Románia fényévekkel előttünk jár zeneileg. Jó, azért ez a megállapítás így ebben a formában nem teljesen állja meg a helyét, az viszont igen, hogy keleti szomszédjainknak mégis sikerült közös erővel kitörni és megvetni lábukat a nemzetközi mezőnyben. Ráadásul úgy, hogy kvázi létrehoztak egy saját stílust. Pedig ilyenre nálunk is lett volna lehetőség (emlékezzünk csak az Ugar Ugar, vagy éppen a Budabeats világszínvonalú megjelenéseire).

A mélységekig utaztató microhouse (más nevén rominimal) a Kárpátokon túlról indult el világhódító körútjára. A román elektronikus zenei szcéna saját stílust megalkotva folyamatosan termeli ki magából a tehetségeket, akik aztán állandó vendégnek számítanak Európa legjelentősebb klubjaiban és a fesztiválokon. A stílus óriási népszerűségnek örvend itthon is. Számos helyi illetőségű, hazai csoportosulás viseli szívén ezeket a zenéket. Budapestről északra, Pomázon is kialakult egy kisebb mag. Fő mozgatórugójuk a SWIFT nevű formáció, ami Solektiv és Hakeam duóját takarja.

Tudni kell, hogy Andrija Jäger, a Fabrika alapító / tulajdonosa is Pomázról indult, egy garázsban kezdett először bulikat szervezni, akárcsak a SWIFT. Így aztán pillanat alatt közös hullámhosszra kerültek, amikor a srácok először lenéztek az óbudai pinceklubba.

A SWIFT két tagja gyerekkora óta ismerik egymást. Kb. 3-4 éve kezdtek el saját zenéket írni, eleinte boom / rap / trap betétekkel, majd többféle stílussal is kísérleteztek, mire megtalálták a hozzájuk legközelebb álló minimal / tech house irányzatot. Miközben hűek maradtak a gyökereikhez és szívesen merítenek ihletet a hip-hop világából.

2022-ben kezdtek el dj-zni, első fellépésükre a SunGoesDown szervezése alatt került sor. A producerkedés áll a fókusz középpontjában, de persze törekednek arra is, hogy minél több helyen zenéljenek..

Holnap pedig a Fabrikában is lehetőséget kapnak! A Minimal Art Family pénteki buliján rajtuk kívül Andrija Jäger és Monocron is a lemezjátszók mögé áll.

Igazán különleges estére lehet számítani, a zenei körítés mellett egészen különleges közösségi élményre lehet számítani a pomázi underground hathatós támogatása mellett! Ennek megfelelő ütemben folyik a jegyek értékesítése is, az elővételes belépők mintegy 70%-a gazdára talált már!

Esemény: https://www.facebook.com/events/1751856395293178
Jegyek: https://cooltix.hu/event/65d39355bced1645c4a49ac6
SWIFT: https://linktr.ee/909valley

Borítókép: Kayakman @ Flickr