A Tépőzár egy öngondozást népszerűsítő kampány azok számára akik több kevesebb rendszerességgel szívnak füvet. A kampány gerince egy kihívás, amelyben a résztvevők azt vállalják, hogy harminc napig nem szívnak füvet. A fűszívásba beletartozik a hasis minden formája és bármilyen THC tartalmú termék is.

A harmincnapos józanság legfontosabb célja a szívás feletti kontroll megerősítése a sóvárgás többszöri legyőzésével. Ezt nevezzük öngondozásnak. Sokan vannak olyanok akik évek óta szívnak napi rendszerességgel füvet, számukra különösen fontos, hogy tartsanak évente egy fűmentes hónapot, ezzel erősítve meg a kontrollt a szívás felett.

A Tépőzár 03.22-én reggel 7:00-kor kezdődik és a füvet szívók körében jól ismert dátumon, 04.20-án 16:20-kor ér véget. Azért ekkor, mert a világméretű marihuána legalizációs hullám erősödésével fontosnak tartjuk, hogy a problémás használat elkerülésére tett egyéni stratégiák legalább akkora figyelmet kapjanak, mint a legalizáció melletti érvek és ellenérvek.

Csatlakozz a Tépőzár zárt FB csoportjához! Célja, hogy menedéket nyújtson nektek a harmincnapos marihuánamentes napokban.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy könnyebb együtt vinni a sóvárgás terhét és sokat segíthetünk a másiknak azzal, ha megosztjuk, hogy kinek mi segített a sóvárgás elleni küzdelemben.

  Puzsér Róbert Zacher Gáborral vitázott a marihuána legalizálásáról

Dávid Ferenc, a Kék Pont munkatársa (ők moderálják a FB csoportot is) hét olyan tippet adott az előző évek tapasztalatai alapján, ami segítheti a minél teljesebb Tépőzár élmény elérést.

Ahogy közeledik a Tépőzár, úgy bújik elő a kisördög (7/1)

Amikor terepen dolgoztam megfigyeltem, hogy azok vágták túl magukat szinte menetrend szerint, akik már csak napokra vagy hetekre voltak a józanság kapuját jelentő rehabtól (így hívtuk akkoriban a felépülési közösségeket). Elkezdtek nagyobb tempóval cuccozni, többféle anyagot keverni, mintha utoljára még egy nagyot akarnának menni a leállás előtt. Ennek a vége néha a toxikológia lett, vagy súlyos szétesések. Nagyobb lendületből nehezebb hirtelen a semmibe ugrani, ezért a több helyett törekedj az egyre kevesebbre a Tépőzár előtti hetekben és napokban, így könnyebb lesz majd a kezdet és a folytatás is!

A Tépőzár társas trip (7/2)

Ahogyan szívni, úgy nem szívni is együtt élményszerűbb. Keress társakat a Tépőzárhoz! Nagyon sokat segít, ha valakivel együtt tudsz érezni a sóvárgásban, ha van valaki, aki egy hajóban evez veled. Ha a többiek nem tartanak veled, akkor kérd meg őket, hogy a Tépőzár alatt ne tekerjenek előtted, ne kínálgassanak és ne fújják rád a füstöt. A támogató közeg már fél siker, próbáld megteremteni magad körül a biztonságos zónát!

A Tépőzár társas trip (7/2)

Ahogyan szívni, úgy nem szívni is együtt élményszerűbb. Keress társakat a Tépőzárhoz! Nagyon sokat segít, ha valakivel együtt tudsz érezni a sóvárgásban, ha van valaki, aki egy hajóban evez veled. Ha a többiek nem tartanak veled, akkor kérd meg őket, hogy a Tépőzár alatt ne tekerjenek előtted, ne kínálgassanak és ne fújják rád a füstöt. A támogató közeg már fél siker, próbáld megteremteni magad körül a biztonságos zónát!

Dolgozd fel a lemaradást! (7/3)

Ha minden jól alakul, akkor több időd, energiád és motivációd lesz a Tépőzár alatt. Használd ki a hirtelen feléledő hátszelet és csinálj valami olyat, amit már régóta tervezel. Érd utol magad a tanulásban vagy a munkában, ápold a kapcsolataid, keress fel régóta nem látott helyeket, tölts több időt a családoddal. Élvezd, hogy jobban fog az agyad, fokozd a tempót!

Tekerj! (7/4)

Amikor két évtizeddel ezelőtt leraktam a cigit, akkor a bringázás volt az egyetlen valódi menedékem, ez mindig segített átlendülni a nehéz részeken. A tekerés a kattogás és a sóvárgás egyik leghatékonyabb ellenszere! Ha nincs bringád kérj kölcsön egyet a Tépőzár idejére és tekerj minden nap!

Készülj a mozira! (7/5)

Ha régóta tépsz és rendszeresen, akkor előfordulhat, hogy hirtelen nagyon intenzíven elkezdesz majd álmodni. Ha van kedved akkor írd le ezeket az álmokat, vagy vezess álomnaplót. Az esetek többségében rövid időn belül csökken az intenzitásuk és jelentősen javul az alvásminőség.

Drogriadó! (7/6)

Az öröm keresi a forrását. Készülj rá, hogy a fű helyére többen is pályáznak majd, így késztetést érezhetsz arra, hogy a Tépőzár alatt más típusú drogokat használj, több sorozatot nézz, vagy online vásárlásba fojtsd a bánatod. A Tépőzár csak a fűre vonatkozik, de légy nagyon óvatos amikor valami mást csinálsz helyette! Törekedj a minél teljesebb józanságra! Ha van úgy nevezett drogos dobozod, akkor a Tépőzár idejére tedd bele egy másik dobozba és rakd el a szemed elől!

Help! (7/7)

 

Bármi történik és bármi jön be a kapun tudnod kell, hogy mindig van segítség. Ha úgy érzed, hogy erősebb nálad a zöld és nem bírsz vele, akkor kérj támogatást itt a csoportban, vagy a Kék Pont bármelyik elérhetőségén. Írd fel magadnak egy papírra a számunk, hívj vagy írj, ha segítségre van szükséged! +36 1 215 78 33 – info@kekpont.hu (H-P 10:00 – 18:00)
A fűszívás rendészeti és büntetőjogi kérdés is, ezért fontos tudni, hogy ha valaki a saját drogfogyasztásról ír és nevesíti a tartalmat, annak büntetőjogi következménye lehet. Az anonim hozzászólás biztonságos. A kampányt a Kék Pont Alapítvány szervezi 2018-óta.Több pénzed maradt mert nem szívsz? Szeretnéd, hogy még több emberhez eljusson a Tépőzár híre? Hálás vagy amiért egyszer belevágtál a Tépőzárba és ezzel megváltozott az életed? Támogasd a Kék Pontot adományoddal, segítsd a pénzeddel egy egészségesebb társadalom építését! Klikkelj a linkre és támogasd a Kék Pont Alapítványt! > https://adomanyozas.kekpont.hu/Borítókép: Tunatura Forrás: Getty Images/iStockphoto