Tromsø Norvégia nyolcadik legnagyobb városa. Itt található a világ legészakibb sörfőzdéje, botanikus kertje és planetáriuma; a város a világ legészakabbi püspökségének is székhelye, mivel hogy 400 km-rel az északi sarkkörön túl fekszik. Tromsø híres az é(j)szakai életéről, egyszerre 20 000 embernek nyújt lehetőséget, ami a város teljes népességének a harmadát jelenti.

Ez a norvég underground elektronikus zenei szcéna melegágya. A helyi fiatalok egy csoportja alapjaiban változtatták meg az ország kulturális megítélését, amikor – megunva az elszigeteltséget és bezártságot – a semmiből létrehozták saját zenei szcénájukat.

Aki szeretné alaposabban is megismerni a helyi szcéna történetét, annak melegen ajánljuk a Northern Disco Light című dokumentumfilmet, ami egészen elképesztő archív videókat és fényképeket, lebilincselő drónfelvételeket, valamint lenyűgöző animációkat és grafikákat mutat be a bő kétórás filmben.

Jöjjön hát 10 zene innen az északi sarkkörön túlról, melyeket szokatlan basszusvonalak, dub-szerű effektek, a 70-es évek diszkója és a 80-as évek szintipopja, hátborzongató hangok és finom dobgépek visszhangjai jellemez. Ezeknek a zenéknek az adja az igazi különlegességet, hogy ha becsukjuk a szemünket miközben hallgatjuk őket, akkor gondolatban koktélt szürcsölünk a pálmafák árnyékában. Pedig ahhoz ezek a zenék születtek, ott pont ennek az ellenkezője jellemzi a környezeti viszonyokat.

BIOSPHERE – NOVELTY WAVES (1995)

THOSE NORWEGIANS – DA KINGUE D’MAZDA (1997)

EROT – SONG FOR ANNIE (1999)

TORSKE – SEXY DISCO (1999)

KAHUUN – LONG TIME NO SEE (1999)

RÖYKSOPP – SO EASY (1999)

RUNE LINDBÆK – OK, KJØR ROMSKIP (2001)

RALPH MYERZ – THINK TWICE (2002)

 

MENTAL OVERDRIVE – DISKODANS (2003)

LINDSTRØM – I FEEL SPACE (2005)

Forrás: [Mixmag]
Borítókép: Getty Images/iStockphoto