A hazai illetőségű Second Air Records 2017-ben alakult a Lakvaba néven ismert páros, Fülöp Norbert és Jegesy Andor által. Később csatlakozott hozzájuk az Airsound Records alapítójaként is ismert Akos Wex. a Second Air tulajdonképpen a “nagytesó” sublabeleként működik tovább. A kiadó hazai és nemzetközi producerek munkáinak egyaránt teret ad, legyen szó ifjú tehetségekről vagy pedig kiemelkedő szakmai múlttal rendelkező veteránokról.

Hamar jöttek az első nemzetközi sikerek is. 2018-ban ugyanis Maeceo PlexMike Ferreira – Humanity” című zenéjével kezdett, ráadásul nem kisebb helyen, mint az Ultra Miami Music-on! Ezt a zenét a Second Air 008-as kiadványaként jegyezték. Nem csak egyszeri alkalomról volt szó, Maceo Plex nem sokkal később Barcelonában, a Sonar Off keretein belül is megszólaltatta a zenét, az Afterlife buliján, ami tavaly júniusban bekerült a Beatport Top 100 techno kiadványa közé és egészen a 63. helyig küzdötte fel magát.

Ugyanez év októberében pedig Joseph Capriati is előtúrt egy Second Air-megjelenést a lemezestáskájából. Ez volt a kiadó 25. megjelenése. “Newball – Malaki” című szerzeménye ráadásul nem kisebb helyen szólalt meg, mint a világ egyik elsőszámú rendezvénysorozatán, az Awakenings-en!

A Second Air Records összesen egyébként 31 megjelenésen van túl, melyből 29 az EP-k száma és 2 válogatáslemezt is piacra dobtak, kizárólag hazai előadók munkáival. Úgy tűnik, hogy a szélsőségekre esküsznek. A 2017-ben alapított label első válogatásalbuma 2018. december 21-én, az év legsötétebb napján jelent meg. A folytatásra másfél évet kellett várni. Július 6-án jelent meg, az év egyik legmelegebb napján.

A kiadvány összesen kilenc szerzeményt tartalmaz, melyekbe mi is belehallgathatunk. Az első darab Bernáthy Zsiga munkája, a tőle jól megszokott pszichedelikus hangzással. Ezt követi Bohumil, aki önmagához képest egy igazán kemény zenével jelentkezett be. A jelenleg Bajorországban élő és alkotó Censure még erre is rátesz egy lapáttal és egészen 142 BPM-ig elmegy. Exil Art zenéjével újra dallamosabb vizekre evezünk, hogy aztán ismét egy hűvösebb megjelenés következzen, ahogyan az Gabros zenéjének címéből is kiderül. Hasonló vonalon mozog a label alakító Lakvaba duó trackje is, némi acides fűszerezéssel. A Massive Dynamic alkotása éppen olyan hangulatot sugároz, mint ahogyan azt a neve is sejteti. A 2017 óta aktív Murahni sem kevésbé visszafogott, a válogatásalbumot Phot szerzeménye zárja, a rá oly jellemző kifinomult hangzással. Azt artwork pedig ezúttal is – ahogy az eddigi összes megjelenés alkalmával – Lendvai Viktória munkája.

A lemez anyagát hallgatva örvendetes azzal a ténnyel tudatosulni, hogy hazánk nem szenved hiányt tehetséges producerekből. Közülük többen is hosszú évek óta masszívan képviselik a hazai technokultúrát és az újdonsült tehetségekre is szép jövő vár, ha továbbra is ezen az úton haladnak!

A zenékbe ITT tudtok belehallgatni, aki pedig szeretné megvásárolni őket, az EZEN a linken keresztül teheti meg.

Érdemes figyelni a kiadó által életre hívott podcast sorozatot is, immáron a tizedik résznél tartanak.