2004. novemberében történt, hogy az egyik akkori főiskolai évfolyamtársam meghívására lekeveredtem a Süss Fel Nap nevű szórakozóhelyre, ahol az éppen akkoriban csúcson lévő angol breakbeat- house formáció, a Hybrid lépett fel az Ablak-A-Dubra klubest keretein belül. Engem akkoriban még csak az ipari techno kötött le, viszont a buli elnyerte a tetszésemet és mivel még itt is lement az Alter Ego – Rocker (akkoriban szó szerint a csapból is ez folyt), egészen a magaménak tudtam érezni a hangzásvilágot. Ugorjunk előre fél évet az időben. 2005. júliusában a VOLT Fesztivál egyik kisebb színpada környékén lófráltam, ahol aznap angol breakbeat huszárok, Swag és Soul Mekanik léptek fel az Ablak-A-Dubra szervezésében. Egész éjszakára ott ragadtam, ott nyomban eldöntöttem, hogy ezentúl nem a Közgáz Pince egyetemi bulijait fogom látogatni szerdánként Budapesten, hanem az Ablak-A-Dubra rendezvényeit.

Három hét múlva már az első sorokban csápoltam, amikor is Dominik Eulberg zenélt a Dokkoló hajón az AAD meghívására. Szeptemberben elkezdődött a klubszezon, a csapat visszatért a Süss Fel Nap falai közé, én pedig onnantól kezdve a hely bezárásáig majdnem minden szerdán ott voltam.

Akkoriban a legtöbben még egyetemre jártunk, úgyhogy nem volt nehéz hétről-hétre összecsődíteni a csapatot. Egyre többen jártunk, a szerda lett az új szombat, ebben a belvárosi pincében azt éreztük, mintha nem lenne holnap!

Pedig zeneileg igen csak a jövőben jártunk, máshol nem igen volt lehetőségünk ilyen zenéket hallani. Akkoriban tombolt a progressive house őrület, itt a house-nak egy sokkal letisztultabb, időnként játékosabb, de populárisnak semmiképp sem nevezhető oldalát ismerhettük meg, némi breakbeat-tel vagy éppen electro-val fűszerezve.

Naga, Beta és Kevin (aka Fine Cut Bodies, aki azóta Amerikában csinált zenei karriert) voltak a mi állandó vezéreink, időről-időre csatlakozott hozzájuk többek között Andre és Mick. Na és a külföldi vendégfellépők.

A legemlékezetesebb dátum kétségtelenül 2006. január 18-a volt. Amikor a többség általában még – tartva a szilveszteri fogadamát, miszerint idén visszavesz a bulizásból – otthon maradt, mi az év, sőt legmerem kockáztatni, hogy az évtized egyik legemlékezetesebb eseményén vettünk részt. Az akkoriban csúcson lévő, azóta már rég feloszlott Wignomy Brothers első magyarországi fellépéséről azóta is legendák keringenek.

Aztán jött Elite Force, Dub Taylor, Habersham, Radioslave, Will Saul, Anja Schneider…igen mindez szerdánként, hétről-hétre! Arany korszaka volt ez a partys pályafutásunknak, nem árulok el nagy titkot, hogy csütörtökön senki nem járt be dolgozni, vagy éppen az órákra.

Most így utólag visszagondolva számomra nagyjából két évig tartott ez a csoda. Pedig sokkal többnek tűnt. 2007-ben bezárt a Süss Fel Nap, illetve megnyitott helyén a Morrisons 2…

Az Ablak-.A-Dubra a Margitszigetre költözött, a Cha-Cha-Cha nevű szórakozóhelyre. Azon a nyáron egy feltörekvő angol fiatalember mutatta be tudását először a hazai közönség előtt. Sokan mondogatták, hogy jegyezzük meg a srác nevét, mert még sokra fogja vinni. Jamie Jones-nak hívták az illetőt… Később aztán az Ablak-A-Dubra tovább költözött, előbb a Bajcsy-Zsilinszky útra a 12″ Cha-Cha-Cha nevű helyre, aztán a Nagymező utcába, a régi Instant pincehelyiségébe. Alkalomszerűen, 1-2 havonta itt is felbukkantunk, de aztán már egyre ritkábban. A Süss Fel Nap semmihez sem fogható milliőjét egyik hely sem tudta pótolni, leszámítva a nyári bulikat, amikor ismét a Margitsziget szabadtéri helyszínére költözött a csapat. Emlékszem itt hallottam először Zvezda Beta-tól a Grindhouse-ot. Azonnal felkaptam rá a fejemet. Mindenki más is. Aztán pár hónap múlva már a mainstream rádiók is elkezdték játszani.

Melyik lehetett az utolsó AAD, amin részt vettem? Fogalmam sincs. Nem is fontos. Ennek a könynek a fejezetei soha nem értek véget igazán, egyszerűen csak abbamaradt. December 29-én pedig tovább folytatódik a történet. Legalábbis egy éjszaka erejéig. A helyszín ezúttal a Toldi. A Deák tér mellett található szórakozóhelynél ideálisabb helyszínt el sem lehet képzelni befogadóképésségét és szellemiségét tekintve. Egyszeri és megismételhetetlen buli lesz, akárcsak az a korszak, amiről ez a cikk szólt.

Esemény: https://www.facebook.com/events/630029388038464

Képek: pulzar.hu