A 2019-ben debütált Katlan Fesztivál szinte azonnal a nyár egyik legfontosabb eseményévé nőtte ki magát a techno rajongóinak körében. Persze ezen nincs mit csodálkozni. Az immáron három naposra bővült fesztivál egy tucat külföldi headlinerrel bővelkedik, akiket hazai fellépők egész sora támogat. Idén ráadásul egyéb zenei stílusokat is felvonultat a Katlan.  Maga a helyszín pedig még akkor is megér egy látogatást, ha semmi közünk a zenéhez. A 2021-es Katlanról szóló beszámolónkat ITT olvashatod.

A tárnoki katlan igazán különleges hely. Tulajdonképpen egy nagyjából 10 000 négyzetméter alapterületű barlangról beszélünk, ami télen fűt, nyáron pedig hűt. Így ideális védelmet nyújt bármiféle szélsőséges időjárási esemény ellenaz akusztikája – akárcsak bármelyik barlangnak – pedig kiváló. Mondhatjuk úgy is, hogy az Isten is partyhelyszínnek teremtette, erre pedig már ideje korán rájöttek a szervezők, számos legendás megmozdulás helyszínéül szolgált az elmúlt évtizedekben. Volt egy időszak, amikor megtört a lendület, a helyi vezetés nem látta szívesen az önfeledten bulizó fiatalokat a környéken. Mára azonban rendeződtek a dolgok és zöld utat kaptak az elektronikus zenei rendezvények.

A 2023-as Katlan Fesztivál csütörtök este veszi kezdetét és egészen vasárnap délig fog tartani! És hogy kik fognak zenélni? Lássuk a neveket!

Csütörtök

Alignment

Az olasz származású DJ / producer kétségtelenül az egyik legerősebb névnek számít a fellépők között. Produceri munkássága a szcéna legnagyobbjainak figyelmét is felkeltette, olyan nevek kezdték el pörgetni a zenéit, mint például Richie Hawtin, Charlotte de Witte, Ben Klock, Chris Liebing, Laurent Garnier, Amelie Lens vagy éppen Joseph Cappriati. Alignment pedig sorra hódította meg a kontinens legfontosabb klubjait és fesztiváljait, mint például a Kompass, Possession vagy a Verknipt. Olyan nagynevű kiadóknál jöttek ki a szerzeményei mint a Charlotte de Witte-féle KNTXT, a Coyu-vezette Suara, vagy éppen a Voxnox. Alignment kétségtelenül napjaink egyik, ha nem a legsikeresebb producere. A számok pedig nem hazudnak, elég csak ránézni a Beatport eladási listáira. Szinte mindenhol az ő szerzeményei állnak első helyen „hardtechno” kategóriában.


.
Julian Muller

Franciaországból indult a karrierje, jelenleg Brüsszelben él. DJ-ként kizárólag vinyl -ről zenél, és producerként is hamar kialakította jellegzetes hangzásvilágát. Debütáló albuma a sok hazai vonatkozással is rendelkező Lobster Theremin címkéje alatt látott napvilágot. Később megalapította saját kiadóját is, a „NALI” azzal a céllal jött létre, hogy kellő támogatást adjon azon a művészeknek, akik egy kreatív platform segítségével juttathatják el még magasabb szintre a munkásságukat.

Svetec

SveTec az egyik legtöbbet foglalkoztatott hazai DJ a nemzetközi piacon, a globális hard techno szcéna legkiemelkedőbb képviselői között tartjuk őt számon az elmúlt másfél évtizedben. Így aztán nincs is mit csodálkozni azon, hogy a naptára hemzseg a külföldi fellépésektől, saját elmondása szerint 2022 volt karrierjének eddigi legsikeresebb éve, összesen 70 fellépéssel.

Sikztah

Sikztah a hazai techno szcéna egyik legnépszerűbb képviselője. A legnagyobb klubestek és fesztiválok állandó fellépője, programszervezői tevékenységének köszönhetően pedig Győr hosszú évek óta a legfontosabb vidéki bázis, olyan rendezvények köthetők a nevéhez, mint a DumDum Fesztivál és a The Etiket.

Péntek

Rikhter live

Az orosz származású DJ / producer egészen rövid idő alatt vált a magyar közönség egyik új kedvencévé. Pedig a kezdeti lendületet aztán szinte rögtön megtörte a covid, de a karantén feloldása után rendszeresen megfordult hazánkban is, legutóbb novemberben járt nálunk utoljára. Rikhter nem csupán egy újabb maszkos csávó, aki elvetemült technót játszik, hanem a volt Berghain rezidens Kobosil kiadójának úttörője, aki nem kérdez, nem szól, csak bele nyomja a fejünket vehemens négynegyed elképzeléseibe.

Cassie Raptor

A francia DJ/producer hölgy hangzásvilágára a trance és a sötét techno ütemek voltak a legnagyobb hatással. Produkcióját erőteljes lábdobok és organikus textúrák jellemzik, amit időnként sikolyok hangja tör meg, miközben katartikus energiák szabadulnak fel, létrehozva ezzel egy igazán felszabadító élményt.

Avalon

Mint ahogyan azt a bevezetőben már említettük, idén színesedik a zenei paletta. Ennek eredményeként 2023-ban először fog szerepelni a felhozatalban a helyszín örökségének szerves részét képező goa/psytrance. A stílus egyik legjelentősebb nemzetközi képviselői között tartjuk számon Avalon-t, aki a legnagyobb események állandó fellépőjének számít. 2019-ben kiadott második nagylemeze a Beatport listájának élén végzett.

