2019. elején nem tűnt fényesnek a jövő. Berlin legismertebb elektronikus és kísérleti zenei rádiója, a Berlin Community Radio bejelentette, hogy felfüggeszti tevékenységét. „Nehéz szívvel jutottunk erre a döntésre, de zsákutcába kerültünk, miután 2018-ban elvesztettük az összes finanszírozást” – olvasható a két évvel ezelőtt kiadott közleményben.

Az Anastazja Moser és Sarah Miles által alapított BCR 2013-ban kezdte meg a működését. Több mint 100 műsornak adott helyet, amelyek a művészetet, a kultúrát, az irodalmat, a feminizmust és a legkülönfélébb zenei műfajokat ismertették. Kissé meglepő, hogy ez volt a maga nemében első Berlinben, a londoni NTS, a Los Angeles-i Dublab és a glasgowi Subcity Radio is hasonló koncepcióval bírt.

A BCR megszűnése ellenére a berlini független online rádiók térképére több nagy szereplő is felkerült, ilyen például a Cashmere Radio és a CCTV Radio. 2019. augusztusában aztán egy újabb szereplő is feltűnt a porondon a HÖR Berlin személyében. Ez egy német szó, magyarul annyit jelent, hogy „hallgasd„. A két alapító Ori és Charly elbeszélése szerint a platform ötlete akkor jött, amikor észrevették a piaci rést. A CCTV-n kívül, amely hetente egyszer sugároz, senki nem nyújtott rendszeresen forgatott elektronikus zenei adásokat Berlinből. Korai kockázati befektetéssel és széleskörű kapcsolati tőkéjüket kamatoztatva alakították ki az azonnal felismerhető stúdiójukat Kreuzberg negyedben. Mindent saját maguk készítettek – a tiszta, fehér cserépfalaktól kezdve a DJ pultig.

HÖR egy bérház földszintjén található, egy régóta üresen álló bár tárolójában, amely még mindig lakatlanul áll a szomszédban. A hely kicsi – csak egy DJ-pult és egy iroda -, de működik. A fenti lakások többnyire üresek. A HÖR adása hétfőtől péntekig 16:00 és 22:00 óra között folyik. A zajjal egyelőre nem akadt probléma. Orinak és Charlynak pedig minden idejét elveszi a napi ügymenet. A későbbiekben szeretnének közösséget építeni a platform köré, amely reményeik szerint kiterjed beszélgetésekre, workshopokra, rendezvényekre és együttműködésekre nem csak Berlin határain belül, hanem távolabbi helyekkel is. „Nagyon szeretnénk ezt megvalósítani” – mondja Charly.

És hogy mindez létre is jöjjön Charly és Ori egy önkéntesekből álló csapatot hívott össze segítségül, vagy ahogy ők hívják, „berlini székhelyű kollektívát”, a tagok Európa számos országából, mint például Lettország, Spanyolország, Bulgária, vagy éppen Ukrajna érkeztek. A kollektíva lehetővé tette Charly és Ori számára, hogy az álmaik megvalósításához szükséges következő lépések megtételére fókuszáljanak.

Aki rendszeresen figyelemmel követi őket, azt gondolja, hogy ez kizárólag a techno-ról szól, de ez nem teljesen igaz. A műsorpolitikájuk leegyszerűsítve  „nem kereskedelmi zene„, és azt mondják, hogy szeretnének a lehető legváltozatosabb zenéket prezentálni. „De ez nem olyan egyszerű” – mondja Ori. „Az ismerőseink technos körökben mozognak. Nincsenek kapcsolataink a hip-hop szcénában, amelyeket szívesen bemutatnánk, de ez időbe telik. Ezért mondtam a kezdetektől fogva: ez mindenkinek a platformja lesz. Nem csupán techno.Paramida, Katzele és Frans Ambient, valamint Nick Höppner (akinek a kisfia is aktív szerepet játszott a szett ideje alatt) előadása jól mutatja, hogy van élet a techno-n túl is.

Charly és Ori úgy látják, hogy ezek az erőfeszítések segítik a helyi berlini zenei közösség előmozdítását, és úgy gondolják, hogy a HÖR-hez hasonló ötletek ebben nagy szerepet játszanak. Míg turisták milliói látogatják meg a várost évente, hogy olyan klubokba látogassanak el, mint Berghain vagy éppen a Tresor, rengeteg nagy tehetségű berlini DJ van, akik nem zenélnek a város legnevezetesebb klubjaiban, és a HÖR örömmel kínál nekik helyet, ahol megvillanthatják képességüket.

A koronavírus hatására több szigorú intézkedést is be kellett vezetniük. „Nem engedjük, hogy a művészek barátokkal és vendégekkel érkezzenek, és gondoskodunk arról is, hogy a stúdiónkban egyszerre csak két személy tartózkodjon, egymástól távol, külön helyiségekben. Tisztítjuk és fertőtlenítjük a helyiséget minden stream előtt, között és után.”

UI: Szerettünk volna feltenni nekik mi is néhány kérdést, de sajnos nem reagáltak a megkeresésre.

Forrás: [Electronic Beats]