Boiler Room – kulisszatitkok

2011-ben új fogalom ütötte fel fejét a nemzetközi partyéletben. A Boiler Room foteldiszkója hétről hétre nézők és hallgatók ezreit ülteti a számítógép monitora elé, hogy a Berlintől Los Angelesig, a földkerekség mintegy féltucat pontján berendezett stúdióban egyszerre két érzékszervünkkel is élvezhetjük a dj-k játékát. Néhány honfitársunknak megadatott az a szerencse, hogy mindezt élőben is átélhessék. Kérdéseinkre egy rövid interjú keretében Máté válaszol:

– Hogyan sikerült eljutnod a Boiler Roomba?

– Jacob Korn nálunk játszott Budapesten novemberben, pár nappal a pesti buli után rendeztek egy ‘Boiler Room X Groove Magazin Takeovert’. Ennek keretében játszott Jacob, DJ T., Frank az Ame-ből és Sven Väth is. Jacob felírt a listájára.

– Hol rendezik a Boiler Roomot? Ez egy klub, vagy mit képzeljünk el?

– A BR Berlini ‘stúdiója’ a Stattbad Wedding nevű helyszínen található. Ami 1907-ben épült mint városi uszoda, de egyes részei az ezredforduló óta klubként is üzemelnek. A BR közvetítés helyszíne kisteremként funkciónál a hétvégi bulik idején.

– Hogy zajlik egy este a forgatási helyszínen? Annyi ideig tart, amit mi is látunk, vagy megelőzi egy közös before vagy after is ugyanott? Ez egy buli inkább, vagy csak egy kis zenehallgatás néhány órán keresztül?

– Ami érdekes volt, hogy a DJ pult előtt még épp elfér egy operatőr, de utána már jön a fal. Ezeknek a tapasztalt, többezres közönségekhez szokott DJ-knek elég érdekes lehet úgy játszani, hogy nincs előttük befogadó közeg, a reakciók hátulról jönnek, előttük csak egy sor csempe van. Jellegét és hangulatát tekintve abszolút egy buliélmény egy ilyen est. Hivatalosan szervezett közös before és after nincs, de persze a helyzetek bármit szülhetnek, főleg Berlinben…

– A dj-k ezekért a fellépésekért kapnak gázsit is? Származik bármiféle bevétele a Boiler Roomnak? Reklámot nem látok, és az online adásért sem kell fizetni.

– Ha jól tudom, akkor ezt mindenki a promóciós értéke és respektje miatt vállalja be, teljesen nonprofit a dolog. Ha a szervezők szeretnének, valószínűleg tudnának árulni 20-30 EU-ért is jegyet egy-egy estére, de ide nem lehet jegyet vásárolni, csak vendéglistán lehet bejutni. Ha ez másként lenne, akkor valószínűleg a DJ-ket is nehezebb lenne rávenni, hogy a tapsért eljöjjenek játszani. A buli alatt üzemelnek a klub pultjai, de nem hiszem hogy ebből olyan óriásit akasztanának.

– Ha egy földi halandó is a dj mögött szeretne csápolni, milyen lehetőségei adódhatnak erre?

– Hát a bejutást kell valahogy megoldani, onnantól állóképesség és fizikai kondíció kérdése, hogy ki mennyire tud előremocorogni. Úgy kell elképzelni, hogy a helyszínen van kb 5-600 ember, ennek a létszámnak kb 50%-a elég izgatottan képernyőre is szeretne kerülni…

– A jövőben milyen nevek várhatók? Vagy várható újabb helyszín is?

Új helyszínről nem tudok, nevekben meg valószínűleg várható az eddigi minőségi színvonal.


Szólj hozzá!

Leave a Comment