A horvátországi SONUS Fesztivál idén jubilál 10-edik alkalommal a hedonista partiszigeten, a Pag-on elhelyezkedő Zrce Beachen. Ez alkalomból olyan színes és széles spektrumon mozgó line upot építettek fel a szervezők, amilyenre ezidáig még nem volt példa. Nemzetközi headlinerek, helyi hősök, underground szuper sztárok és a szcéna újoncai közül minőségi válogatás alakítja a fellépőgárdát. A SONUS minden évben több mint 60 előadót gyűjt össze, hogy elképesztő techno raveket, lazulós house partikat és tökéletes napsütéses összejöveteleket hozzanak létre.

Ezúttal a különleges 10-edik kiadás debütáló előadóit gyűjtöttük össze. A headlinereket nem szükséges bemutatni, de a legfrissebb arcokat érdemes előre csekkolni, nehogy azért maradjatok le valami különlegesről, mert nem ismertétek.

Adiel – A kivételes technikai képességeiről, lenyűgöző zenei látásmódjáról és magával ragadó színpadi jelenlétéről ismert Adiel gyorsan a techno világának feltörekvő sztárjává vált. Hírhedt szettjeiben gondosan kidolgozott, kavargó dallamaival és elbűvölő ritmusaival az extázis mély állapotába tudja juttatni a közönséget.

ARTBAT – A formációt két tapasztalt kijevi dj és producer alkotja. Sikerének kulcsa a kiváló minőségű, erőteljes és ötletes hangzásban rejlik. Számaik lenyűgöző kapacitással rendelkeznek, hogy energiával és lendülettel töltsék fel mind a meghitt táncparketteket, mind a hatalmas arénákat. Ez az oka annak, hogy sok neves művészt vonz az Artbat zenéje. Az olyan tánczenei szaktekintélyek, mint Solomun, Maceo Plex és Richie Hawtin rendszeresen pörgetik Artbat számait szettjeik során.

Ben Böhmer, a német DJ és producer a deep house és a techno vegyitett dallamos és érzelmes stílusáról ismert. Számos szakmailag elismert kislemezt, EP-t és albumot adott ki olyan címkéknél, mint az Anjunadeep vagy a Dynamic. Chris Stussy a house holland képviselője, aki zenéjét a jazz, disco és a chicagói hatásokkal alkotja meg. Az elmúlt években viharosan tört utat a szcénában különleges tehetségével. Clara Cuve Berlin bázisú német dj. A gyors és groovy technótól a breakbeatig, a jungle-ig és a hardcoreig… Clara a műfajok hatalmas skálájával rendelkezik, amelyeket kombinálva teremt a káoszban harmóniát, mindig a groove-ra és a dinamikára összpontosítva. Daria Kolosova jelenleg a techno szcéna egyik legaktívabb feltörekvő mátkája. Olyan energikus dallamokat kóstoltat, amelyek nemcsak táncolhatók, hanem frissek és merészek is.

Dennis Cruz mindig tálcán kínálja a táncot robbantó dinamitot, bárhová is megy. Ő a tech-house közösség egyik pillére, DJ-ként és producerként valóban trendeket állít fel friss hangzásával. Nem csoda, hogy olyan nagy ütősök kegyére talált, mint Jamie Jones, Joseph Capriati vagy Marco Carola, akik mind az ő dallamaihoz nyúlnak, ha nagy hatást akarnak elérni szettjükben. Diplo egy kicsit kakukktojás számunkra, amerikai dj és producer aki bár minőségi, színvonalas munkákkal büszkélkedhet, leginkább olyan mint egy napraforgó. Gyakran vált műfajt, kipróbálja magát ebben is abban is, mikor miben tud karriert építeni. Ettől függetlenül szakmai minősitése hibátlan. Amikor Héctor Oaks a következő bakelitlemezzel a kezében a tömeg felé fordul lemeztokja mélyéről, soha nem tudhatod, mi következik. Kortárs, kézzel válogatott techno, rave klasszikusok, breakek, gettó, oomphy groove-ok és egy csipet funk – ebben az előadásban minden lesz.

Indira Paganotto gyorsan túlszárnyalta az elektronikus zenei szcénát psytrance-hatású hangzásának köszönhetően. Szettjei tele vannak eleganciával, minőségi szelekcióval, melyben a ’90-es diszkótól elvisz minket a legaktuálisabb underground technoig. Stílusa energikus, függetlenül attól hogy éppen kemény vagy lágyabb. Ez az energikus eklektika lett a jellegzetes vonása.

