Richard David James, más néven Aphex Twin az elelektronikus zenei színtér egyik legkülöncebb figurája. De a szíve a helyén van. Korábban rengeteg saját zenét osztott meg és tett ingyen elérhetővé. Most pedig  Dave Griffiths mérnökkel együttműködve megalkotta a Samplebrain névre hallgató ingyenes hangszerkesztő programot. 

  Interjú - Aphex Twin

A James által megálmodott és Griffiths által megvalósult projektet a weboldalon „Custom Sample Mashing App” néven definiálják. James egy blogbejegyzésben fejtette ki részletesebben a koncepciót, amelyet ITT lehet teljes terjedelmében elolvasni.

Többek között ezt írta: „Ez az ötlet 2002 körül született, amikor éppen megjelentek az mp3-ak, és megjelent a zseniális Shazam. Elkezdtem azon gondolkodni, hogy ezt a sok zenét, ami ott van, talán másra is lehetne használni, mint egyszerűen csak lejátszani. Először a Shazam alapítóival vettem fel a kapcsolatot, hogy beszéljünk a fejükből kipattant zseniális ötlet egyéb kreatív felhasználási lehetőségeiről, de ők akkoriban éppen egy automatizált DJ program fejlesztésével voltak elfoglalva. Még mindig úgy gondolom, hogy a Shazam-ot sokkal elképesztőbb dolgokra is fel lehetne használni. De addig is itt a mi a Samplebrain-ünk.”

Aphex Twin a következőképpen magyarázta a szoftver működését: „Mi lenne, ha rekonstruálhatnánk a számítógépen található audiofájlok hangforrásait? Mi lenne, ha létrehoznál egy 303-as riffet, csak acapellákat vagy bugyborékoló sárhangokat használva? Mi lenne, ha elénekelhetnél egy ostoba dallamot, és klasszikus zenei fájlokból rekonstruálnád? A Samplebrain segítségével ezt most már bárki megteheti. Miután Dave elkezdett a dolog érdemi részén munkálkodni, hamar rájöttünk, hogy néhány csúszka segítségével valójában bármit újra létrehozhatunk egyetlen forrásfájlból.”

A Sampabrain ERRE a linkre kattintva tölthető le. Kellemes szórakozást hozzá!