Általában külső vagy belső igény szokott közrejátszani új dolgok kialakulásánál. Az előbbi inkább egy felismerésből, míg az utóbbi inkább vágyból szokott kicsírázni. Nincs ez másképp a szórakoztató iparban sem. Míg mondjuk egy koncertturné arra a külső igényre épül, hogy a rajongók szeretnék élőben élvezni kedvencük előadását, addig a Burning Man eredeti koncepciója arra épült, hogy pár fiatal kiszakadna a szokásos piaci környezetből, elvonulna és jól érezné magát. Most tekintsünk el attól, hogy a jelenleg is évről évre megrendezett eseménynek már semmi köze ehhez a koncepcióhoz.

A röböter partysorozat is egy belső indíttatásból származik. 2020 őszén kezdett formálódni a gondolat Kemuri fejében, hogy az elmúlt 25 évben, elsősorban a fősodor alatti elektronikus zenei szcénából szerzett baráti és szakmai kapcsolatait, tapasztalatait felhasználva létrehozzon egy saját rendezvénysorozatot. Kemuri közel húsz éve tevékenykedik vizuális művészként olyan zenekarokkal  együttműködve, mint a DJ Bootsie Quartet, Occam vagy a Zagar, de Bootsie-val van egy külön DJ/VJ audiovizuális projektjük is. A sorozat kidolgozásában az egyetlen másik állandó röböter tag Simoniac vesz részt, aki már a Westbalkanos időkben is a bakelit lemezek mögött állt. Mindketten a szervezésen túl minden esemény rezidens lemezlovasai is. Az esték koncepciója egyszerű: egy live act – meghívásos alapon – és két dj-szett. 

Megkérdeztük Kemurit, mi a mozgatórugója manapság egy ilyen sorozat elindításának?

„A mozgatórugó alapvetően az volt, hogy az elmúlt években egymás után szűntek meg olyan rendszeres vagy időszakos események, és oszlottak fel olyan szervező csapatok, akik azt a közönséget tudták mozgatni, illetve olyan miliőt tudtak teremteni egy-egy bulihoz, ami teljes fedésben volt a közeli barátaim és a saját ízlésemmel. Volt a szcénán belül egy olyan közeg, ami az elmúlt pár évben egyszerűen eltűnt, és az innen származó élmények nagyon elkezdtek hiányozni. Ha szűkítenem kéne, hogy miről is beszélek pontosan, akkor elég egyetlen csapatot és két bulisorozatot említeni, ez pedig nem más, mint a Tom Select és társai által jegyzett Girls & Mathematics és a legendás Club Aligás és csillebérci Cinema Bizarre bulijaik. Évek óta keressük a helyünket, de egy-egy véletlen belefutáson kívül a mai napig nem találtunk igazi „pótlékot” az eddigiekre, és végül ez volt a triggere annak, hogy akkor teremtsük meg saját magunknak. Zenéljünk mi, hívjunk meg barátokat fellépni és bulizni, alakítsuk ki a saját eseménysorozatunkat és bízzunk abban, hogy a belső köreink továbbadják a szót, és olyan emberekhez jut el a hírünk, akik szintén hasonló okokból keresik a helyüket. Mindezekből sejthető, hogy nem tömegigényt kielégítő profitorientált vállalkozásként tekintünk magunkra, a mai napig minden egyes bulink ingyenes volt. Ez egy szerelem projekt, amin keresztül a kiesett darabokat visszarakhatjuk a kirakósunkba, természetesen abban a reményben, hogy a hírünk eljut a kapcsolati hálónkon túl, és egy igazi, tartós közösséget tudunk majd építeni a minőségi elektronikus zene és a tartalmas szórakozás köré.”   

Ennek szellemében évi 2-3 alkalommal rendezik meg a röbötert, most pénteken (október 29) lesz az ötödik alkalom, amit idén még egy decemberi esemény követ. A most pénteki rendezvénynek az Edith ad helyet. Ezen a helyszínen ez lesz az első röböter, eddig mindig más helyszínről jelentkeztek. Infrával hamar megtalálták a közös hangot, fedésben van a célcsoportjuk is, így nem elképzelhetetlen, hogy egy sikeres buli megtartása esetén folytatódjon a kooperáció. 

A meghívott live AcidBenci lesz, aki 2 óra hosszú, izgalmasan eklektikus afro, minimál, acid, dub, techno és house live act-el fog játszani, amit a két rezidens szellősebb house és techno B2B szettel fog fel- és levezetni. Megítélésem szerint AcidBenci pont ugyanúgy belesimul a röböter koncepcióba, mint a legutóbbi meghívott Bernáthy Zsiga. Mindketten szeretik az improvizációt, a rögtönzött dolgokat, ami a live-ok lényege, valamint valóban igényes, a szó igazi értelmében live actjeikről ismertek. 

A belépő most is ingyenes, a kapu 21.00-kor nyílik és másnap reggel négyig nyitva is áll majd. A legendás Piaf, mai nevén Edith címe: 1065 Budapest, Nagymező u. 25. 

https://fb.me/e/1aV4M3S0B – az esemény linkje

https://www.facebook.com/roboterlive/
https://www.facebook.com/vjkemuri
https://www.facebook.com/Simoniacdj
https://www.facebook.com/acidbenci