Igazán sűrű Hot Since 82 naptára a fesztiválszezon idején, szinte minden nap más-más helyen lép fel a kortárs house zene egyik legkiemelkedőbb alakja. Legutóbb a Miller sörnagyköveteként érkezett Budapestre, a Halászbástyán megvalósuló eseményre pillanatok alatt beteltek a helyek. A buli előtt lehetőségünk nyílt személyesen is találkozni vele.

Köszönjük, hogy időt szakítasz erre az interjúra.

Hot Since 82: Örömmel.

Az első kérdésem az lenne, hogy hogy vagy mostanában? Láthattuk, hogy rengeteg helyen megfordultál az utóbbi időben, Olaszország, Ibiza, Hollandia, és holnap pedig az Exit fesztiválon lépsz fel. Hogy menedzseled mindezt?

Hot Since 82: Jelen esetben, én is ugyanezt kérdezem magamtól. Tegnap késő délután értem ide Ibizáról, aludtam egy kicsit mivel kissé kimerültnek érzem magam. Az utóbbi 2-3 hét igen intenzív volt, nem csak az utazás, hanem az alvás beosztásának szempontjából is. Ugyanakkor, apaként most már sokkal több felelősség hárul rám. Muszáj többet aludnom, azt hiszem öregszem, ez van, nem vagyok már 21 éves. 

Azt hiszem, egy régebbi interjúban pont ki is fejtetted, hogy Hot Since 92 nevet kellett volna adnod magadnak, így fiatalabbnak tűnsz mások szemében

Hot Since 82: Igen valóban, remek ötletnek tűnt. Hahha

Mi a helyzet abban az esetben, amikor nem épp fellépsz? Mi az, ami feltölt téged? 

Hot Since 82: Az a helyzet, hogy rendkívül szociális személyiség vagyok, de otthon meglehetősen introvertált is egyben. Úgy alakítottam ki a házamat, hogy szórakozás szempontjából ne kelljen kilépnem a házból, ugyanakkor a fiam mostanában nagyon sok szórakozást is nyújt. Édesanyám ugyanilyen típusú ember, imádja a házunkat, nagyon büszkék is vagyunk az otthonunkra. Annak ellenére, hogy a stúdió a házban van, vettem egy új laptopot, és így én a harmadik szinten dolgozom, a fiam a másodikon alszik, a feleségemnek pedig szintén van egy teljes munkaidős állása, szóval van olyan, hogy akár a konyhában írok zenét, odaülök az ablak mellé, mint egy macska. Készítek egy forró kávét, fogok egy midi kontrollert, egy laptopot, és csak nézek ki a kertre. Ez tölt fel. Igazán terapeutikus élmény.

Úgy gondolom, fontos megtanulni azt, hogy alkalmazkodjunk a környezeti viszonyokhoz, főleg egy ilyen életstílusnál, amikor az ember folyton utazik.

Hot Since 82: Muszáj találni egy módszert arra, hogy elintézzünk dolgokat. Szóval igen, nagyjából így írok zenét. 

Térjünk vissza a stúdiozás témájára. Láttam mostanában egy posztot Chris Lake által Facebookon, aki a következőt fejti ki a zeneírás folyamatáról: “Fejezd be a tracket, ülj rajta, állítgasd, teljesen változtasd meg, utáld meg, tedd a polcra, felejtsd el, szeresd, írd át, remixeld, teszteld, ismét szeresd, mixeld, állítgasd, mastereld, változtasd meg a lábdobot, kételkedj az egészben, majd add ki.” Mit gondolsz, ez rád is vonatkozik, és ha igen, fog ez valaha változni? 

Hot Since 82:  Fura módon, a szám, amely nemrég jelent meg “Love me” címmel a kiadómon, két és fél évvel ezelőtt íródott. Rengeteg inspirációt nyerek régi projektekből, melyekhez időnként visszatérek. Sok szám van, melyet nem fejeztem be, és igazi kincsek rejtőznek köztük. Néha nehéz inspirációt találni egy teljesen új koncepcióhoz, ezért fordulok vissza régi projektekhez, és befejezem azokat.

Valóban, érezhető, hogy a “Love me” hosszú utat járt be. Személy szerint úgy érzem, egy tech-house track energiáját tartalmazza, de mégis nagyon deep house hangzással rendelkezik, és tele van atmoszferikus szintetizátor hangokkal. 

