percig tartott.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ecke Records (@eckerecords) által megosztott bejegyzés

A Catharsis csoport állítólag eleinte csak tüntetni szeretett volna, ami aztán mégis erőszakos cselekményekbe torkollott. Andrij Jankovszkij – a klub társtulajdonosa szerint – szerint a támadók többsége 14 és 16 év közötti fiatalokból állt.

Az eset kapcsán kb. 50 feljelentés érkezett a rendőrséghez. A hatóságok állítólag már 10 embert vettek őrizetbe.

A globális techno színtér mély megdöbbenéssel áll az eset előtt. A Vilnius Nightlife Alliance a következő nyilatkozatot tette közzé: „Határozottan elítéljük a kijevi tánczenei közösségekkel szembeni erőszakos fenyegetéseket és rágalmazásokat. Ez egyszerűen terrorizmus. Arra kérjük a rendőrséget, hogy ne a neonácizmust, hanem a véleménynyilvánítás szabadságát védje. Szolidaritást vállalunk a HVLV, a Closer és a ∄” nevű helyekkel.”