Jay Lument a “Best Of Beatport 2016” szavazásán a világ 10 legjobb Techno művésze közé választotta a közönség. Olyan nevek között szerepel, mint Adam Beyer, Dubfire, vagy Carl Cox, de 7. helyével megelőzi például Joseph Capriati-t és a Pan-Pot-ot is. Akinek pedig mindez még nem elég, “Dark Rooms” című szerzeménye is az év 10 legjobb dala közé került.

Egyetlen hazai Drumcode előadónk, Jay Lumen ismét letette névjegyét a világ elektronikuszenei kódexében.
Megszokhattuk már, hogy igencsak zajlik az élet körülötte és egy percre sem ül a babérjain. Talán épp ennek az elhivatottságnak köszönheti sikereit, melyekről tulajdonképpen nap, mint nap beszámolhatnánk. Ezúttal sincs másként.
A mindenki számára jól ismert Beatport úgy gondolta, hogy ideje megreformálni a sokak által megtépázott DJ szavazások “piacát”. Tavaly decemberben elindította “Best Of Beatport 2016” nevezetű szavazását, melyen már indulásakor is látszott, hogy igyekszik egészséges mederben tartani a dolgokat. Az első körben publikált jelöltek láttán még a szavazások legkétkedőbbjei is elismerték (itthon is), hogy ez a szavazás láthatóan elkerüli a kilengéseket és nem enged sem a lobbiknak, sem a szubkultúrák kirekesztő elveinek. Simán csak valós képet igyekszik nyújtani az elektronikus zene kedvelőinek.
A Beatport ezt nemes egyszerűséggel azzal éri el, hogy különválasztja a zenei műfajokat. Hogy ez eddig miért is nem jutott eszébe egyetlen valamire való szavazásnak sem, arról hosszan lehetne vitatkozni, hiszen így nem kell összehasonlítanunk az almát a körtével.
Ezáltal nem esik bele abba a hibába, hogy kizárólag a hihetetlen büdzsével rendelkező mainstream előadók kerüljenek még inkább szem elé, véget nem érő lobbijaik által. Ugyanakkor elkerüli az első vonalas elitista “szubunderground” kirekesztést is, mely gyakran szintén elferdíti a kultúra valós képét.

A Beatport egyszerűen arra kérte a közönséget, hogy szavazzák meg az év 10 legjobb Techno, Tech House, Deep House, stb, előadóját stílusról stílusra haladva.
A szavazás eredményét 2 hete tették közzé és ezen a ponton beszélhetünk szenzációról, ami kis hazánkat illeti.

jay1

Jay Lumen ugyanis bekerült az év Top10 Techno előadója közé a 7. helyen.
Olyan nevek között szerepel a listán, mint Adam Beyer, Carl Cox, vagy Dubfire, de megelőzi Joseph Capriati-t és a Pan-Pot-ot is.

Ez többek között azért hatalmas fegyvertény, hiszen itt nem az döntött, hogy ki milyen eredménnyel szerepelt a Beatport toplistáin sem az, hogy mennyi dala volt az évben. A közönség egyszerűen szavazott a kedvenc DJ-ire. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint például Carl Cox, Dubfire, vagy Joseph Capriati jelenléte a listán, akik egy-két dal kivételével szinte nem is jelentettek meg kiadványt az elmúlt években.

Ezen felül “Dark Rooms” című dala is bekerült az év 10 legjobb Techno szerzeménye közé. Kívánhat e ennél többet bárki?

jay4

Jay Lumen az alábbi szavakkal kommentálta a szavazás eredményét:

“Először is mindenkinek köszönöm, aki rám szavazott! Óriási megtiszteltetés ilyen kvalitású kollégák körében az év 10 legjobb Techno DJ-je közé kerülni és nekik is gratulálok. Még most is nehezen fogom fel. 🙂 Nekem az Octopus feje, Sian szólt, hogy beszavaztak a legjobb 10-be. El sem hittem először. Aztán kiderült, hogy hivatalosan is jelezte a Beatport teamje ezt az örömhírt felém a menedzsmentemen keresztül, akiknél valamiért spam-be került az üzenet és nem vették észre először. Néha közbeszól a technika ördöge ugyebár. 😀
A lényeg, hogy azért elért a jóhír…
Persze nem egy szavazástól függ, hogy valaki milyen zenei irányba folytatja a pályáját, hogy mennyire tehetséges, vagy mennyire érzi magát annak. Ugyanakkor fantasztikus érzés, hogy az embereket eléri a zenei hang, ami megszületik bennem, legyen szó DJ szettről, vagy saját szerzeményről. Még egyszer köszönöm, hogy ennyien értékelik, amit képviselek.”

