Ibiza csodálatos strandjai hamarosan eltűnnek a föld színéről? Egy nemrégiben megjelent tanulmány erre a következtetésre jutott.  

A tengeri tudósok által közzétett jelentés szerint a strandok „véglegesen elveszhetnek”, ha a tengerszint tovább emelkedik.

A tengerviszonyok, a tengerszint és a helyi földrajz matematikai modellezése azt jósolja, hogy a népszerű nyaralóhely jelenlegi homokos partvonalának 56-65 százaléka eltűnhet az évszázad végére, ha a káros anyagok kibocsátásának jelenlegi tendenciája folytatódik globális szinten. Extrém időjárási körülmények között Ibiza strandjainak 84-86 százaléka is víz alá kerülne.

Ha ez bekövetkezik, akkor a partysziget éjszakai életének is hamarosan búcsút kell inteni. Ami pedig Ibiza legfőbb vonzereje a turisták körében, hiszen itt vannak a világ legnépszerűbb elektronikus zenei klubjai, mint például az Ushuaia és az Amnesia.

„A Földközi-tenger környékén található régiók bevételének legnagyobb százaléka a turizmusból származik” – magyarázta a tanulmány egyik felelőse. – Ezért fontos a helyzet alapos és tudományos figyelemmel kísérése.”

A tanulmány teljes szövegét ITT lehet angolul elolvasni.

Forrás: Frontiers in Marine Science