Két évvel ezelőtt talán az egyik leghangosabb budapesti bulik egyike volt a Dürer Kert korábbi helyszínének nagytermében megrendezett Raveyard, ahol a csapat – szokásukhoz híven – elsőzött, méghozzá Under Black Helmet személyével.

Az esemény telt házzal zajlott, Under Black Helmettel pedig olyan jó viszony alakult ki, illetve a közönség részéről is olyan szimpátia volt tapasztalható, hogy nem volt kérdés az újbóli meghívása. Mindez pedig most pénteken meg is fog történni, méghozzá a Flashback falai között.

Nem annyira meglepő egyébként, hogy Under Black Helmet akkor is egy annyira emlékezetes szettet játszott, hiszen a litván producer több hangszeren is játszik, Londonba való 2011-es költözésével pedig óriási hatással volt rá a helyi techno szcéna és annak legnagyobb alakjai. Debütáló Mute című lemeze pedig rögtön hangos sikert is váltott ki, amely a berlini, Mørbeck által jegyzett Code is Law kiadónál jelent meg, és olyanok pörgettek róla zenéket, mint Jeff Mills, Tommy Four Seven, vagy Rebekah.

És ha mindez nem volna elég, Under Black Helmet mellé két, eddig Magyarországon még soha nem járt külföldi előadó is érkezik, méghozzá Makornik, valamint ZNZL személyében.

Makornik az indusztriális techno egyik legizgalmasabb arcává nőtte ki magát azóta, hogy Szerbiából Párizsba költözött, mégpedig azáltal, hogy kristálytiszta képe alakult ki arról, hogyan is képzeli el saját zeneiségét. Saját hangzásának kialakításában sokat segített, hogy a keményvonalas industrial hangzás mellett jókora hatással voltak rá korábban a noise és a hardcore stílusok, amit remek érzékkel hangolt rá a francia techno-vonalra. Ennek megfelelően Makornik esetében szinte sosem lehet tudni, hogy pontosan mire számíthatunk, hiszen a nagytermes rave-ek hagzásától egészen a techno tömlöcökig bezárólag egyaránt szereti utaztatni a közönséget, akikkel tulajdonképpen végigbulizza az egész szettjét.

Amolyan ínyencségként, de mindenképpen a lineup legizgalmasabb előadójaként érkezik ZNZL pénteken, akit épp nemrég igazolt le Ancient Methods a kiadójához, korábban pedig olyan helyeken adott ki, mint a Demian Records, a Messe Noire, a Kolkoz, vagy a Wrongnotes. ZNZL hangzását tekintve egészen sajátos, hiszen egyszerre ötvözi magában a kíméletlen indusztrializmust, a misztikus atmoszférát, amit váratlan, kísérleti hangokkal fejel meg.

És hát a hazai fellépők sem hagynak majd kívánnivalót maguk után, hiszen ott lesz hazánk elsőszámú techno DJ-je, Sikztah, aki több évtizedes zenei és kulturális tevékenysége mellett lényegében Magyarország technofővárosává tette Győrt a The Etiket és a DumDum eseményeivel, s akinek legutóbbi Mad Made-es zenéjét a legnagyobb előadók verették végig Paula Temple-től kezdve SNTS-en át Rebekah-ig. Legutóbb pedig a bécsi Grelle Forellében mutatta meg, hogy milyen a magyar virtus.

Az est házigazdája pedig ezúttal is Man + Machine lesz, aki lassan szintén rendszeres vendégnek mondható az osztrák fővárosban, hiszen ő is megfordult már a Grellében, valamint többször is a Das Werkben, hamarosan pedig a Flexet is beírhatja magának. Nemrég jelent meg egyébként egy nem éppen techno, de annál különlegesebb zenéje az Istigkeit Recordsnál, amely immár a második megjelenése volt a kiadónál, és amihez készült egy tőle nem annyira szokatlanul bizarr videóklip is az abortusztilalom, illetve a különböző bántalmazások ellen.

Május 20-án tehát Raveyard pres. Under Black Helmet, Makornik, ZNZL, Sikztah, Man + Machine a Flashbackben!