Legújabb interjúsorozatunkban a hazai elektronikus zenei közeg friss arcait szeretnénk bemutatni. Csupa olyan DJ-t és producert, akik a közelmúltban kezdtek el nyilvános helyeken zenélni (értsd ez alatt az elmúlt 1-2 évet). Vagy akár régebb óta is, de még nem kerültek igazán a radarra, pedig a képességeik alapján erre minden esély megvan. Gamma10 az utóbbiak táborát erősíti, hiszen már 2011 óta ír zenéket. A zenei és képi anyagok túlnyomó többsége teljes egészében egy kis otthoni stúdióban születik főleg éjszakánként. Az egyszemélyes projektként funkcionáló Gamma10 stílusjegyeit dark-electro, EBM és industrial elemek jellemzik.

Kezdjük rögtön egy Belga-idézettel. Honnan a név?

A név egy gyerekkori kedvenc rajzfilmemből származik, „Az idő urai”-ból. Ez egy magyar közreműködéssel készült sci-fi, ami talán kissé elvont, de nekem nagyon tetszett, és akár a mai napig is szívesen megnézem. A Gamma 10 az arctalanok bolygója, ami elég érdekes és félelmetes hely. A névválasztásban szerepet játszott az is, hogy számot is tartalmaz, mint néhány EBM együttes neve, mint pl.: Front 242, mivel ez a stílus közel áll hozzám, illetve egy barátomhoz, aki az első pár évben szintén közreműködött.

Milyen hatással volt az alkotás az életedre, illetve a zenei munkásságodra?

Többek között ez a rajzfilm volt az egyik, ami megalapozta nálam a sci-fi műfaj szeretetét, és ehhez a műfajhoz egyértelműen kötődnek az elektronikus zenék is. A sci-fin belül szeretem a cyberpunk és disztópikus történeteket, amelyek amúgy is kötődnek az electro-industrial zenei világhoz, és a zenémmel részben ezt a stílust is képviselem.

Hogyan zajlik nálad a zenekészítés folyamata?

Általában esténként, éjszakánként ülök a gép elé. Stúdio szoftvert, midi billentyűt és szoftver szintiket használok. Ilyenkor jön az ötletelés, sokszor akár csak magam szórakoztatására. Sok témát, rövid loop-okat rakok össze, sokszor még stílusok között is csapongok kicsit, aztán van egy-kettő, ahol magától továbbfejlődik a dolog, vagy annyira megtetszik, hogy elkezdem kidolgozni.

Kik a kedvenc hazai / nemzetközi zenészeid, példaképeid?

Rengeteg kedvencem van, nehéz egy-kettőt kiválasztani, ráadásul zenehallgatás terén nem korlátozom magam az általam is képviselt stílusokra. Vannak régi nagy kedvencek, mint pl. Depeche Mode, Nine Inch Nails, The Prodigy, de rendszeresen találok új zenéket is, amik megfognak. Sokszor csak egy-egy számot, néha viszont komplett albumokat, mixeket. Tetszik pl. The Enigma TNG munkássága, érdekes dark electro zenéket készít az Aim To Head, de ez tényleg csak egy-két név, sokáig sorolhatnám őket. A hazai szintérről korábban nagy hatással volt rám a Colorstar és a Másfél is többek között, az újabb együttesektől egy-egy számokat tudnék mondani.

Mi a legnagyobb tanulság, amit megtanultál eddig a pult mögött?

Inkább csak az utóbbi években vállaltam egy-két élő fellépést. Számítógép alapú zenénél azért ez más, mint egy rock koncert, ahol mindenki eljátssza a saját részét, itt sok előre beprogramozott dolog van. Próbálom azért élőbbé tenni a műsort midikontrollerrel. Ötlet szintjén viszont már az is felmerült bennem, hogy egy fellépés alkalmával esetleg gyakorlatilag a nulláról próbáljak valami teljesen új zenét rögtönözni, ahogy azt az otthoni stúdió környezetben csinálom. Ez engem rendkívül jól szórakoztat, kérdés, hogy a közönség vevő lenne-e rá.

Top 3 aktuális zenéd?

Ez mindig változik, hangulattól is függ, és ha most írok hármat, biztosan kimarad valami, de legyen:
Egy viszonylag friss dolog, amire pár hónappal ezelőtt találtam rá és az oldal zenei profiljába is jól illeszkedik: Will Sparks & New World Sound – LSD
Ha már említettem The Enigma TNG-t: The Enigma TNG – Lucifers End
és Aim To Head-et: Aim To Head – VIOLHANDS

Mi a célod a közeljövőben?

Most is van sok kidolgozásra váró ötletkezdemény, ezek közül szeretnék minél többet befejezni úgy, hogy elégedett legyek a végeredménnyel, és album formájában, vagy egy-egy számonként közzétenni a bandcamp-en, Spotify-on és más platformokon. Vannak stílusbeli elkalandozásaim pl. a postpunk irányába és néha másfelé is. Mivel ezek kevésbé illenek az eddigi anyagaimhoz, gondolkodom, hogy egyáltalán megjelentessem-e őket, illetve, ha igen, akkor a Gamma10 név alatt-e, vagy egy teljesen új néven, amire egyébként lenne is ötletem, de egyelőre nem árulnám el. Ez párhuzamosan futhatna, de persze egy új névvel teljesen elölről kezdve nehezebb hallgatóbázist szerezni. Illetve az élő fellépések kapcsán említettem egy ötletet, ami régóta motoszkál bennem, lehet, hogy egyszer majd megvalósul.

Facebook: https://www.facebook.com/Gamma10.project
Bandcamp: https://www.facebook.com/Gamma10.project
Soundcloud: https://soundcloud.com/l-szl-torma