Javában tart ezekben a pillanatokban is a Berghain tízéves születésnapi maratonja. A jeles alkalomból Ben Klock arra vállalkozott a Facebookon, hogy rezidensként összegyűjtse a számára legkedvesebb zenéket. Minden zenének megvan a saját külön története. Ennél pontosabb képet alig lehetne kapni a klub zenei arculatáról! (a lista szubjektív, nem fontossági sorrend alapján készült)

10. Link – Amenity

Hihetetlenül gyönyörű dallam, 1992-ből. Valószínűleg minden rezidens zárta már a szettjét ezzel.

9. Heiko Laux – Hypnomarchin’

Ez és “Souldancer” a kedvenc Heiko Laux-trackem. Számos kellemes pillanatot okozott már a szettjeimben. Szeretem, ahogy a finom, lágy zongoradallamot váltja a szintetizátor.

8. Martyn ft. Spaceape – Is This Insanity (Ben Klock Remix)

Spaceapce, aki sajnos tavaly meghalt, félelmetes vokált kölcsönöz ehhez a remixhez. Csak most esik le igazán, hogy milyen nagyban inspirált a vokál, valamint a Berghain architektúrájának és atmoszférájának a keveredése.

7. Umek – Gatex

Marcel Dettmann-nal b2b-eztünk még anno, akkor hallottam először ezt a zenét. Annyit tudtam csak mondani rá: “Úristen, mi ez?”. Borzasztóan erős zene tele energiával, anélkül, hogy lenne benne basszus.

6. Green Velvet – Destination Unknown

Mit is lehetne még elmondani róla? Bizonyára az egyik leggyakrabban forgott zene a Berghainban, különösképpen az első öt évben. Ez a track lehet az egyik oka annak, amiért a Berghain az úgynevezett rideg és könyörtelen ipari hangzás szimbólumává vált.

5. In Sync – Storm

Ezt a zenét akkor fedeztem fel, amikor 2006-ban újranyomták a lemezt. 1992-ben írták, a kaotikus dobolás és az a fura dallam csodás hangulatot teremtett a táncparketten 14 évvel később is.

4. James Ruskin – Work (Steve Rachmad Remix)

Az elmúlt tíz év egyik legfeszesebb trackje minden kétséget kizárólag. Ha már jártál a Berghainban, akkor igen nagy a valószínűsége, hogy az öklödet rázva csapattad erre a zenére. (És valóban – a szerk.)

3. Mathew Jonson – Marionette

Ez a zene valamikor abban az időben jelent meg, amikor elkezdtem zenélni a Berghainban 10 évvel ezelőtt. Emlékszem, amikor először hallgattam fülesen a Hardwax lemezboltban: teljesen lesokkolt az a fajta monumentális, szinte már trance-be hajló mélység. Még ma is állandóan libabőrös leszek, ha ezt a zenét játszom.

2. Dvs1 – Pressure

Ha azt hallom, hogy a Berghain olyan, mint egy templom, akkor mindig eszembe jut ez a track. A megszólaló orgonaszerű hang ad egyfajta spiritualitást. Egy hosszú szett végén ez a zene tényleg magasabb szintre emeli a tudatot.

1. DJ Hyperactive – Wide Open

Azóta játszom, mióta megjelent 1998-ban. De a kemény ütem és az egyszerű, ám annál nagyszerűbb szaggatott hangzás a Berghain hangrendszerén jön ki igazán.