Ahogy azt áprilisban olvashattátok, új sorozattal jelentkezünk az idei évtől. Megpróbáljuk egy csokorba gyűjteni az adott negyedévben megjelent, szerintünk arra érdemes e-zenei nagylemezeket. Aki az első részről lemaradt, ITT rögtön tudja pótolni. Mivel a Spotify prémium felhasználók számára nettó három sör/hó árért korlátlan hozzáférést biztosít a legtöbb ilyen albumhoz így ezt a platformot fogjuk használni a hanganyag prezentálásához.

Szinte lehetetlen vállalkozás, így mi sem tudunk minden megjelenést monitorozni, ezért ha úgy gondoljátok valami mégis kimaradt, akkor egy komment formájában nyugodtan juttassátok el hozzánk!

Íme a második felvonás:

Robag Wruhme – Venq Tolep [Pampa Records]

Azt gondolom, hogy nyugodtan felkonferálható Robag Wruhme úgy, mint a műértő hazai közönség egyik legnagyobb kedvence. Több alkalommal is fellépett nálunk szólóban valamint a jénai páros, a Wighnomy Brothers tagjaként is – egyébként az ilyen néven megjelent zenék kizárólag Gabor Schablitzki kezei munkáját dícsérik. Produceri munkái eleinte a szintén jénai Freude Am Tanzen / Musik Krause családnál láttak napvilágot, legutolsó, 2011-es Thora Vukk című nagylemeze viszont már a DJ Koze által alapított Pampa Records-nál. Akárcsak a júniusi Venq Tolep, amely nem a klubok falai közé íródott, a könnyen emészthető minimál és ambient sávok elsősorban otthoni hallgatásra ajánlott darabok.

Plaid ‎– Polymer [Warp Records]

1991-es debütálása óta a 10. albummal tért vissza az Ed Handley és Andy Turner által alkotott londoni duó, a kiadó pedig már az „otthonuknak” mondható, éppen a napokban a 30. születésnapját ünneplő Warp Records. A Warptól jól megszokott IDM és elektronika szépen vegyül az albumon, néhol egy kis ambienttel vagy törttel megfűszerezve. Méltó folyatása a 2016-os The Digging Remedy-nek, ugyanakkor komolyabb hangsúlyt fektettek a srácok ismét az elektronikára, mégis a könnyen befogadható kategóriában maradva.

Psyk – A Moment Before [Tresor]

A spanyol Manuel Anós zsenialitása már karrierje első éveiben megmutatkozott. Néhány év elteltével már olyan kiadók prezentálták munkáit mint a Drumcode, a Figure, a Tresor vagy a Mote-Evolver. Utóbbi platformnál jelent meg debütáló szerzői albuma, a Time Foundation még 2014-ben. Második ilyen munkája viszont már berlini technoklubhoz tartozó labelnél landolt áprilisban, A Moment Before címmel. Psyk sokszínűségéből következik, hogy a kiadó katalógusa bővelkedik ugyan a keményebb, nyersebb darabokban, a lemezen a sötét és indusztriális techno darabok mellett helye van az acidesebb és lágyabb, house alapú dolgoknak is.

Thom Yorke ‎– ANIMA [XL Recordings]

Ha valakiben, hát Thom Yorke-ban biztosan nem kell csalódnunk, legyen az szóló projekt, vagy egy új Radiohead album. Thom hangja még mindig zseniális, szólaljon az meg akár Burial, akár Modeselektor kooperációban, vagy az Atoms For Peace nevű bandájának műveiben. Ezt az albumot is valószínűleg többet veszem majd elő ősszel, mintsem valami before-ban elindítsam a nyár közepén, dehát mit is várhatnánk egy Thom Yorke albumtól? Egyébként gyönyörű dallamokkal operál végig, a szövegek is kellően erősek, így aztán nem nagyon találtam hibát a zenékben. Tökéletes aláfestése lesz a hideg estéken a városban sétálásnak!

Kornél Kovács – Stockholm Marathon [Studio Barnhus]

Hála Istennek Kornélt évente 1-2 alkalommal mindig hallhatjuk a LavaLava srácok jóvoltából, merthogy belőle sosem elég! A kritikusok által is dícsért első albuma, a The Bells után (amiért nem mellesleg 2017-ben felmarkolta a svéd Grammy-díjat legjobb electronikus/dance kategóriában!) április végén megjelent a Stockholm Marathon, ami viszont Thom Yorke albumával ellentétben igazi nyári mosolybomba! Az album bármelyik trackjét hallgatva az ember legszívesebben azonnal megindulna valami nappali buliba, ráadásul a lemez egyik legerősebb trackje ismét magyar címet kapott: Szombat. Ha eddig nem tetted volna, a nyár hátralévő részében biztosan rongyosra hallgatod!

