Augusztus 18-án a Fekete Zaj Fesztiválon startol a Body/Cult rendezvénysorozat, amely a dark wave, post punk, EBM koncerteket kötik össze a techno sötét oldaláról érkező DJ-kkel és live actekkel. Az izgalmas egyvelegben kiválóan megfér majd egymást mellett az izlandi post-punk, a német EBM, a cseh industrial, illetve a magyar electro és techno body music is.

A techno eddig sosem tapasztalt népszerűségének szerencsére akadnak olyan mellékszálai is, amik nem popzenei feldolgozásokban mutatkoznak meg, hanem visszanyúlnak azokhoz a gyökerekhez, amelyek később nagyban meghatározták az elektronikus zenét.

Ilyen az EBM, vagyis az electronic body music, amely az 1980-as években az industrial és az elektronikus punkzene keveredéséből létrejött elektronikus zenei műfaj. Az electronic body music kifejezést a műfaj egyik alapegyüttese, a belga a Front 242 használta először, mikor 1984-ben megjelent No Comment című EP-jük kapcsán jellemezniük kellett a zenéjüket.

Az EBM pedig természetesen hatással volt később a technóra, ahogy a techno is az EBM-re, amelynek köszönhetően mára megszületett a techno body music-nak nevezett stílus. S habár Berlintől Tbiliszin át Londonig nagyban jelen van a modern EBM jelensége, Magyarországon elvétve található meg esszenciálisan, egy marginális réteg hallgatja a technón belül.

Ezzel együtt külföldön számtalan olyan produkciót, klubot és kiadót lehet sorolni, amelyek kifejezetten erre az irányvonalra fókuszálnak. Gondoljunk csak Terrence Fixmerre, Phase Fatal-ra, vagy Ancient Methods-ra, illetve a Khidi klubra, vagy az aufnahme + wiedergabe kiadóra.

A jelenség tehát nagyon is létezik, s noha az EBM Magyarországon továbbra is a goth, post-punk és industrial szubkultúrán belül népszerű igazán, az igény arra, hogy modern, egész éjszakás programként legyen jelen, kétségtelenül valós, amelyre több próbálkozás is volt már a közelmúltban.

Zajos kezdés

A Fekete Zaj hazánk egyik legizgalmasabb független, alternatív fesztiválja, amely főleg és elsősorban a goth és dark irányzatok kedvelőit célozza meg, mely magától értetődően lefedi azokat a rajongókat is, akik az EBM, a post-punk és a dark wave vonalat kedvelik. A fesztivált évek óta a Mátrában rendezik meg, de kisebb eseményeit, illetve a Zaj égisze alatt szervezett koncerteket láthattuk már a Dürer Kertben is.

A Body/Cult pedig ennek a két irányvonalnak szeretne hídja lenni, megszólítva mind a technósok részéről azokat, akik szeretik az EBM / post-punk vonalat (és nem csak a techno hagyományosnak gondolt keretein belül gondolkodnak), illetve megszólítva az goth / industrial szubkultúra felől azokat, akik nyitottak arra, hogy a koncertkereteken túl, illetve azokon kívül is el tudják képzelni a szórakozást.

A Body/Cult gyakorlati koncepciója ugyanis a bulik és koncertek ötvözeteként fog megvalósulni, ami azt jelenti, hogy az eseményeken éppen annyira lesznek majd együttesek koncertjei, mint live act-ek, illetve DJ szettek. Ennek egyedülállóságát pedig az adja, hogy a koncertek programjai zömével a koncertek után véget érnek, ám a Body/Cult esetében egy éjszakai programról van szó, amely ezáltal beemeli az eseménybe a techno szcénából ismert egész éjszakás bulizás tendenciáját a DJ szettekkel, illetve live act-ekkel.

A nyitóesemény pedig a 2022-es Fekete Zaj fesztiválon fog megtörténni augusztus 18-án, ahová egy nagyon impozáns line up-ot rántottak össze a szervezők.

Koncert, live act-ek és DJ szettek

A kickoff buli fellépői közül a hazai az elektronikus zenei közönség számára minden bizonnyal Philipp Strobel neve szúr szemet először, aki nem más, mint a kortárs elektronikus zene egyik legnagyobb hatású berlini kiadójának, az aufnahme + wiedergabe-nak a feje. Strobel kiadójánál felsorolni is nehéz lenne, hogy hány A-listás nehézsúlyú producer jelent meg, nem beszélve arról, hogy elsőként neki volt „műsora” a HÖR-ben Dead On Monday címmel. A német DJ és kiadóvezető pedig elég stílszerű kezdést jelent, hiszen Magyarországon eddig még soha nem járt, személye pedig tulajdonképpen élő szobra annak, ami az EBM, a post-punk és a techno közti fúziót jelenti.

Rajta kívül érkezik még az izlandi Kælan Mikla, akik 2013-ban tűntek fel, és a dark-goth beütésű, visszhangos és sötét szintipopot játszó csajtrió gyorsan az ország egyik legfelkapottabb zenei exportcikkévé vált. Egyszerre van meg benne a riot grrrl-mozgalom energiája, a borongós poszt-punk melankóliája és egyfajta költői ihletettség. A Kælan Mikla egyébként már járt itthon és minden alkalommal nagyon emlékezetes és művészien igényes koncerteket adtak.

Szintén a külföldi vonalat erősítendő érkezik The Undertaker’s Tapes egy live act-el. A csehországi illetőségű The Undertaker’s Tapes több fronton is mozog, hiszen nagyon erős EBM hatású szettjei mellett könnyedén fordítja mindezt technóba, mindemellett pedig saját zenekara is van, amely az industrial műfajában jeleskedik.

Hazai részről pedig a techno orientált EBM és electro két legismertebb előadója, Man + Machine és Ritual Abuse lesz jelen, akiknek bár nemrég jelent meg közös, Machine Abuse nevű live act-jük debütáló EP-je, ezúttal külön-külön fognak színpadra állni: Ritual Abuse live act-tel, Man + Machine pedig DJ szettel.

Az eseményről és a jegyekről bővebben itt lehet informálódni: https://www.facebook.com/events/1375006873008633