Néhány évvel ezelőtt még komoly problémának számított, hogy a hazai partyközönség nehezen mozdítható ki a komfortzónájából. Az elmúlt időszakban azonban úgy tűnik, hogy reneszánszát élik az underground helyszínek. Egyre nagyobb tömegeket vonzanak a külvárosi, elhagyatott, vagy éppen indusztriális színhelyek. Nagy öröm, hogy ez a megállapítás nem csak Budapest esetén érvényes. Egyre többet hallani ugyanis Győr határain túl is a város underground komplexumáról, ami egyébként már öt éve üzemel. Nagy Gyulával és Varga Ricsivel beszélgettünk A Beton múltjáról és a jövőbeli tervekről.

Meséljetek a kezdetekről! Hogyan sikerült rátalálni és új funkcióval megtölteni a helyet, ami korábban katonai óvóhelyként szolgál?

Gyula: A közvetlen előzménye egy lebontásra váró irodáház volt, amiben körülbelül 10 zenekar próbált. Amikor eljött a költözés ideje, bevállaltuk, hogy nem csak a saját zenekaromnak, hanem az összes bandának próbálok találni egy új helyet, ami szintén egy irodáház lett a környéken. Azt tudtuk hogy sokáig nem tudunk üzemeltetni egy olyan intézményt, ami bérlemény, ezért elkezdtünk Alice-szel óvóhelyeket keresni a városban. Rengeteg jogi procedúra után végre 2016 februárjában miénk lett az épület és elkezdhettük az építkezést. A Betont 2016.május elsejével nyitottuk meg, akkor még csak 11-12 zenekari próbateremmel ami az évek alatt 27-re bővült. Induláskor a bérlők zömét a bérelt irodaépületben próbálók adták.

Ricsi: 2018-ban jött velem szembe a hely a közösségi médiában, és rögtön megtetszett, ezért megkerestem Gyuláékat, hogy tarthatnám-e itt a szülinapom. 40-50-en jöttünk össze a kisteremben, és mindenki odáig volt a hely hangulatától. Olyan jó volt együtt dolgozni az ottani csapattal, hogy még hajnalban meg is beszéltük a következő buli dátumát.

Milyen szolgáltatásokat nyújtotok A Beton falai között?

Gyula: A Beton fő profilja a havidíjas zenekari próbatermek. A lényeg hogy a zenészek Nálunk hagyhatják a felszerelésüket, a havi díj ellenében korlátlanul gyakorolhatnak 10-22 óra között a hét minden napján. Az épületben recepciószolgálat működik, négyen osztjuk fel a teendőket. A visszhang csillapított termekben ma már igény szerint vezetékes internet és fűtés is kérhető. Ide szívesen látunk dj-ket / producereket is, akiknek otthon nincs lehetőségük nagy hangerőn, mások zavarása nélkül dolgozni. Idővel egyre jobban körvonalazódott, hogy szükségünk lesz egy tágasabb helyre ahol rendezvényeket tudunk lebonyolítani, és itt nem csak a szórakoztató szférára gondoltunk, hanem oktatásra, workshopokra, hangszeres bemutatókra. Kis szerencsével sikerült bérelnünk az egykori üzemi átjárót, ami az óvóhelyet kötötte össze az egykori vagongyár csarnokával. Kiemelkedő, évenként ismétlődő programjaink a nyári gyermek zenei tábor, a gitár és erősítő készítők országos találkozója vagy éppen a Betonfest. Általában havonta 4-5 rendezvényünk van, aminek gerincét kemény zenei koncertek teszik ki. Ezen felül teret biztosítunk elektronikus zenei esteknek, képzőművészeti kiállításoknak, flipper versenyeknek, művészmozinak és baráti összejöveteleknek. Fontosnak tartjuk a zeneoktatást, tanulhatnak nálunk dobon, gitáron, basszusgitáron és éneket is.

A Beton Facebook oldalát elnézve, döntő többségben koncerteket szerveztek, de időnként elektronikus zenei eseményeknek is helyet adtok? Mennyire okoz nehézséget ez egy olyan városban, ahol nem könnyű a „nagy öregek” mellett labdába rúgni?

Ricsi: Ha jól sejtem itt Sikztahra gondolsz, aki több mint 20 éve tevékenykedik a győri elektronikus zenei színtéren. Norbival nagyon jó kapcsolatot ápolunk, együtt dolgozunk a Rómer Ház programjain és fel is lépett nálunk A BETONban, egy speckó „nemtechno” szettel, ami elég nagyot szólt. Azt gondolom, hogy Sikztah a technot kedvelők igényeit teljes mértékben kielégíti, ezért mi próbálunk más stílusokból meríteni. Többször járt már nálunk Bekø, dubtechno live acttel és dj settel, nagyon jó houseokat hozott Switch Nollie az mhmm tagja és Octile, aki rendszeres fellépője az Alkotótábornak. Megemlíteném még Yöurr-t, aki indie dance-ben utazik, és produceri munkáit külföldön is elismerik. Próbáljuk ezt a változatosságot megtartani a jövőben is, de szigorúan a minőségi e-zene keretei között. Fontosnak tartjuk, hogy mindig kapjon lehetőséget pár helyi arc is. Talán az egyetlen nehézséget az jelenti, hogy nem könnyű az embereket kimozdítani a komfortzónájukból, hogy eljöjjenek egy számukra ismeretlen helyre, és ezért buszra/taxiba üljenek. Budapesten nagyon jól látszik, hogy a bulizók egyre jobban szeretnek kiszakadni a belvárosból és keresik a különlegesebb helyszíneket. Ezt a hozzáállást szeretnénk Győrben is népszerűsíteni.

Milyen elektronikus zenei programokkal készültök a jövőben? Milyen gyakran lesznek ilyen jellegű bulik?

Ricsi: Nem szeretnénk túlzásba vinni, hogy megtartsuk azt az egyedi hangulatot, ami eddig kialakult. A Tribalizm sorozatot továbbra is néhány havonta tervezzük. Emellett vannak kisebb zártkörű e-zenei bulik, de más szervezőket is szívesen látunk. A következő eseményünk szeptember 10-én lesz, a nagyteremben, ahol a felvidéki PLUSplus formációt látjuk vendégül. Hozzájuk csatlakoznak még a szombathelyi Varázskert minifesztivál fellépői közül páran, és mi helyiek is képviseltetjük magunkat. Itt a house / dark disco / ebm lesz a középpontban, de a kisteremben egy másik csapat egész éjjel drum ’n’ bass-t fog tolni. Csekkoljátok az eseményünket a részletekért: https://www.facebook.com/events/593233321810379

Mit érdemes még tudni a helyről? Mire készüljön az, aki ide látogat?

Gyula: A Beton egy családi vállalkozás, fontosnak tartjuk, hogy az emberek azt is végiggondolják, hogy a pénzük szavazat, a mai világban nagyon nem mindegy ki, mit támogat. Aki ellátogat Hozzánk, egy óvóhelyen megtapasztalhatja milyen ha megáll az idő, az épület belsejében megszűnik az időérzékelés.

Ricsi: Szűk folyosókra, sötét tánctérre, sok füstre 🙂