Locked Groove ‎– Sunset Service [Hotflush Recordings]

A Locked Groove művésznéven alkotó belga Tim Van de Meutter debütáló nagylemeze két okból is a kakukktojás kategóriájába tartozik a listán. Egyrészt a Sunset Service című album még márciusban jelent meg, így valójában az előző listánkon kellett volna szerepelnie, de mivel annyira jól sikerült, hogy nem akartuk kihagyni ezért inkább helyet szorítottunk neki ezen. Másrészt a lemez eddig kizárólag digitális formátumban érhető el és nem is tudunk róla, hogy a londoni Hotflush Recordings tervezi-e a CD-n/vinylen történő disztributálást. Mindenesetre azok az örömzenék, melyeket a belga trance, rave, EBM, techno és new beat éra inspirált, majd idén a Sunset Service formájában rögzítve lettek mindenképp megérnének egy korongra nyomást is!

Yosi Horikawa ‎– Spaces [Borrowed Scenery]

Yosi Horiakawa második albuma a frissen indított kiadójánál, a Borrowed Scenery-nél látott napvilágot május végén. A rendkívül szerény, de annál zseniálisabb japán producert május közepén Budapesten is hallhattuk, méghozzá a Spatial Sound Institute-ban, ahol már előre meghallgathattuk az album szinte összes számát, ráadásul teljes térhangzásban. Hogy hogyan is használja fel mindennapjaink hangjait a zenéihez, arról ITT írtunk, a Spaces a várakozásaimat is felülmúlva zseniális album lett! A vinyl kiadás picit csúszott, de elvileg a héten már azok is beszerezhetők!

The Chemical Brothers – No Geography [EMI Records]

Egy többszörös Grammy-díjas zenei duó bemutatása már önmagában megérne egy cikket, így csak röviden: Tom Rowlands és Ed Simons párosa a Chemical Brothers a The Prodigyval, Fatboy Slim-mel, a The Crystal Method-dal valamint több, náluk kevésbé ismert csapattal együtt a big beat stílus úttörői. Ki ne ismerné az It Began In Afrika, az Out Of Control, a Hey Boy Hey Girl vagy a Galvanize című slágereket? Eddig öt alkalommal jártak Magyarországon, legutóbb 2016. augusztus 10-én a budapesti Sziget Fesztiválon. Márciusban jelent meg a No Geography ami már a kilencedik nagylemezük és amely nyomokban ugyan tartalmaz big beat-et, visszarepít a 90-es évekbe de sokkal hangsúlyosabb az acid, a techno és a house hangzás.

Eskmo & Kira Kira ‎– Motions Like These [Ancestor]

Eskmo elég elfoglalt az utóbbi években, többek között filmzenéket is köszönhetünk neki, illetve a Netflix saját sorozatának, a 13 Reasons Why-nak is ő szerezte a zenéit. Utoljára talán a 2015-ös Budapest Essentials-ön hallhattuk itthon, amikor is megboldogult Teslában lapáttal, vödrökkel, meg ki tudja még mivel dobta fel éppen a live szettjét. 🙂
A 2010-es Cloudlight bejárta a világot, 2015-ös SOL című albuma után itt a következő. Az izlandi Kira Kirával közös kollaboráció eredményeként született, hosszú évek alatt, kicsit nehezebben is emészthető, mint a régebbi albumok, ennek ellenére egészen jól sikerült!

Ellen Allien – Alientronic [BPitch Control]

Ellen Fraatz legújabb nagylemeze idén májusban került fel az online platformok virtuális polcaira, sőt az Alientronic érkezését korábban mi is beharangoztuk. Az album meghallgatása után pedig nem is volt kérdés, hogy ez is felkerül a listánkra. Elég komoly változáson ment keresztül az elmúlt időszakban a BPitch, az 1999-ben létrehozott berlini platformnál sorra jelennek meg techno és acid kiadványok, valamint ezek kombinációi. Mindezek olyan előadók kezei közül, mint Regal, Lewis Fautzi vagy a Boston 168. Ennek tudatában semmi meglepő nincs abban, hogy a lemezen is ez a hangzás dominál némi elektróval megfűszerezve. Melegen ajánlott csemege!