Csak kapkodjuk mostanában a fejünket. Amíg az elmúlt időben több szórakozóhely is lakat alá került (Corvin Club, R33, Under, Kuplung), addig mostanában ellentétes folyamat indult be. Sorra nyílnak az underground helyszínek. Úgy tűnik, hogy a szórakoztatás epicentruma újra a külváros lesz. Ezen nincs mit csodálkozni. A belváros megtelt, az ingatlanárak az egekben, a dzsentrifikáció folyamata megállíthatatlan. Legújabb híreink szerint a legújabb klub Külső-Ferencvárosban, a Soroksári úton fog nyílni. Sőt igazából már meg is nyílt, hiszen több buli is lement már tesztüzemben. Megkerestük a terv megálmodóját, Csokán Andrást, aki készségesen válaszolt kérdéseinkre és beavatott minket a kulisszatitkokba.


A napokban fedeztük fel az eventet, ami a Soroksári úti Arzenálban kerül megrendezésre. Mit érdemes tudni a helyszínről? Ha jól rémlik, korábban fegyvergyárként funkcionált, később pedig áruházat nyitottak, de már azt is évek óta bezárták. 

Igen, úgyhogy évek óta üresen áll ez a végtelen potenciált rejtő épület. A földszinten van egy 3000 négyzetméteres egybefüggő terület, ott lenne a fő helyszín, kezdetben 1000 fős kapacitással. Az emeleti részeken meg kisebb helyiségek is kialakításra kerülnek. Emellett nem elhanyagolható szempont a hatalmas udvara, szóval nyáron sem áll meg az élet. A Blaháról 19 perc éjszaka, de külön partibuszt is tervezünk indítani a belvárosból.

Ideiglenes helyszín vagy állandó klub lesz?

Kezdetben alkalmanként fogunk kinyitni, amikor szervezői igény adódik rá. Saját magunk csak havi 1-2 eseményt fogunk szervezni, szóval nem szeretnénk túlkontrollált, központosított programstruktúrát, inkább befogadó intézményt akarunk létrehozni.

Mi a helyzet az titkos bulijaitokkal? Lesznek még?

Természetesen! Viszont azoknak az a lényege, hogy csak egy szűkebb kör, a barátaink, az ő barátaik, illetőleg a budapesti éjszakában jól beágyazottak szereznek róla tudomást, így elmondható, hogy főként szakmabeliek, művészi, divat, filmes és kreatív világban mozgók vesznek részt rajtuk, akik nagyon nagy hányada tudatos (zene) fogyasztó. Így egy semmihez sem fogható hangulata van ezeknek a buliknak, amit foggal-körömmel védeni kívánunk.

A ti érdekeltségetekbe tartozik a Premier Club is. A Bécsi úti szórakozóhely igazán színvonalas lett, remek programokkal töltöttétek meg, de mostanában nagy a csend körülötte. Az Arzenál fogja felváltani a Premiert?

Részben igen. Sok igazán underground kezdeményezésnek, vagy éppen nagy ívű eseménynek ideálisabb helyszíne lehet. Viszont a Premiert sem kell temetni! Rengeteg energiát fektettünk a helybe, a közönség láthatólag nagyon szereti és jó pár felejthetetlen estét/reggelt éltünk meg ott, úgyhogy mindenünkkel azon vagyunk, hogy ez így maradhasson. Viszont az eredeti felállásban nem volt fenntartható egy ekkora komplexum, úgyhogy kisebb területet akarunk csak hasznosítani, miközben a tulajdonosi kör inkább a céges rendezvények irányába vinné a helyet. Ennek fényében történt némi felújítás az elmúlt időkben és kidolgozás alatt van, hogy miként lehet ezt a kettős profilt harmonikusan működtetni. Nagyon sok volt a kérdőjel, és jelenleg is zajlik a finomhangolás, emiatt nem is kommunikáltunk még semmit nyilvánosan. Ám mindeközben tele vagyunk ötletekkel, lehetőségekkel és az elmúlt egy évben felvérteződtünk számtalan fontos tapasztalattal, így nem vártunk ölbe tett kézzel és belevágtunk ebbe az régóta dédelgetett Arzenál projektbe. Úgyhogy 2020 nagyrészt erről és a Katlanról fog szólni. A Bécsi úton pedig reményeink szerint decembertől lehetnek újra események. Mindeközben szeretnénk tovább fejleszteni a Premier indulásával párhuzamosan elkezdett saját klub irányítási, vendéglátós rendszert, és az összes helyünkre, szervezésünkre kiterjeszteni.

Maximálisan indusztriális a Soroksári út környéke. De milyen lesz a belső? Milyen megoldásokkal készültök? Megmarad ez a nyers feeling?

Amennyire csak lehet, szeretnénk megtartani a jelenlegi hangulatot. A kiszolgáló egységeket és mellékhelyiségeket konténeres megoldással, modulárisan akarjuk megoldani, ezáltal a flexibilitását és mobilitását is szem előtt tartva. Fontos szempont a megfelelő pihenős részleg kialakítása, illetve hogy ne legyen egysíkú a hely. Mármint szószerinti értelemben sem. Ha kivitelezhető, akkor a konténerek tetejéről is lehet élvezni a showt, vagy chillezni.

Mozgalmas lett a budapesti klubélet, sorra nyílnak az új (állandó és ideiglenes) helyek, mint például a Flashback vagy a DFFRNTroom, viszont a korábbiaktól eltérően ismét egyre távolabb a városközponttól. Mit gondolsz, hány helyet bír el a főváros? Valami olyasmi kezd kialakulni itt is, mint Berlinben, ahol a szórakozóhelyek új funkcióval töltik meg az elhagyatott iparterületeket és barnamezős beruházásként létesülnek?

Teljes mértékben így gondolom. Az ingatlanárak csillagokba szökése, a vendéglátóipar szaturálódása és a dömping turizmus mind lakhatási, mind pedig kulturális, szórakozási szempontból a belvárostól elidegeníti a helyieket. Ezzel szemben a külvárosibb, érintetlenebb helyszíneket kedvezőbb feltételek mellett, jóval kevesebb kompromisszummal lehetséges működni. Ráadásul ezek az övezetek is lassacskán urbanizálódni fognak és Budapest növekedésével rendkívül izgalmas területei lehetnek a városszövetnek.

További infókért csatlakozzatok az Arzenál facebook oldalához!