A Showdown nevét sokaknak nem kell bemutatni, akik már az ezredfordulót követő években  is a techno megszállottjainak vallották magukat. 20 évvel ezelőtt még egyáltalán nem számított akkora trendnek a hangzás, mint mostanában. Ennek ellenére nem csak Budapesten, hanem vidéken is virágzott a szcéna. Rendszeresek voltak a külföldi fellépőkkel tarkított események olyan településeken is, mint például Fertőd, Sáránd, Békéscsaba, Kiskunmajsa vagy éppen Székesfehérvár. 

Székesfehérváron mertek nagyot álmodni, hogy a ‘Birminghan-Madrid’ tengelyen született dark- és offbeat techno zenéktől legyenek zajosak. Sikerült!

Az első Showdown rendezvényre 2002. november 8-án került sor Székesfehérvár néhai  vidámparkjának még meglévő óriáskereke alatti Big Wheel Dance Club falai között, amit azóta már sajnos eldózeroltak. Az egy évvel későbbi születésnapi buli már nagyobb, egy néhai katonai raktár épület csarnokában, a Hadiárva utcai Base klubban volt, ami a következő években a bázisa is maradt a rendezvénynek.

A dark- és offbeat (asymmetric) techno akkori legnagyobb hazai úttörője Jay Cortez, aki  egyben a Showdown első headline-re is volt. A stílus hazai rajongói a fehérvári házigazdák, Flashman (aka. Rexam) és Calman voltak, akik egyben a rendezvény ötletgazdái is.

Az elkövetkezendő években olyan nevek fordultak meg Székesfehérváron, mint Oscar  Mulero (E), Makaton (UK), Toky (SK), Sebastian Kramer (D), Paul (Damage) Bailey (UK),  Daho & Ginger (CZ), Regis (UK), Supagrupa (SK), Loktibrada (SK), Takaaki Itoh (J), Glaucoma (SK), Virgil Enzinger (A), Mike Vinyl (A) vagy  éppen 2004-ben az egyik utolsó fellépésükkel a 65D Maveriks (UK) formáció, mert nem sokkal később tragikusan elhunyt a formáció egyik tagja, Richard Polson. A hazai fellépők is elég illusztris társaság volt: Igor Do’urden, Dorian Knox, Sági, Bernathy &  son, Gabeen, Dr. Hoffmann, Rebus Egge, Grega, Blasio, Benzol, Adam Beiner és egy frenetikus élő fellépéssel Jay  Cortez & Jäger formáció.


Az évek alatt voltak több emlékezetes pillanatok is. Fehérváriaknak volt szerencséjük még hallani együtt az eredeti apa-fia felállásban Bernathy & Son, vagy a fentebb már említett 65D Mavericks formációt, akik első és egyetlen hazai fellépése Fehérváron volt. Makaton is elsőként érkezett Fehérvára, akit bár a szervezők ismertek munkássága és saját kiadója, a Rodz-Konez records-on keresztüli megjelenései által, de itthon nem tűnt óriási népszerűségnek a neve. Így a szervezőket is meglepte a teltházas csarnok buli és Makaton olyan live-ot nyomott, hogy csoda, hogy egyben maradt az épület. A legtöbbször visszahívott vendég, Toky volt, akihez a legviccesebb és legfurcsább történetek is fűződnek. Röviden csak annyit, hogy szeretet inni, de nagyon 🙂

Idén lesz 20 éve, hogy beindult a Showdown gépezet és bár a szervezők azóta visszavonultak az aktív éjszakai élettől, egy este erejéig visszatérnek a lemezjátszók mögé Jay Cortez-zel együtt. A 20 évvel ezelőtti estét újra ismétlik november 26-án, Fehérvár belvárosi klubjában, a Petőfi Kultúrtanszékben, ahol mind zeneileg és (reményeik szerint) hangulatban is újra visszaköszön egy igazi flashback érzés.

Esemény: https://www.facebook.com/events/1266428144179685