Az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége (RIAA) jelentése szerint idén megfordult a két legismertebb fizikai hanghordozó eladási aránya, vagyis újra több bakelit fogy, mint CD! Ilyen pedig legutóbb a 80-as években fordult elő, a cédék megjelenésének hajnalán, amikor is sikerült kiszorítani a kazettákat.

A frissen közzétett féléves beszámoló szerint az Egyesült Államokban összesen 232 millió dollárért vásároltak bakelit lemezt, ami a fizikai eladások kétharmadát jelenti, ugyanis a piac összesen 376 millió dolláros bevételre tett szert a vizsgált időszakban. Azt azért mindenképp érdemes pontosítani, hogy az eladott példányok darabszáma szerint még mindig a CD vezet, bár drasztikusan csökken a különbség. mivel a CD-eladások 45%-ot zuhantak, a vinyl pedig jóval drágább, mint a korábbi listavezető.

A reklámokkal teletömött ingyenes streaming szolgáltatások (ilyen például a Youtube) még mindig magasan verik a a fizikai eladásokat és a letöltéseket, ez a szegmens azonban mindössze 3%-ot növekedett az elmúlt időszakban. A koronavírus összességében jót tett a piacnak, hiszen a karantén miatt nőttek az eladások, ez azonban csak a kisebbik szelete a tortának, hiszen fesztiválok és nagy rendezvények hiánya miatt a legtöbb művész még így is alig produkált bevételt az elmúlt időszakban.