Napjainkban se szeri-se száma a külvárosi gyártelepekre költözött party helyszíneknek.  A Psystem Error története mindössze négy évet ölel fel, a rendezvény mégis örökre beírta magát a hazai technokultúra históriáskönyvébe.

A techno zenéhez az indusztriális környezet passzol leginkább. És ezt már 20 évvel ezelőtt is tudták. Ennek a rendezvénysorozatnak az igazi esszenciáját ugyanis a különleges helyszínek adták. A Psystem Error ötlete a Soundhead (hazánk legolvasottabb és elektronikus zenei oldala és legmeghatározóbb irányadója volt hosszú éveken keresztül) csapatának fejéből pattant ki.  A szervezők szeme előtt pedig az a cél lebegett, hogy megtalálják azt az atmoszférát-környezetet, ami szerintük legjobban tudja visszaadni a techno életérzést. Ami kiszakit a valóságból, a hétköznapokból es ad egy olyan élményt, ami semmi máshoz sem volt fogható! Sem akkor, sem azóta.

A rendezvény összesen nyolc alkalmat élt meg, három különböző helyszínen. A nyitóbulira a Lang Gépgyár területén került sor, a mai Vizafogó utca – Váci út sarkában). A helyszínre konkrétan úgy sikerült rábukkanni, hogy a szervezők a Váci úton az összes(!) gyárépület portájára bementek es elkérték az üzemvezető elérhetőséget. Akinek aztán mind elmondták a terveiket es ők voltak az egyetlenek, akiket érdekelt a téma. Ma már ezeket a gyárépületeket hiába keressük, modern irodaházak egész sorát húzták fel azóta a Váci úton. A Lang Gépgyár személyzete semmit nem konyított a témához, abszolút kívülállóak voltak, 30 évvel idősebbek és nem értették miért pont náluk lenne megfelelő helyszín a bulizáshoz. Mielőtt kinyitották volna a gyárterem kapuját percekig mentegetőztek, mondván, hogy ’kicsit koszos’.

Janka Tomi (a Soundhead egykori fotósa, aki már hosszú ideje az Egyesült Államokban él) így emlékszik vissza arra a bizonyos estére, 2002. április 13-án:

 „MINDEN éjfekete volt belül, a grafit es égett fémpor vastag rétegétől semmi mást nem lehetett látni es amikor megláttuk, annyira beleszerettünk, hogy azonnal ajánlatot tettünk! Szerintem futóbolondnak néztek minket 🙂 Egy teljes konténernyi – kb. fel tonna! – mocskot lapátoltunk ki ingyen nekik es meg fizettünk is érte bérleti díjat 🙂 Csak akkor hagytuk abba, amikor mar láttuk a fal es öreg gyártóskor igazi színét … nyomokban. Merthogy meg mindig durván mocskos volt minden es mai napig élesen emlékszem, amikor mi a kijáratnál köszöntünk el a partyzoktol amikor egy tizenéves lány hajnalban jött kifele hófehér pufidzsekiben… majd amikor elhaladt mellettünk egyszerre hördültünk fel Petyivel, ugyanis kabát hata koromfekete volt! Akkor es ott ez senkit sem érdekelt! Az az elmeny mindent felülirt akkor es sokak szamara mára mindez érthetetlennek tűnik, de aki ott volt az érti! Ez megismételhetetlen es egyedi annak az 500 ember életében, ebben most, 20 év elteltével is biztos vagyok!”

A különleges helyszín mellett a közösség es összetartás építő ereje volt az igazán mérvadó. A Soundhead révén a szervezők partneri, emberileg pedig baráti viszonyban voltak a fellépőkkel. A DJ-k közül is tudatosan azért hívták el más csapatok (Deadcode – Jay, Igor, Coyote; Shockwave – Sigee & Kiri; Futurepunk – Vajon, Benji & Sajgal; Striploopz – Jager & Blasio; Showdown – Calman) fellépőit – hogy ezzel is hangsúlyozzák a jó együttműködés fontosságát. Büszkén merik állítani, hogy ezen a nyolc éjszakán ez sikerül ist.  Az első három rendezvényen csak hazai DJ-k léptek fel.

Szinte az összes magyar fellépő ’rezidens’ volt, hiszen a feljebb említett okok miatt legszívesebben mindenkit felléptettek volna az összes bulin. De technikai értelemben ők voltak a kiemelt rezidensek:

Benzol es AdamR, akiket meg a középiskolai idökből ismertek meg tizenévesként, jóval a Soundheadet megelőzően. Steve, akinek olyan gyors keze volt a keverőpulton, amit azóta se igen lehet látni más hazai dj-ktől és a külföldieknél is csak pl. Jeff Mills vagy Derrick May lenne hozzá mérhető. Ezt Janka Tomi mondta, az ő szavára pedig biztosan adhatunk, hiszen a Soundhead rendezvényfotósaként kb. 1100 elektronikus zenei partyn volt ott személyesen, ahol szinte az összes DJ-t karnyújtásnyira láthatta. Ezért aztán van némi viszonyítási alapja. Peet Barr – akinek a neve csak az utolsó, 8-as buli flyeren lett feltüntetve –nem csak zenélt, ő volt a másik főszervező. Petyi volt a rendezvénysorozat érzelmi megálmodója, Janka Tomi pedig ennek az egésznek a mentális megszervezője.

A DJ-k mellett ne feledkezzünk meg azokról sem, akiknek a segítsége nélkül nem így sikerült volna a Psystem Error: Csab, aki a design es külalak felelőse, laccika – igy, kis ’l’ es két ’c’ – aki a fény es hangkeverés kihagyhatatlan alakja. Csak felsorolásképpen meg par név: Jay es Isu (ezúttal nem mint DJ-k), Robur, Sanyika, Glide, Krisztian (NEM lufi 🙂 ), Narancssapi, Czimtom, Pestario, Matyi, Samu, DiscoRat, Jano, Hell, InsoleX, Trimmel Timi, Berta Sanyi, Nemes Dani, Kömlödi, Preyer Gyuri, Balint, Aron, Göbi, Sombi, Kardos Peti, Grusz Peti, Taki Dani, Rozner Ricsi… Köszönjük! Ahogy korábban is fogalmaztunk: itt TÉNYLEG az összetartó közösség volt a fő építőerő!

Psystem Error, 2002. április 13. Lang Gépgyár (Vizafogó u. – Váci út)
Psystem Error, 2002. november 16. Lang Gépgyár (Vizafogó u. – Váci út)
Psystem Error, 2003. június 21. Lang Gépgyár (Vizafogó u. – Váci út)
Psystem Error, 2003. szeptember 20. Remíz (Bartók Béla út) w/ Michael Burkat (D)
Psystem Error, 2004. február 28. Forgácsoló üzem (Soroksári út)
Psystem Error, 2004. november 6. Lang Gépgyár w/ Reeko (Gunjack helyett)
Psystem Error, 2005. március 14. Lang Gépgyár w/ Basic Implant
Psystem Error, 2006. június 10. Forgácsoló üzem (Soroksári út) w/ Surgeon

Janka Tominak ezúton is szeretnénk megköszönni a cikk megírásához nyújtott segítséget! Ha pedig szeretnél még többet megtudni a Psystem Error bulikról, akkor lépj be a a Szakkor by Primate.hu Facebook csoportunkba, ahol már javában zajlik a nosztalgiázás: https://www.facebook.com/groups/364788765076977