November 10-én a mindenkori DJ-k egyik legnagyobb félistene tér vissza Budapestre, hogy egy extra hosszú szettel töltse meg a Várkert Bazár rendezvénytermét. ’Jó bornak nem kell cégér’-alapon ahelyett, hogy sokadszorra is ódákat zengünk róla, inkább őt magát kérdeztük, meséljen arról mi történik körülötte manapság. 

John Digweed-del készült exkluzív interjúnkat itt olvashatjátok:    

Mindig nagy öröm téged Budapesten látni és hallani. Számtalanszor játszottál már nálunk az elmúlt két évtizedben. Milyen érzés újra visszatérni hozzánk? Mi az első gondolat ami eszedbe jut Budapestről. 

Hosszú és mély a kapcsolatom Magyarországgal, különösen Budapesttel. A közönség és annak energiája minden alkalommal fantasztikus. Jól értesültek és szeretik a minőségi zenét. Jó ideje nem voltám már Budapesten, így most izgatottan térek vissza. Alig várom, hogy lássam a közönség reakcióját.

Az utóbbi időben rohamosan változik az elektronikus zenei közeg. Trendek és divatos műfajok gyorsabban jönnek-mennek mint eddig bármikor, de a te neved valahogyan mégis időtálló garanciát nyújt, és szinte kősziklaként trónolsz a káosz közepén. Nyilvánvalóan ennek az az oka, hogy zeneileg nagyon naprakészek maradnak a szettjeid, de a hangzásod mégis nagyon eredeti, mindenféle erőlködéstől mentesen „Digweed-es”. Nehezebb manapság megtalálni a megfelelő zenéket a szettjeidhez mint régebben?    

Mióta játszom a szcéna mindig is sok változáson ment keresztül zeneileg, műfajilag, beleértve a divatot is. Ez az állandó változás az oka amiért az elektronikus zene ilyen hosszú életű tud maradni. Van amikor ez jó, és van, amikor kevésbé, de ezeknek a folyamatoknak meg kell történnie, ahhoz, hogy bizonyos irányzatokat jobban megbecsüljünk, és azért is, hogy új hangzásokat fedezhessünk fel. Számtalan órát töltök azzal, hogy áthallgassam az új kiadványokat, új zenéket, hogy megtaláljam a legjobb darabokat. Azt hiszem talán ez az oka annak, hogy ilyen hosszú karriert tudhatok a hátam mögött, mert az emberek érzik, hogy milyen szenvedéllyel végzem a munkám. Rengeteg zene készül manapság, és sokkal keményebb munka megtalálni a jó lemezeket, de amikor sikerül, észreveszed, hogy azok mindig kitűnnek a többi közül. 

A Brexit nem volt kedves a kiadókhoz, klubokhoz és az úgy általában véve az brit/európai szcénához. Te ezt hogyan éled meg? Saját labeled a Bedrock szenvedett-e ettől jelenségtől? 

Ez a periódus hozott változást mindannyiunk életében, és a mai napig próbálunk az új szabályokhoz és korlátozásokhoz alkalmazkodni. Sokat dolgoztunk azon, hogy a kiadó üzletileg ne sérüljön. Leginkább eddig is a streamingre és a letöltésekre támaszkodtunk. Amiket érintett a változás azok az postázott lemezeink és egyéb csomagjaink, amik most az extra vámoktól szenvednek.

Van olyan lemez a táskádban, amit sosem hagysz otthon és egyfajta kabala-lemezként mindig veled volt az elmúlt két évtizedben, akkor is ha nem játszottad? 

Ha mindenképp az a célom egy estén, hogy megbolondítsam a közönséget, akkor a válasz:Josh Wink & Lil Louis – How’s Your Evening So Far (2000 – FFRR)’   

Karriered során sokféle közönséggel találkoztál. Munkád és személyed generációkon ível át. Ennyi idő után melyik közönség a legkedvesebb a számodra: az idősebbek, akik a klasszikus Digweed-hangzást keresik, vagy a fiatalabbak akik nyitottabbak az új dolgokra?      

Az oka annak, hogy ilyen hosszú ideje jelen tudok lenni a szcénában talán az, hogy az esteken amiken játszom sikerül bevonzanom a sokat tapasztalt klubbereket mellett azokat is akik először hallanak engem. Szeretem, ha egyszerre és úgyanúgy sikerül őket megnyernem. Imádom ezt a kihívást, és ez ösztönöz a leginkább arra, hogy 110%-ot hajtsak ki magamból minden fellépésen. Nem vagyok egy nagy showman a pultban, hagyom hogy a zene beszéljen helyettem. Ha úgy döntesz, hogy eljössz és engem hallgatsz, akkor gyere nyitott füllel és strapabíró tánccipőkkel.

November 10-én extended – azaz extra hosszú szettel érkezel hozzánk. Mit várhatunk tőled azon az estén? 

Előremutató zenékkel készülök, az elejétől a végéig, de amíg nincs előttem a közönség pontosan sosem tudom igazán előre mit is fogok játszani, csak az irányokkal vagyok tisztában. A lényeg, hogy alig várom.

Esemény: https://www.facebook.com/events/834877688183426
Jegyek: https://cooltix.hu/event/64e37a2dc600e706fd7fb56b