November 12-én jelent meg a legfrissebb Apple macOS update, a Big Sur. Ilyenkor mindig közzé szoktak tenni egy figyelmeztetésül szolgáló listát is, például, hogy bizonyos applikációk nem támogatják még az új rendszert. Ezúttal a lista különösen a DJ-k és producerek számára tartalmaz fontos informácókat.

A zenészek által használt platformok, a Pioneer Dj rekordbox, a Serato Dj és Ableton Live, valamint bizonyos plugin-ok, mint az Output, Waves, Arturia stb. azt javasolják a felhasználóknak, hogy egyenlőre ne frissítsék az új operációs rendszert, ugyanis az még nem kompatibilis a szoftverekkel. A Native Instruments kiadott egy nyilatkozatot, hogy a Big Sur akár tönkre is teheti a Kontrol S4 MK3 hardverét.

Az új oprendszer külön kihívást jelent most a fejlesztők számára, ugyanis az Apple bemutatta az M1 chip-et is, mely lehetővé teszi a platformok közötti támogatást az iOS és macOS számára. Emiatt sokkal tovább tarthat a szoftverek, applikációk aktualizálása. Egyenlőre az egyetlen program ami tökéletesen működik, az az Apple saját Logic Pro-ja. Az Algoriddim is már alkalmazkodott az új chipekhez, így a djay Pro Al újítása elvileg biztonságosan használható. A Pioneer Dj nyilatkozata szerint várhatóan december közepéig fejezik be a teszteléseket, utána lesz csak hibamentes és kompatibilis a Big Sur-al.

Első körben minden cég azt tanácsolja, hogy ne frissítsék a zenéléshez használt eszközeiket a macOS Big Sur-a! Érdemes rendszeresen figyelemmel kísérni a bejelentéseket, valamint érdeklődni a szoftvercégeknél az update-ekről!

 

Forrás: DJMag