Hogy miért is kerülhetett Jay ebbe az illusztris 10-esbe? Próbáljuk meg csak néhány mondatban számba venni elmúlt év vele kapcsolatos eseményeinek néhány momentumát:

jay2

– Amerikai turnéjával körbeutazta az Egyesült Államokat és Kanadát. Játszott, San Francisco-ban, Chicago-ban, Seattle-ben, de a Space Terrace kedélyeit is borzolta Miamiban. Majd pár hónappal később ismét visszatért Miami-ba, ahol ezúttal egy exkluzív 8 órás szettet játszott, mely a Heart egyik legkedveltebb DJ szettje lett.

– 5 órát játszott a legendás Stereo Montral falai között.

– Játszott a világhírű Movement fesztiválon Detriot-ban.
Dél-Amerikában szintén heteken át turnézott. Játszott többek között, Guatemalában, Panamában és Argentínában. Utóbbiban a legendás Pacha pultja mögött Buenos Aires-ben. Ezt a szettjét egyébként az év mixének választotta a Pacha közönsége. A bulira egyébként annyian voltak kíváncsiak, hogy már éjfél után ki kellett tenni a “megtelt” táblát.

– Körbeturnézta Európát is számtalanszor az évben. Berlin, London, Athén, Párizs, Ljubljana, Bukarest, Helsinki, Milánó, Brüsszel, Manchester, Ibiza és még hosszan sorolhatnánk.

– Játszott a Sonar fesztiválon Barcelonában.

– Játszott a legendás Sankeys-ben Manchesterben és Ibizán is.

– Visszatért Adam Beyer legendás Drumcode kiadójához és “Horizon” című dalával szerepelt a címke 20 éves ünnepi kiadványán.

– Játszott az ADE (Amsterdam Dance Event) hivatalos nyitóbuliján a Panama klubban, melyről a DancetrippinTV is készített egy órás videófelvételt. Ezt itt nézheted meg.

– Fellépett a világhírű madridi Fabrik nagytermében, ahol közel 7.000 ember előtt játszott. Szettjét élőben közvetítette a BE-AT.TV. Ezt itt nézheted vissza.

Ezzel immár mindkét jelentős video streamer oldal közvetítette szettjeit. Ez még nemzetközi szinten is jelentős kuriózum.

– Megjelentette “Lost Tales” című nagylemezét, mely 11 dalt tartalmazott és melynek 6 különböző dala is a toplistákra került.
A “Pulsar” című track pedig több, mint 2 hónapon át szerepelt a Beatport eladási listájának Top10 Techno dala között. Az album a stílustól független “release” toplistán a 3 legsikeresebb megjelenés között szerepelt 1 hónapon át.
– Egy nagyon szűk nemzetközi DJ kör tagjaként és egyben egyetlen magyarként, megkapta Richie Hawtin immár világhírű MODEL 1 keverőjét tesztelésre. Richie csapata és a gyártó, az Allen & Heath egyaránt kíváncsi volt Jay véleményezésére.

Ezen felül talán tradíció teremtő célzattal (hazánkban egyébként sajnos nem jellemző módon) ezt a lehetőséget megosztotta hazai DJ kollégákkal és egy későbbi időpontban meghívta őket, hogy szemügyre vegyék és maguk is kipróbálhassák a MODEL1-t.

– Az évet pedig Egyiptomban zárta egy exkluzív szilveszteri bulival, egész pontosan Gízában a Níluson ringatózva.

…és akkor még csak nagyon kis hányadát soroltuk fel az elmúlt időszakban történteknek.
Jay Lumen intenzitása és eredményei szinte követhetetlenek.
Nem csoda hát, hogy immár a világ 10 legjobb Techno DJ-je között köszönthetjük.