Az elmúlt évek során egyre nagyobb teret nyernek Magyarországon is az egészen látványos, YouTube Dj Live videók, melyekben a zene mellett már nemcsak 1-2 GoPro vagy kézi kamera veszi körbe a lemezlovast, hanem profi operatőrök és drónok bevonásával, filmszerű és vizuál orgiával felérő, panorámás felvételek kápráztatják el a nézőt! A stílus legismertebb nemzetközi képviselője egyértelműen a Cercle csapat, hiszen a legizgalmasabb nemzetközi nevekkel (Adriatique, Miss Monique, KAS:ST, Jamie Jones, Vintage Culture, Hernan Cattaneo), a legexkluzívabb helyszíneken forgatnak rendszeresen. De mi a helyzet ezen a téren nálunk? Nos, ha már úgyis évet zárunk – mi most arra vállalkozunk, hogy összeszedjük az idei év legizgalmasabb és leglátványosabb 5 hazai DJ szettjét, zeneileg a – Progessive / Melodic / House / Indie vonalon maradva!

HENRY DEX Live Act @ WHITE RAVEN, BUDAPEST

Az egyik legkülönlegesebb idei újdonság – a júliusban, szinte a semmiből érkező Henry Dex és csapatának Live Actje! A dj mellett itt több profi zenész is emeli a szett fényét: Péterfi Kinga az Indigo Theoryből – erőteljes vokáljaival, Lantos Zoltán hegedűművész – katartikus szólóival és Ritmoman – a fenomenális konga/perka játékával. A szettben játszott felvételek (pár covert leszámítva) csupa saját H.D. szerzemény, melyek a deep-prog housetól, az afro vonalon és némi break intermezzon át egészen a keményebb tech-house és dark electro-discoig kalauzolnak bennünket. A záró track, melyben az egész csapat együtt zenél, már-már koncertélmény magasságokba emeli az egy órás utazás végét! Ráadásnak mindezt gyönyörű drónvideók egészítik ki. Garantáltan ritkán láthatjuk pl. a Halászbástyát és Mátyás templomot ezekből a szögekből, meg persze a White Raven Skybar lélegzetelállító panorámája is erős hátteret biztosít az egész felvételnek!

BE MASSIVE HORIZON – METHA Dj set / @ BUDAVÁRI PALOTA

Aki egy kicsit is figyeli a szcénát, azok számára már szinte tény, hogy a YouTube Liveok hazai, koronázatlan királya – Metha és a Be Massive Horizon! És bár erős kihívói akadtak idén, ezzel a budavári videóval, az ország egyik legnépszerűbb dj-je ismét maradandót alkotott! Úgy is mondhatjuk – csapatával leforgatták az év egyik legszebb imázsfilmjét, mellyel a világ bármely szegletében bátran reklámozni lehet fővárosunk egyik büszkeségét. Hiszen a Budai Vár épületének és környezetének (Főőrség & Lovarda, Oroszlános Udvar, Mátyás Kút, csodás belső terek) minden zeg-zugát a lehető legjobb nézőpontból mutatják be, az egy órás dj szett során. A kifinomult és érzelmes intro után, egy komoly zenei utazásnak és építkezésnek lehetünk fültanúi, leginkább a vokálokkal fűszerezett indie-melodic-afro vonalon. Vagyis változatos és minőségi elektronika, ahogyan Methától már megszokhattuk.

BE MASSIVE HORIZON – METHA Dj set @ GÖMBKILÁTÓ, BALATON

És igen, még egy videó Metháéktól, ugyanis itt már nemcsak egy „magányos” dj szettet láthatunk, hanem testközelből belekóstolhatunk, a nappalinkból egy vérbeli Be Massive buli hangulatba. Ez a hangulat pedig kifejezetten masszív! Fantasztikus nézni, ahogyan a zenei dinamika fokozásával együtt az emberek is egyre többen, egyre felszabadultabban táncolnak és élvezik a nyári, szabadtéri hangulatot. A drón mozgások és vágások kifejezetten dinamikusak, ahogyan a zene is. A nagy balatoni panoráma látványa mellett, szinte teljesen bebarangolhatjuk a Gömbkilátó melletti erdős ösvényeket és a teljes party-piknik területét is. Bónuszként – a zárótrekk sokunk kedvence – a „Ghosts Again” Massano remixe.

TIGRAN & BLAC & MIVIANA Live Act @ VÁROSLIGETI MŰJÉGPÁLYA, BUDAPEST

Színesítsük gyűjteményünket némi keleties vonallal is! Még tavasszal, országunk egyik legsokoldalúbb előadóművésze – Tigran, a Café De Anatolia támogatásával jelentkezett egy deep-oriental house Live Act felvétellel. A helyszín itt is különleges, a Városligeti Műjégpálya sokak kedvence a téli időszakban. Drónból itt kevesebb van, cserébe a dj egyszercsak meglepetésszerűen előkapja profi műkorcsolyázói múltját és zenéjével összhangban látványos bemutatót tart belőle. Persze azért kapunk pár madártávlat vágóképet a Hősök Teréről is. Zeneileg ez egy nagyon mélyről induló zenei építkezés, melybe gyönyörűen belesimulnak Blac gitár riffjei. Miviana hangja pedig, főleg amikor a keleties alapokra illeszti a gyermekkorunk óta ismert, magyar népdalok szövegeit – egészen váratlan és egyedi karaktert ad az egész szettnek.

ELEKTRIK PANO – MATT KLEAR Dj set / @ ZEBEGÉNY

A komolyabb (néha már komorabb) zenei témák után, valami könnyedet is szerettünk volna belecsempészni gyűjteményünk végére. Ezt a szettet pedig, hangzását tekintve pont a vidám, groovy-deep / szállós house jellemzi és mindezt, vizuálisan a zebegényi, Duna-parti naplemente, természetközeli látványával körítve kapjuk! A drónok és kameramozgások is igencsak dinamikusak, a vágások profik. Háttérinfó: a Petőfi Rádió – Elektrik Pano sorozatának idei utolsó epizódja, az ifjú titán – Matt Klear munkásságára fektette a hangsúlyt. A srác az egyik legígéretesebb feltörekvő hazai tehetség, így ahogyan a többiektől – bízunk benne, hogy tőle is mielőbb újabb, minőségi tartalmakat láthatunk & hallhatunk!

Reméljük nektek is tetszettek az általunk felsorolt Dj Live-ok. Ha valaki épp a szilveszteri házibulira keres zenei anyagokat, vagy csak nosztalgiázna egyet 2023 leglátványosabb hazai dj videóival és kedvenc zenéivel, reméljük megfelelő muníciót tudtunk adni!