A budapesti közönség hosszú éveken keresztül igen csak el volt kényeztetve, ha proper techno-ról volt szó! Sorra adták egymásnak a kilincset a legaktuálisabb hazai és nemzetközi előadók. Aztán jött a covid és minden megváltozott. Manapság pedig igazán különleges helyzet állt elő. A techno egyesek szerint soha nem volt ilyen népszerű, mint napjainkban, ugyanakkor soha korábban nem volt ilyen mostoha helyzetben sem. Valahol mindkét megállapítás megállja a helyét. De hol van akkor az igazság? Valahol félúton.

Hogy pontos definíciót kapjunk a látleletről, érdemes tisztázni néhány alapfogalmat. Mi is az a techno? Az értelmezés igen csak széleskörű. Teljesen máshogy vélekednek a kérdésről a délpesti gyártelepeken, mint például az észak-budai Fabrikában.

A legendás Bernathy Sándor definíciója szerint az emberi szívverés alapütemének kétszerese a techno sebessége. A jó party, kb. 128-138 között mozog, ezzel a sebességgel mindenféle szerek nélkül végigtáncolható 5-6 óra anélkül, hogy a közönség fizikailag lepusztulna. Ezt minden jó DJ-nek tudnia kell! Egy motívum állandó ismételgetése (repetíció), variálgatása a természet törvényeivel azonos.  A monotónia a technózene lelke. Ez nem szövegkísérő sémazene, hanem szuverén, instrumentális muzsika, zaj, zörej, hangminták összehangolt kompozíciója az egész. Ehhez megértéséhez pedig nem szükségeltetik más, mint hozzáértés és szeretet.

  Bernáth/y Sándor így írt 1996-ban a techno-ról

A techno hazai ősatyjának szavai pedig kellő támpontot adhatnak a proper techno definíciójának meghatározásához, ami az ETEM fő zenei irányvonala! Itt biztos nem lesz kőkemény indusztriális veretés, és nem fogunk hallani hatásvadász pop zenei slágerek feldolgozását sem, ahogy a múltba révedő classic zenei blokkokat is máshol érdemes keresni. Az ETEM a jelenről és a jövőről szól, kellő zenei intelligenciával felvértezve!

És, hogy kik fognak zenélni? A buli helyszínéül szolgáló Fabrika sikerének egyik titka éppen az a fajta együttműködés, ami az itteni szervezőket jellemzi. Itt tényleg megvalósul az, amiről máshol csak beszélnek. Az óbudai pinceklubban megrendezett techno bulik szervezői és rezidensei folyamatosan látogatják egymás rendezvényeit, kellően inspirálva és motiválva egymást, mert jól tudják, hogy igazán jól csak együttes erővel lehet alkotni.

Az ETEM házigazdája, Dorota mellett fellép Oxcart és Ben Dover, akik a szintén Fabrikában székelő Tranzistor és a Kindergarten megálmodói, valamint Shammael, akit ugyancsak jól ismerhet az óbudai klub közönsége, hiszen több alkalommal is zenélt már ugyanitt. A line up  Synus006 LIVE produkciójával lesz teljes. Nevéhez fűződik két olyan kiadó elindítása (Panel Trax és NNULLZ), ami messze földre vitte hazánk legtehetségesebb techno producereinek hírnevét. A kecskeméti illetőségű dj / producer minimalista LIVE produkciója az experimentális hangzás és techno határait súrolva helyezi péntek éjjel transzba a hallgatóságot!

A baráti összefonódásokat jól jelzi az is, hogy ezen az éjszakán nincs leállás a szettek után, folyamatos lesz a zenei átmenet a fellépők között!

Ha minőségi hangzásra (amiről a Corvintetőtől megörökölt Mogul Audio gondoskodik), illetve kellően barátságos és befogadó környezetre vágysz, akkor a Fabrikában a helyed! Az apró óbudai pinceklubban megrendezett partyk hangulata a régi berlini gyárbulik, illetve foglalt házak hangulatát idézi. Ez a valóban underground életérzés pedig – legyünk őszinték – szinte teljesen kikopott a budapesti éjszakából.

Mivel a helyszín befogadóképessége véges, ezért azt javasoljuk, hogy a biztos bejutás érdekében érdemes váltsd meg elővételben a jegyeket!

Esemény: https://www.facebook.com/events/436808792029074
Jegyek: https://cooltix.hu/event/65eb024ef5a34a2ef9fe56df