1996-ban debütált a Trainspotting című alkotás Danny Boyle filmrendező alkotásában, ami Irvine Welsh azonos című regényének filmadaptációja. A Trainspotting igen hamar kultuszfilmmé nőtte ki magát a köreinkben szerte a világon.

A film szatirikusan mutatja be a brit társadalom képét a nyolcvanas évek végén. A „Trainspotting” a heroinfüggők egy csoportjáról szól Edinburgh egyik nem túl felkapott negyedében. A drogfüggőség mellett a városi szegénységről és az edinburghi nyomorról is szó esik a filmben. Barátságról, túltolt bulikról és rengeteg drogról van szó. A filmet számos kritikus méltatta – nem utolsósorban a különböző jelenetek miatt, amelyek örökké beleégtek az agyunkba.

Az egyik legemlékezetesebb ilyen kétségtelenül a vécés jelenet:

Azért ez elég para sokadszorra nézve is. Zárójelben jegyezném meg, hogy nálunk itthon az egyik helyiség kialakítását is ez a jelenet inspirálta és azóta is csak Renton-nak hívjuk azt a részt.

Ha mindig is kíváncsi voltál arra, milyen érzés lehet túladagolni a heroint, akkor ez a jelenet biztosan segíteni fog.

Ennél jobb zenei aláfestést pedig elképzelni sem lehetett volna azokban az időkben: New Order, Lou Reed, Iggy Pop, Blur és természetesen az Underworld klasszikusa is hallható.

Spud-nak éppen a munkaügyi bizottság előtt van jelenése. Hogy ne legyen gond a beszélőkéjével, egy kis speed-del pörgette fel magát a meghallgatás előtt. A színészi játékot elnézve elég hitelesnek tűnik az alakítás.

Az ilyen típusú filmekből nem hiányozhat a kajás jelenet:

2017-ben egyébként a film folytatása is elkészült, amiről mi is beszámoltunk.

  Elkészült a Trainspotting 2 első igazi trailere!