Győrben igazán nem lehet ok a panaszra, hiszen egymást érik a kiemelkedő jelentőséggel bíró szabadtéri elektronikus zenei rendezvények. Két héttel Sasha teltházas bulija után máris itt a folytatás!

A DUMDUM hosszú évek óta tartja stabilan pozícióját, és számít biztos pontnak a hazai party térképen. Minden kétséget kizárólag ez
Nyugat-Magyarország elsőszámú techno bulija, ami akkora jelentőséggel bír, hogy még az ország távolabbi szegletéből is tömegével vonzza az érdeklődőket. A 2023-as esemény július 21-én, pénteken kerül megrendezésre, és a fellépők listáját elnézve idén is megállapítható, hogy a DUMDUM ezúttal is a nemzetközi techno legfrissebb helyzetképét hivatott bemutatni. Nézzük is főszereplőket!

A fellépők közül Klangkuenstler a legismertebb név. A 32 éves német DJ/producer 2014-ben jelentette meg debütáló albumát, zenei világát akkor még egy sokkal dallamosabb house-közeli stílus jellemezte. Az igazi áttörést azonban néhány évvel később érte el, amikor sötétebb ütemekre és magasabb BPM-re váltott. Saját zenéi olyan nagynevű kiadók gondozásában látnak napvilágot, mint a Toolroom vagy éppen az Exhale.

Carmen Electro nevét meglátva lehet, hogy sokan egy kultikus tengerparti sorozatra fognak elsőre asszociálni, pedig a 90-es évek nosztalgikus utóérzéséről ezúttal szó sincs! A finn születésű, londoni kitérő után pedig már Berlinben székelő djane az egyik személyes kedvencünknek számít a 2023-as DUMDUM fellépőinek listájáról! Persze ezen nincs mit csodálkozni, hiszen aki olyan előadókon keresztül fedezte fel magának a stílust, mint például Ben Klock, DVS1 és Dax J, annak csak jó ízlése lehet! Külön plusz pont, hogy kizárólag vinyl-ről zenél, szettjeiben előszeretettel válogat classic hangzású zenékből is, többek között a legendás Primate Recordings címkéje alól 🙂 Carmen Electro szettje egészen biztosan le fogja nyűgözni a party-veteránokat!

Valami hasonlóra számíthatunk future.666 játékideje alatt is, aki szintén Berlinből fog érkezni, és ő is előszeretettel keveri a régi klasszikusokat a legfrissebb megjelenésekkel. Ha pedig éppen nem vinylről zenél, akkor négy cdj-t állít csatasorba! Ez Viktor munkásságának talán legfontosabb alappillére: korszakokon átívelő zenéjével szeretné összehozni és egyesíteni a generációkat a tánctéren. Hallgasd csak meg a mixét, és neked is át fog jönni az üzenet!

Van egy olyan érzésünk, hogy a pénteki buli után Samantha Togni lesz a DUMDUM közönségének egyik új kedvence! Ő a mi titkos favoritunk és ha elindítod a szettjét, akkor egyből megérted, hogy miért! 2016-ban megjelent „Queen nemesis” című szerzeménye ugyan még nem sok hasonlóságot mutat a techno-val, azonban egyből meghozta a várt nemzetközi áttörést. Samantha Togni a londoni illetőségű Inferno nevű kollektíva egyik fő pillére, aki egy indiai turné után első alkalommal mutathatja be tudását és óriási energiáját a hazai közönség előtt.

WNDRLST nevét jól ismerhetik a hazai techno rajongók, hiszen a holland származású zenész egy ideje már Budapestre helyezte át a székhelyét. A sötét, industrial hangzásokat helyezi előtérbe, mennydörgéssel felérő zenéi a warehouse és fesztivál keretek közt tudják csak igazán betölteni a teret.

SveTec az egyik legtöbbet foglalkoztatott hazai DJ a nemzetközi piacon, a globális hard techno szcéna legkiemelkedőbb képviselői között tartjuk őt számon az elmúlt másfél évtizedben. Így aztán nincs is mit csodálkozni azon, hogy a naptára hemzseg a külföldi fellépésektől.

 

A házigazda szerepét is betöltő Sikztah a hazai techno szcéna egyik legnépszerűbb képviselője, aki biztos kézzel formálja a környék elektronikus zenei színterét. A legnagyobb hazai klubestek és fesztiválok állandó fellépője, programszervezői tevékenységének köszönhetően pedig Győr hosszú évek óta a legfontosabb vidéki bázisnak számít, olyan rendezvények és brandek köthetők a nevéhez, mint a DUMDUM, Rómerkvelle, Rómer Ház és a The Etiket.

