Bár a Burning Man-t idén sem fogják megrendezni a szojásos formájában, azonban a Nevada állam északi részen található Black Rock sivatag mégsem marad üresen. Most hétvégén lesz ugyanis a – nem hivatalosan –  „Free Burn”, vagy „Renegade Burn“ névre elkeresztelt esemény, ahol nagyjából 10 000 ember érkezésére számítanak.

Burning Man projectből induló Burning Man fesztivál évek óta a világ egyik legnépszerűbb fesztiválja, ahova “csupán” 80 ezren látogatnak el évente, de több millióan vágynak az ottani jelenlétre. Arra a jelenlétre, amit a totális felszabadultság jellemez, melyet különböző műalkotásokként, különböző ruhák viseletével, vagy extra színpadok megvalósításával fejeznek ki az ott résztvevők. A Burning Man égő embere nemzetközi kultusz szimbóluma a fesztiválnak, melynek égetése idén a viharos szél és tomboló hőség miatt veszélybe került, de végül minden jól alakult és égett a másfél hétre alakuló város közepén. A Burning Man ugyanis nem egy fesztivál, hanem egy másfél hétig létező város, ahol az emberek a megfelelő mértékű szabadságot élik át az önkifejezésükön keresztül.

A Burning Man által igénybe vett területeket a Bureau of Land Management nevű állami szerv kezeli (ezt nagyjából Földüzemeltetési Irodának lehet lefordítani), akik idén újra kiadták a helyszínt szabadidős tevékenység folytatásának céljára. A táborozás időtartamát 14 napban korlátozták. A rendezvény megvalósulásának érdekében további korlátozásokat is bevezetett a hivatal, melyek október 31-ig maradnak érvényben. Nem lesz szabad tábortüzet gyújtani és az építményeket sem szabad felgyújtani, ami pedig az esemény sajátossága. A lézerek birtoklását és használatát is tiltani fogják. Vagyis a nem hivatalos fesztivál nem sokban fog hasonlítani ahhoz, amit eddig megszokhattunk.

  Mennyi pénzbe kerül a Burning Man?

De legalább lesz. Hiszen az esemény utoljára 2019-ben került megrendezésre. A tavalyi Burning Man – ahogy szinte az összes fesztivál a világon – elmaradt a pandémia miatt. A szervezők egyébként már áprilisban lenyilatkozták azt, hogy az idei Burning Man is el fog maradni. Állításuk szerint 2022-ben fog visszatérni a korábban megszokott formában.