Innellea – víziói és benyomásai láthatóan visszafogottság nélkül kerülnek át a zenéjébe. Az elektronikus zene dallamos irányzatainak hatására nagyon kreatív módon ötvözte a techno gyökereit, és előállt egyedi és absztrakt hangzásával. Jaden Thompson egy kiemelkedő aktuálisan feltörekvő a szakmában. Zenéje tele van energiával és funkkal, izzadt táncparkettre szabva. Tehetségével és a house zene iránti szenvedélyével biztos, hogy a következő években is hullámokat kelt a szcénában. Kétségtelenül olyan látványos teljesítményt nyújt majd, amely mindenkit lenyűgöz.

Klangkuenstler nevét talán ma már minden technós ismeri, a keményebb, kompromisszummentes hangzás képviselője, karrierje a  csúcson ragadt évekkel ezelőtt. Lilly Palmer erőteljes, impulzív technikájával, valamint melankolikus mély hangokkal, érdekfeszítő dallamokkal és felvillanyozó basszusvonalakkal egyedi és energikus hangulatot teremt, és egyenesen az űrbe küldi közönségét egy utazásra, ahol már nincs szükség retúrjegyekre. MARRØN olyan zenész, aki folyamatosan új magasságokba igyekszik emelni magát és közönségét gyors és ritmikus hangzásával, amely az afrikai zenében való mély gyökereiről tanúskodik. A techno szabadsága és sokszínűsége rávette, hogy igazán beleássa magát az underground szcénába, és saját nevet alkosson. Zenéje afrikai groove-ot és erőteljes, de atmoszférikus techno hangzást tartalmaz, amellyel hipnotizálni kívánja a tömeget, hogy órákig a táncparketten maradjanak. A Mathame testvérpár az Afterlife-ra jellemző mozizós hangzásvilágot és éteri világokat varázsol dallamos hangjaikkal, melyek a fizikai világgal egyesülve érzelmes környezetet teremtenek. A SONUS tökéletes helyszín lesz varázslatukhoz.

Patrick Mason-t három szóval jellemeznénk: energikus, megnyerő és kihagyhatatlan! A Berlin és LA székhelyű DJ erőteljes műsorairól híres, melyek világszerte felvillanyozzák a tömeget. Feltörekvő sztár az elektronikus zene világában, igazi showman. PAWSA jellegzetes hangzása a leleményes tech-house némi old school hangulattal fűszerezve – határozottan a táncparkettre íródott, csábitó, rolling bassline-al és vonzó dallamokkal. Green Velvet és Nicole Moudaber szilárd támogatását élvezi, de Pan-Pot vagy Adam Beyer is szívesen játssza zenéit. Sama’ Abdulhadi az első Dj-k egyike, aki Palesztinából a nemzetközi szintérre lépett. Szettjei a magas oktánszámú, ütős technoban gyökereznek. Somewhen Berlin új techno generációját képviseli, amely a futurizmust és a nosztalgiát kutatja zenéjében. A művész és a kiadója is a jövő bizonytalanságát boncolgatja és azt a reményt kutatja, hogy az álmaink igen is megvalósíthatók. A párizsi Dj Trym, más néven „Sparkling Water Boy”  a techno és a hardtrance közötti határok elmosásával vált a francia újgenerációs techno művészek egyik vezető arcává. Fáradhatatlan perfekcionista lévén, bárhová is megy, Trym mindig a legjobb teljesítményt nyújtja. A brazil Dj és producer Vintage Culture-t dallamos, érzelmes techno-stílusáért szeretik, zenéjében meghatározó a deep house és pop elemei is. A Berlin bázisú Yulia Niko egy hihetetlenül tehetséges, sokoldalú Dj és producer, aki felvillanyozó szettjeivel és innovatív produkcióival hatalmasat hódított az underground zenei szintéren.  Deep tech hangzását erősen befolyásolja a detroiti és a chicagói house. Egy hangzás, melyet a berlini Watergate is annyira megkedvelt, hogy rezidensé is választották a hölgyet.

Ezt a hosszú listát összegezvén azt látjuk, hogy a SONUS ismét figyeli a közönséget, meghallgatja és igyekszik kompromisszumokat kötni a potenciális vendégeivel. Az elmúlt években olvashattuk kommentekben, hogy miért mindig ugyan az a line up. Ezzel szemben idén aligha lehet belekötni a fellépőgárdába. Friss, megújuló, még több underground és szélesebb körű hangzások jellemzik az idei SONUS fesztivált.

Bővebb információkért látogassatok el a www.sonus-festival.com weboldalra vagy csatlakozzatok a hivatalos magyar Sonus Festival Group Hungary  csoporthoz!

Jegyek: tickets.sonus-festival.com