Miután sorozatban egymás után jelentették be az izgalmasabbnál izgalmasabb neveket, úgy döntöttünk, idén is neki vágunk az EXIT Fesztiválnak. Az EXIT kétségek nélkül, az egyik legköltséghatékonyabb fesztivál, bármennyire is úgy tűnhet, hogy egy külföldi szórakozás csak drága lehet. Könnyen megközelíthető, hisz a szomszédos Szerbiában helyezkedik el, Novi Sadban, Újvidéken, 300kmre Budapesttől. Az esemény helyszíne , a helyi Péterváradi vár területén helyezkedik el, és 4+1 nap szórakozást biztosít a látogatóknak. 

Hasonlóan a Sziget Fesztiválhoz, amelynek egy ideig vetélytársa is volt, itt is létezik 0. nap, ahol ezúttal a The Killers volt a fellépő. A fesztivál rengeteg színpaddal rendelkezik, de a legfontosabb kiemelni a Main Stage-t, ahol egyszerre 35000, és a Dance Arenát, ahol pedig 25000 ember tud felhőtlenül szórakozni. A fesztiválon itt is paypass kártya üzemel, amivel gördülékenyebben tudta a fizetéseket intézni az ember.

No Sleep Novi Sad
No Sleep Novi Sad

Az árak jelentősen emelkedtek a tavalyihoz képest, de ezt elfogadtatta az a gondolat, hogy még mindig jóval olcsóbb mint bármelyik nagyságrendű fesztiválunk, a külföldiekről nem is beszélve, ill. hogy a fesztivál minőségében is előrelépést mutat, hisz a tavaly zavaró tényezőknek idén nyomát se láthattuk. Fél liter Heineken csapolva 800ft-nyi dínárt kóstált, üvegben 900at.  Fél liter víz 250-300ft, fél liter Cockta, ami a saját kólájuk, és szörnyű izű, pedig 450ft volt.

Mi a 2. naptól vettük be a várat, ahol a Dance Arenában rögtön a fesztivál egyik húzóneve Solomun, és Dixon közös szettjét hallhattuk, a szinte már legendás EXIT napfelkelte közben. Mint súlyos technofan, a legtöbb időt a Dance Arenából nyíló No Sleep Novi Sadban töltöttük, ahol aznap, egy igen erős lineup volt, hisz fellépett a fiatal üdvöske Charlotte De Witte,  Function, és a hírhedt Dax J. Utóbbi annyira jól érezte magát, hogy mikor az emberek reggel 8kor véget ért szettje után visszatapsolták, kitekintett a stage szervezőre, és egy biccentés után, mosolyogva megtolta szettjét egy utolsó kivégzésre. Fontos megjegyezni, hogy egy Exit Fesztivál látogatásakor ha kicsit kényesebbek vagyunk, javasolják a szájmaszk használatát, a hatalmas mennyiségű por miatt.

Dance Arena
Dance Arena

Következő nap pechünkre megérkeztek a fesztivál idei húzónevei, Robin Schulz, és Duke Dumont is, totális káoszt okozva a fesztiválon. Hirtelen annyi ember akart elindulni a Dance Arena felé, hogy mindkét irányból patthelyzet alakult ki, és szembe néztek egymással a lefelé, és a felfelé igyekvők hosszú időre, amit végül az időközben megérkező biztonságiak, nagyon határozottan megoldottak, és kettéosztották a lépcsőt, illetve elkerülő utakat hoztak létre. Ezen a napon a Hot since 82 Dance Arenás hibátlan játéka, és SNTS igazi vérbeli techno szettje volt ami miatt érdemes volt ezen a napon is megmozdulnunk. Külön meglepetést, és vitatémát okozott ott helyben is, Bjarki definiálhatatlan fellépése, hogy érdemes -e egy djnek ilyenkor ennyire kisérletezőnek lennie.

Utolsó napra, talán az idei Dance Arena legerősebb lineupja született meg, az időközben távolmaradó Rodhad helyett beugró Antigoné vs. Francois X párossal, Nicole Moudaberrel, és Nina Kraviz-cel. Nicole Moudaber volt számunkra az egyik legnagyobb csalódás, valami hihetetlen egysíkú, unalmas volt, semmi átütő erőt nem éreztünk benne. Nina Kraviz viszont jött, látott, és győzött, ahogy a tavalyi évben is tette.

Összefoglalva, úgy érzem mindenkinek remek szórakozást nyújt ez a fesztivál, a goától a trance-en át, a reggae zenéig, mindenki megtalálja számitását. Egy komoly hibája van a fesztiválnak viszont, egy évben csak egyszer van.