Kollektiv Turmstrasse

Ha vannak olyan különleges előadói ma az elektronikus zenének, akiket nem lehet elégszer meghívni egy-egy országba, akkor ők biztosan közéjük tartoznak. Christian Hilscher és Nico Plagemann különleges világa ugyanis egy egészen egyedi zenei megközelítést tár a klubok és fesztiválok közönsége elé, amely épp annyira foglalja magában a masszív house-t, mint a szigorú techno-t. Mindezt olyan változatossággal, amely csak a folyamatos kísérletezésnek köszönhetően alakulhat állandóan – és amiért olyannyira rajong értük a közönség.

Satoshi Tomiie

Első megjelenése, a Frankie Knuckles-szel közösen kiadott „Tears“ 1989-ben látott napvilágot. Olyan nagynevű előadóknak készített már remixet, mint például U2, Mariah Carey, Photek, Simply Red és David Bowie. Debütáló albuma 199-ben jelent meg, a „Full lick” című lemez hangzásvilága óriási hatással volt a house későbbi fejlődésére. Legtöbben a „Love In Traffic” című szerzeményéről ismerik, a track „John Digweed – Los Angeles” című legendás Global Underground mixalbumának egyik örökérvényű tétele, ami igazi slágerré vált underground körökben, már ha lehet ilyet mondani.

Mihai Pol

Csodálatos környezetben nőtt fel a hegyekben, állatokkal körülvéve. Hamar rájött, hogy a zene iránti rajongása sokkal nagyobb, mint a programozás, ezért aztán ejtette ígéretesen kezdődő informatikai karrierjét cserélte le csak azért, hogy folytathassa valódi belső elhivatottságát. Személyében tisztelhetjük a Romániából világhódító útjára induló microhouse egyik legjelentősebb alakját.

Szombat

Japau

A berlini származású zenész szinte berobbant a nemzetközi vérkeringésbe, hiszen első kontrollerét mindössze 2019-ben szerezte be. Stílusát erőteljes bassline és kick-ek jellemzik, az elmúlt egy évben több alkalommal is megfordult Magyarországon, személyében üdvözölhetjük az industrial vonal egyik aktuális kedvencét.

Køzløv

Párizs közelében született, 22 éves korában indult a karrierje. Kamaszkora óta szenvedélye az elektronikus zene, miután egy horvátországi fesztiválon felfedezte magának a technot. A műfaj legkeményebb oldalát kutatva jelenteti meg produkcióit olyan nagynevű kiadókon keresztül, mint például az ARTS, Green Fetish Records, OMEN Recordings és a Gomboc Records.

Andrey Pushkarev

2010-ben zenélt először Budapesten, legendásan jó kapcsolatot ápol a hazai közönséggel. A kortárs orosz elektronikus zene egyik legnagyobb úttörője, aki híres a maratoni hosszúságú szettjeiről. Ő talán az egyetlen dj, aki teljesen más szemszögből közelítve készítette el a róla szóló dokumentumfilmet, mint a kollégái. Ha többet szeretnél megtudni az orosz medvéről, akkor érdemes elolvasni a vele készült interjúnkat!

Cosmjn

2015-ben jelent meg Cosmjn első saját szerzeménye a stílus egyik etalonjának számító Subtil Records gondozásában, amit azóta még számos release követett az EastendersAtipic vagy éppen a Playedby címkéje alatt. Utóbbi műhely jegyzi Cosmjn 2020-ban megjelent nagylemezét is.

Pogány Induló

Kakukktojás a fellépők között, hiszen a hip-hop világából érkezik, és még ott is relatív friss arcnak számít. Egyedülálló tehetsége alig néhány hónap alatt repítette a szegedi gördeszka pályáról a Youtube trending élére.

Ők lesznek a headlinerek a 2023-as Katlan Fesztiválon. Nézzük a praktikus infókat!

Transzfer

Budapestről (Déli pályaudvar és Kelenföld) Tárnokra nagy gyakorisággal közlekednek vonatok, menetidejük közel 20 perc.
A vasútállomástól a 6×6 TAXI autóival tudtok feljönni a Katlanba (1100 forint alapdíj + 4km x 440 ft/km = kb. 3000 forint körüli összeggel kalkulálhattok kocsinként, ha teleraktok egy autót, akkor 750-1000 forintra jön ki fejenként).

Szállás, étel-ital

A Katlan Festiválon a sátrazás teljesen ingyenes. A sátradat az arra kijelölt területen belül bárhova lerakhatod. Továbbá a katlan rész felett erdős rész található, ahová függőágyat kényelmesen el lehet helyezni. Zuhanyzási és étkezési lehetőség is lesz.

Öltözködés, ruhatár

Benn a Kőfejtőben télen-nyáron 16-18 fok van, ezért tánc közben kellemesen el lehet lenni, de mindenképpen azt javasoljuk, hogy rétegesen öltözködjetek. Ha melegetek van, akkor a pulcsit, kabátot, táskát le lehet dobni a ruhatárba! Ha esetleg otthon maradna egy szükséges ruhadarab, akkor készülnek új merch termékek is, szóval katlanos pulcsit, pólót, kiegészítőt tudtok majd venni a fesztiválon.

Esemény: https://www.facebook.com/events/582292846802393
Jegyek: https://oneticket.hu/katlan-festival-2023