Az Untold Románia legnagyobb zenei fesztiválja, holott a Kolozsváron megrendezésre kerülő három napos seregszemlét mindössze 2015-ben rendezték meg először. Abban az évben, amelyben Kolozsvár elnyerte Európa Ifjúsági Fővárosa címet.

A fesztivál első évének promoválására a Pay with Blood nevű programot szervezték, amely abból állt, hogy bárki, aki 2015 júliusában véradáson vett részt a Kolozsváron vagy Bukarestben e célból létrehozott központban, ingyenjegyet kapott a fesztiválra. A programot nemzetközileg is elismerték,[5] nem csak a humanitárius mivolta miatt, hanem a nagyon jó kampányfogás miatt is, összekapcsolva az erdélyi sztereotípiának számító vámpírokat a véradással.

A fesztivál rögtön az első évben elnyerte a Best Major European Festival címet.

A 2023-as Untold Festival ma nyitja meg kapuit és a fellépők között egy hazai DJ-páros is szerepel a soproni illetőségű Secret Factory személyében!

A Secret Factory a magyar elektronikus zenei élet egyik legambíciózusabb duója, nagyon mély gyökerekkel a műfajban. 20 éves együttműködésük során egyszer sem kötöttek kompromisszumot a muzikalitás terén, inkább a folyamatosan kísérletező és avantgárd kifejezések jellemzik őket. Így jellemzik a párost a DAAD Gathering oldalán, akik nem csak ennek, hanem szinte az összes jelentős hazai fesztivál állandó fellépőinek számítanak. Nevükhöz fűződik az ország egyik legrégebb óta futó partysorozata, a soproni Secret Fusion 2001 óta töretlen sikerrel működik. Közben producerként is egyre magasabbra törnek, kizárólag analóg eszközökön állítják elő szerzeményeiket, első magyarként jelent meg zenljüj a Solomun által vezetett Diynamic Music-nál, miközben saját kiadójuk is hasonló magabiztossággal foglalja el helyét a nemzetközi piacon.

A Secret Factory a Daydreaming Stage-en fog zenélni, olyan nagynevű előadók társaságában, mint például Guy J, Guy Mantzur, vagy éppen Satori. Gratulálunk!


Borítókép: Mixmag