Hot Since 82: Ez így van! Nem tudom ugyan, hogy ez a szám egy fesztivál  nyitódalának lenne jó, vagy egy hajnal 5-ös zárótracknek, még gondolkodnom kell azon, hová passzolna. 

Úgy gondolom talán az éjszakába illő trackről van szó, hiszen a szöveg is ugye azt a témát taglalja, hogy “szeretni fogsz-e még reggel?”. Ahogy látom, a szám nagyon jól halad a különböző nemzetközi slágerlistákon is.  

Hot Since 82: Nagyon ritka az, hogy szabadidőmben klubzenét hallgatok, a Spotify lejátszási listám teljesen zavarba ejtő. Rengeteg féle és fajta zenét hallgatok. Különböző művészeket szeretnék az albumon is megszólaltatni (legyen szó akár nagy nevekről, vagy underground művészekről). Ez jelenleg egy nagyon izgalmas téma számomra. 

Nem könnyű megtalálni a megfelelő embereket, mondhatjuk úgy, hogy egy szupererő is egyben, hiszen kritikusnak kell lenni ilyen téren. Láthatjuk, hogy a social media oldalaidon sokszor utalsz magadra Jedi lovagként. Ők is szupererővel rendelkeznek. Láthattuk azt is, hogy egy Yoda tetoválást is csináltattál. Tudnál nekünk beszélni arról bővebben, hogy hogyan kötődsz ezekhez a karakterekhez? 

Hot Since 82: A Star Wars iránti szeretem a gyerekkoromhoz köthető. Az idősebbik testvérem, és az egész család mind megőrülnek érte. Már kamaszkoromban is gyűjtöttem a vintage cuccaikat, és miután már pénzt kerestem a fellépéseimmel, elkezdtem igazán ráfeküdni a kollekció bővítésére. 

Ugyanakkor, muszáj, hogy valami néha elterelje a figyelmemet, valami, ami az elmémet frissen tartja, mivel a sok fellépés elfáraszt. Ha nem figyelsz, teljesen felemészt, és sosem akartam olyan pozícióba kerülni, ahol ez megtörténhet. Szóval, ha van némi szabadidőm, felmegyek Ebay-re, vagy gyűjtői fórumokra, és ez számomra nagyon terapeutikus élmény.

Azt hiszem akkor mondhatjuk, hogy te így kötődsz a belső gyermeki énedhez

Hot Since 82: Pontosan. Valójában egy sokkal mélyebb sztori van az egész mögött. Édesanyám szingli anyukaként, 5 gyerekkel egy lepukkant környéken nevelt fel minket, így néha nagyon nehéz dolgunk volt. Játékkatalógusokat kaptunk, és be kellett karikázni, hogy melyik játékokat szeretnénk karácsonyra. De természetesen nem kaphattuk meg mindig, amit akartunk, mert nehezek voltak a körülményeink. Ahogy idősödtem, és elkezdtem pénzt keresni, megvásároltam azokat a játékokat, melyeket gyerekként nem tudtam megkapni. Most már azt hiszem túl sok játékom is van. A stúdióm igazából már majdnem úgy néz ki, mint egy múzeum. A fiam néha feljön a lépcsőn, megnézi őket, és általában bizakodva nézem, nehogy valamelyik figurában kárt tegyen, mert valóban antik darabokról van szó. Múltkor megkérdezte melyik karakternek mi a neve, és először mondta ki azt a szót, hogy “csubakka”. Eddig mindig “majom”-nak szólította azt a karaktert, és elmagyaráztam neki hogy az nem úgy van, az nem majom, hanem Csubakka. És végre kimondta! Ugyanakkor, nagyon szeret időt eltölteni a stúdióban, mikor zenét csinálok.

Köszönjük szépen az interjút, és sok sikert a mai fellépésedhez!

A legváratlanabb mondat akkor hagyta el Hot Since 82 száját, miután kikapcsoltuk a diktafont és lőttünk pár közös képet. Kiderült ugyanis, hogy magyar felmenőkkel rendelkezik, ráadásul az egészen közeli rokonságában.

Az interjút készítette: Gora Patrik
Képek forrása: Primate.hu & Hot Since 82 Press Photo