Man + Machine szettjeiben egyszerre van jelen a szenvedély és szenvedés, álom és erőszak, az öröm és a szorongás érzése. Zenéjében az indusztriális hangzás, EBM, techno, metal a post-punk és dark wave keveredik egymással.

A fellépők listája ezzel még korántsem teljes. Itt lesz a budapesti illetőségű, ám keleti gyökerekkel rendelkező Refactore nevű kollektíva egyik fő motorjának számító Umut Sefiloglu, a szintén – egyre népesebb – budapesti expat közösséget erősítő CRB és Barbad, a felvidéki techno kollektíva talán legjelentősebb képviselőjének számító YUHØS, valamint Patrick M4SS, a legendás bécsi Grelle Forelle rezidense.

A hétvégére kiadott előrejelzéseket mérlegelve (vörös riasztás, rövid időn belül pedig nagy mennyiségű csapadék várható) a szervezők úgy döntöttek, hogy nem kockáztatnak és a rendezvény biztonságos lefolytatása érdekében a MUNDO-ban tartják meg a DUMDUM2023 eseményt, a korábban meghirdetett TEREP helyett.

A közönség jól fogadta a hírt, hiszen így a DUMDUM pénteken visszatérhet az eredeti helyszínére. Man + Machine így emlékszik vissza a Mundo-béli kalandjaira:

Tulajdonképpen az első győri élményeim között van a Mundo, hiszen ott dolgoztunk először együtt Sikztahval kollégákként és a legidiótább sztorik is ott születtek, amik aztán a barátságig vezettek. Egyebek mellett például az, amikor az épp kellékraktárként funkcionáló backstage-re rászabadulva gyakorlatilag egy Daft Punk ihletésű drag show-t csináltunk a helyszínből, amit a lent álló közönség egy része látott is, de nem nagyon hitte el. Persze utána szépen visszatettünk mindent a helyére, mert anyáink rendes gyerekeknek neveltek, akik elpakolják a játékaikat, ha befejezték a szórakozást. De természetesen ide kötődik az első nagyobb közönség előtti fellépésem emléke is, ami emlékszem, olyan parába rakott, amiért reggel 7-kor is még szinte egy full háznak játszottam, hogy totál tisztán is csak bizonyos képek maradtak meg a buliról. Szóval nekem a Mundo egy nagyon kellemes emlék, kicsit talán jobban is örülök a helyszínváltozásnak a nosztalgia-faktor miatt.” 

A Mundo (oldalt nyitott, így az open air érzés félig-meddig így is megmarad) falai között számos legendás pillanatot élhetett meg a győri közönség az elmúlt években. Elég csak az idén is zenélő Klangkuenstler 2020-as fellépésére gondolni. Ha ránézünk ezekre felvételekre, akkor egyből megérthetjük, miért is tartotta Klangkuenstler ezt a bulit a nyár csúcspontjának! De nem csak az ő produkciója hagyott mély nyomot a közönség emlékezetében: Kobosil és I Hate Models is zenélt már itt korábban. Az ő karrierjük pedig azóta is szélsebesen ível felfelé.

A DUMDUM egyébként hihetetlenül jó érzékkel hozza el a szintugrás előtt álló nemzetközi előadókat. Éppen ezért érdemes minden fellépőre kellő mennyiségű figyelmet szentelni, mert lehet, hogy jövőre már a legnagyobb fesztiválok nagyszínpadán fogjuk látni és hallani őket – főműsoridőben. A mellékelt ábra szerint erre az idei fellépőknek is megvan minden esélye!

És hogy mire számíthatunk zeneileg? Magas BPM-számban egészen biztosan nem lesz hiány. Azonban nehogy azt gondoljuk, hogy a 2023-as DUMDUM-on is kizárólag a napjainkra jellemző hardtechno / industrial hangzás fog dominálni. Egyre több előadó találja meg számításait a 140 BPM körüli tartományban, egyesítve a régi és újabb hangzás legfőbb ismérveit. A 2023-as DUMDUM fellépőinek listáját böngészve egy valamiben egészen biztosak lehetünk. Akkor is a magadénak fogod érezni a zenét, hogy ha még csak nemrég csöppentél bele a techno világába, és akkor is, ha már több évtizedes múlttal rendelkezel a tánctéren.

A buli este 22-kor veszi kezdetét és egészen másnap reggel 8-ig fog tartani. Mindenki kösse fel a gatyáját, ez kemény menet lesz!

Esemény: https://www.facebook.com/events/561794539391150
Jegyek: https://cooltix.hu/event/64960f14d066820fc50065a1