Fårö nevét olvasva először egy skandináv zenészre asszociálnánk, pedig a megnevezés egy hazai előadót takar. Még nagyon friss arcnak számít, noha  már egészen fiatal kora óta szoros kapcsolatban áll a zenével.

Fårö (polgári nevén Asztalos Levente) 1979-ben látta meg a napvilágot Budapesten. Kisiskolásként közel 10 éven keresztül tanult szolfézst és klasszikus zongorát. A gimnáziumban egy induló rockzenekarban játszott, elektromos gitáron, így az ehhez szükséges alap tudást is sikerült megszereznie. Már a gimnáziumban elkezdett érdeklődni az elektromos zene iránt, több iskolai- és baráti rendezvényen keverte a zenét. A 90-es évek végét írtuk ekkor, ami az elektronikus zene berobbanásának igazi aranykora volt. Első saját zenéit a 2010-es évek elején készítette a Reason szoftver segítségével. A dolog 2021-ben fordult igazán komolyra, miután megalkotta Fårö nevű alteregóját.

Levi művészetét a zene és a filmek szoros kapcsolata határozza meg. Kedvenc filmrendezője Ingmar Bergman, ő ihlette a művésznév megválasztásában is. Fårö ugyanis egy egy svéd sziget neve, ahol Bergman élete utolsó időszakában élt, és hívta oda a következő generáció filmeseit, átadva nekik a film szeretetét.

Tavaly jelent meg az első single, ami az „Ernst” címet viseli, majd ugyanilyen néven jött nem sokkal később az első album is. Alig egy év alatt majdnem két tucatnyi új zene készült el a házi stúdióban, amit folyamatosan alakít és bővít. Mára már több analóg eszköz is a setup részét képezi. Ilyenek például a Moog Subsequent 25, Korg monologue, Korg NTS-1 szintetizátorok, az Arturia Drumbrute dobgép, valamint egy Behringer Eurorack UB502 keverő.

A debütáló zene számomra elsőre a nápolyi maffiáról szóló olasz filmsorozat, a Gomorrah hangulatát juttatja eszembe. Ami pedig nem éppen a vidámságáról híres. Annál több pozitív töltetet hordoz a második elkészült szerzemény. A „Louis” című dalt a híres francia komikus, Louis de Funés inspirálta, az elkészült műben pedig a „Szárnyát vagy a combját” című filmből hallhatunk részleteket.  A „Mare” című alkotás már a nevében is magában hordozza azt a kellemesen bizsergető érzést, amikor a tenger vize mardossa a lábunkat, miközben a parton ülve koktélt szürcsölünk. A „Switzer” már egy sokkal pörgősebb zene és azokról a bátor nőkről szók, akik áttörték a falat. Utalva ezzel a bostoni maratonra, ahol korábban csak férfiak indulhattak, 1967-ben azonban teljesítette a távot egy női futó is. Katherine Switzer a jelentkezésnél „K. Switzer” néven szerepelt. A verseny alatt a pályabírók megpróbálták őt erőszakkal eltávolítani, de nem sikerült nekik. A „You” című dalt Levi a feleségének írta, akivel 2009 óta házasok, a „Kids” című szerzeményt pedig a gyerekeinek, ugyanis három kisfiú édesapja. A „Derrick”-et pedig az azonos című sorozat inspirálta, ami a magyar köznyelvben egy bugyuta német alkotásként szerepel, holott nagyon komoly mélységeket lehet benne felfedezni. A zenében pedig nem véletlenül szerepel az a rész, amikor Levi egyik énje kiabál a másiknak, hogy megtalálta-e amit keresett?

Levi stúdiója

Levi a zenekészítés mellett ugyanis filmezéssel is foglalkozik, ő írta és rendezte a Mulató Aztékok „Szabad tér” című klipjét. A privát életben egy online reklámügynökségeket magába foglaló cégcsoport társtulajdonosa és ügyvezetőjeként tevékenykedik. A zenélés illetve a filmezés számára ugyanis egyfajta ellensúlyt ad az üzleti élet mellett.

A Fårö keretein belül a progressive house számít a fő csapásiránynak, de közel áll hozzá a deep house, az ambient és a chill irány is. Ezek nem feltétlenül táncparkettre szánt, zúzós zenék, hanem nyugisabb, megpihenésre szolgáló dallamok. Ezek a zenék egytől egyig beillenének akár filmzenének is és Levi eddigi történetét olvasva biztosak lehetünk benne, hogy hamar el fog jönni ez a kapcsolódási pont.

SPOTIFYhttps://spoti.fi/37O9tHd
FACEBOOKhttps://www.facebook.com/faro.musik
INSTAGRAMhttps://instagram.com/faro.musik
SOUNDCLOUDhttps://soundcloud.com/faro_musik
YOUTUBEhttps://www.youtube.com/channel/UCE3L5BHW_dDVefDHowFT67g