A dél-amerikai drogkartellek és a hazai szervezett bűnözés történetét az elmúlt években számos alkalommal feldolgozták. Arról azonban nem sokat lehetett tudni, hogy a kettő néha kéz a kézben járt és közöttük igen csak szoros volt a kapocs. A Kádár-korszak nagyszabású építkezéseit ugyanis többnyire a Chinoin gyógyszergyár exportjának bevételéből finanszírozták. A Budapesten található üzem pedig tonnaszámra állította elő a kábítószert az akkori politikai vezetés tudtával.

Erről szól a Vörös narkó című dokumentumfilm, amit január 8-án mutattak be a Duna TV-n. A 28 millió forintból elkészült alkotás storyja bármelyik Pablo Escobart bemutató sorozattal felveszi a versenyt. Az 50 perces alkotásnak Epres Attila a narrátora. de pl. történészek, újságírók (pl. a hazai szervezett bűnözés történetét több könyvben is feldolgozó Dezső András), és egyéb korabeli szereplők is megszólalnak.

A történet szála egészen a los angeles-i magyar maffiáig vezethető vissza, akik fontos szereplői voltak a sokmilliárd dolláros üzletnek. Az itthon régóta megfigyelt bűnözőket a katonai hírszerzés juttatta ki Amerikába még a 60-as évek végén, akik aztán később a kokain által kerültek kapcsolatba a hírhedt Medelllin-kartellel. A kábítószerkereskedelemből összeszedett pénzt később itthon mosták tisztára. Nem csak a magyar bűnözők, hanem a kolumbiai maffia is, persze magas jutalékért cserébe.

Magyarország már a Horthy-korszak idején is nagypályás drogexportőrnek számított. Az ötvenhatos forradalom leverése után a legális nemzetközi morfiumkereskedelem felét Magyarországról bonyolították. Majd nem sokkal később az újpesti Chinoin gyógyszergyár kezdett bele az illegális metakvalongyártásba. Ez az a bódító szer, ami a „Wall Street farkasában” is megjelent. Hazánkból tonnaszámra exportálták a szert Amerikába, a film a drog útját mutatja be, majd pedig azt, hogy az illegálisan megszerzett pénz kifehérítése után hogyan fektették be a pénzt legális üzletekbe. Ennek mementója az a rengeteg budapesti, balatoni és vidéki szálloda, ami ezekben az időkben épült. Mindezt azokban az években, amikor a civil lakosság számára teljesen ismeretlenek és elérhetetlenek voltak a ma ismert kábítószerek.

Az illegális üzletről az Egyesült Államok politikai vezetése is tudott, akik válaszút elé állították hazánk politikusait. A filmben számos megdöbbentő állítás hangzik el. Bár a dokumentumfilm egyes jeleneteit kifejezetten amatőr módon sikerült leforgatni, a mondanivalóját sem mindig sikerült tényekkel alátámasztani, és a film sem igazán ért el akkora hatást, mint azt a történet után gondolni lehetne.

Arról azonban senkinek ne legyenek kétségei, hogy a politika és a szervezett bűnözés gyakran kéz a kézben jár. De azért az mégiscsak meghökkentő, hogy a legvidámabb barakk gazdasági rendszerét kvázi drogpénzből finanszírozták.

A film immáron teljes egészében visszanézhető a Youtube-on is. Íme!