Az egész egy söralátéttel kezdődött a zwickau-i fellépés után. A „Women Of Techno” elnevezésű kollektíva Németország keleti tartományaiból, Szászországból, Szász-Anhaltból és Türingiából indult. Fő célkitűzése a hölgyek támogatása az elektronikus zenei szcéna keretein belül. Szeretnék elérni, hogy több lehetőséghez jussanak, különösen a vidéki városokban.

Az esélyegyenlőség kérdése nők és férfiak között – iparágaktól függetlenül még mindig komoly probléma – és máig nem megoldott. A jelenség még a leginkább progresszív és nyitott zenei körökben (értsd ezalatt az elektronikus zenét) is komoly problémákat vet fel, elég csak megnézni a legnagyobb fesztiválok fellépőinek nemek szerinti arányát.

Ennek a problémának a kiküszöbölésére alakult meg a „Women of Techno” elnevezésű kollektíva, melynek létrehozásában több művész, név szerint Fluxia, TØSCH☰, Cath Boo, Sinah, Jelena, Petti Jefferson és Indiana Jane működtek közre. Szeretnék felhívni a figyelmet a női DJ-kre és producerekre, legfőképpen a booking területén.

Cath Boo – aki egy női művészek bookingolására szakosodott ügynökséget vezet – így kommentálta a hírt: „Viszonylag sok a női DJ a régióban. Németország más szegleteiben viszont ez nem így van. És mivel az első rendezvény – ahol csak nők léptek fel – nagyon jól sikerült, csináltunk egy másodikat is. Olyan jól működött közöttünk a kémia, hogy szerettünk volna többet is kihozni ebből az egészből.”

A DJ Sinah női DJ-k számára szervez workshopokat. „Igazából csak azután mertem elmenni egy ilyen workshopra, miután már megszereztem a tudást a lemezjátszók mögött. Előtte minden nap legalább egy órát gyakoroltam otthon, kipróbáltam a keverő összes funkcióját. Ha valami nem ment, addig gyakoroltam, amíg sikerült. Azt tapasztalom, hogy a lányok kicsit félénkebbek, mint a fiúk, amikor arról van szó, hogy segítséget kérjenek a technikai képességek elsajátításában.”

A „Women Of Techno” természetesen elsősorban a zenével foglalkozik. De ez csak bizonyos feminista elkötelezettség mellett lehetséges, mert az egyenlőség nem magától értetődő és sajnos nem jön segítség nélkül.

Forrás: [Fazemag]