Az Afterlife kétségtelenül az egyik legerősebb márka napjainkban az elektronikus zenei piacon. Ezen persze egyáltalán nincs mit csodálkozni. Hangzásviláguk jól definiált, azonnal felismerhető, melyhez markáns vizuális megjelenés is társul. Az olaszok elsőszámú duója, a Tale Of Us által alapított kiadó 2016-ban kezdte meg működését és néhány év alatt sikerült letarolniuk az egész nemzetközi piacot. AZ Afterlife itthon is óriási rajongótáborral rendelkezik. Legfontosabb platformjuk pedig az Afterlife & Friends Group Hungary Facebook-csoport, akik éppen most ünneplik öt éves szülinapjukat, miközben a tagok száma folyamatosan nő, A két adminnal, Tomival és Gabival beszélgettünk.

Kik az adminok, meséljetek kicsit magatokról és a party pályafutásotokról?

Sziasztok, Husti Tomi vagyok a csoport alapítója. A party pályafutásom 2005-ben indult. Eleinte trance és progressive house volt a fő csapás. Amennyiben egy nevet kellene említenem, akik becsábítottak az elektronikus zenei party kultúrába, akkor Gabriel & Dresden lenne az. Miután a progressive house korszak teljesen kifutott, pár év alatt belekóstoltam néhány új műfajba. Mindig is szerettem a mélyebb, introvertáltabb zenei tartalmakat, így végül a Traum Schallplatten zenei közeg volt az, ahol a legjobban éreztem magam. Pár év elteltével ismerkedtem meg a ma már legendásnak számító „Life and Death” kiadóval, ami akkoriban teljesen magával ragadott. A zenei megjelenéseket 2008 óta követem. Próbálok naprakész maradni, és nem elveszni a sok megjelenésben. Valószínűleg az érés folyamatának köszönhető, de manapság egyre kevesebb klub zenét hallgatok, sokkal inkább előtérbe kerültek a „Synthwave” és „Cinematic” stílusú zenei alkotások. Admin társam, Munkácsy Gábor a The Kids Want Techno csoport (14 000 tag) alapítója. Gáborral az évek alatt nagyon jó barátság alakult ki, idén nyár óta már közösen építjük a csoportot.

  The Kids Want Techno! - Öt éves a legaktívabb hazai internetes partyközösség

Sziasztok, Munkácsy Gábor vagyok. Talán már találkoztatok a nevemmel más csoportokban, mint pl. a TKWT vagy a Cinema Hall Community. A party pályafutásom már a 2000-es évek elejére visszavezethető. Szerencsére már akkoriban is rengeteg minőségi esemény közül lehetett válogatni, konkrétan minden hétvégére jutott egy-egy világhírű dj vagy dj páros, aki Budapestre látogatott. Elég, ha csak a Studiora vagy az Events Hallra gondolok. Elképesztő mennyire virágzott az a korszak e-zenei viszonylatban. Szóval ebben nőttünk fel a barátaimmal és nyilván ennek hatására kialakult egyfajta zenei ízlésünk, amit sosem határoltunk be csak egy bizonyos műfajra. Sokkal inkább a minőségi hangzásvilágot tartottuk szem előtt, így évek alatt talán az én fülem is finom hangolva lett az elektronikus műfajok vállfajaira. Valahol itt kezdődött az út, ami szerencsére még mindig tart és azóta is törekszem a minőségi eseményeket előtérbe helyezni. Azt vallom, a zene szeretete az egyik legfontosabb dolog az ember életében, és hatalmas erővel bír, mindenkire hatással van. Szeretem látni, mikor az emberek boldogok a tánctéren.

Meséljetek a kezdetekről, milyen indíttatásból kezdtetek és milyen cél lebegett előttetek?

5 évvel ezelőtt úgy éreztem, hogy érdemes lehet erre a hangzásra építeni egy hazai online közösséget egy facebook csoport formájában. Mivel nem nagyon láttam hasonlót a hazai csoport felhozatalok közül, ezért úgy gondoltam, hogy belevágok. Nem igazán voltam tisztában hogyan is kell jól menedzselni egy ilyen csoportot, csupán szerettem volna adni egy jó felületet a hazai bulizó közönségnek, akiket érdekelt ez a hangzás. (Tomi)

Kinek ajánljátok a csoportot, miért érdemes csatlakozni?

Afterlife tartalmak kedvelőinek és minden zeneszerető embernek ajánljuk, főleg, akik most ismerkednek a „Melodic House és Techno” műfajjal. De bátran jelentkezhetnek azok is, akik nem igazán vannak otthon az elektronikus zene világában és még keresik az önkifejezést a zene által. Megpróbáljuk majd őket is a csoport tartalmak által beljebb vezetni a Afterlife világába. És hogy miért érdemes csatlakozni? Mert rengeteg újdonsággal várunk Titeket az elkövetkezendő időszakban, pláne, ami az Afterlife bulikat illeti 🙂 Jönnek majd nyereményjátékok és exkluzív tartalmak.

Processed with VSCO with t1 preset

Hogyan definiálnátok az Afterlife hangzást és a jelenséget?

Afterlife hangzás és maga a jelenség is nagyon komplex, de vitathatatlanul a Melodic House & Techno stílus csúcs brandje. Akik követik a Tale of Us pályafutását a kezdetek óta, azoknak talán könnyebb dolguk van definiálni, hisz elképesztő utat jártak be, ami a hangzásvilágot illeti. Ez a fajta zenei önkifejezés, ami őket mostanra világhírűvé emelte rengeteg kis puzzle-ből áll. Elég, ha csak az Another Earthra vagy a Mano Le Tough-nak készített remixet említjük, amit úgy gondolunk mérföldkő volt a pályafutásukban. Összegezve: a sötét, olykor melankolikus jellemvonások is éppúgy megfértek egymás mellett a hosszú évek alatt, mint a vokálos trancesebb darabok, és nagyon jól működnek együtt a szinte már mindenki által ismert vizuállal.

Mennyiben változott az Afterlife hangzásvilága és a brand az elmúlt öt évben?

Kezdetekben az Afterlife eléggé darkos hangulatú brand és kiadó volt. Elég hogyha csak az első válogatás (Realm of Consciousness) emlékezünk vissza egy kicsit. Aztán a fordulópont talán 2018 nyarán történt, amikor kijött a Nothing Around Us. Azóta lényegesen több vokál tartalommal lehet találkozni az Afterlife és hasonló kaliberű kiadóknál.

Van Afterlife-os kapcsolatotok?

Igen, hazai és külföldi viszonylatban is kapcsolatban állunk rendezvényszervezőkkel és előadókkal egyaránt. Fontosnak tartjuk a kapcsolatépítést. Afterlife merchandise managerétől voltak felajánlások a múltban, amit ezúton is köszönünk. Nem titok, hogy szoktuk kapni megjelenés előtti promókat, nagyobb válogatásokat albumokat is pl.: Unity sorozat.

Milyen célokkal vágtok neki a következő 5 évnek?

Jelenleg egy közepes létszámú csoport a miénk. Szeretnénk az egyik legnagyobb hazai könnyű elektronikus zenei csoport lenni 5 – 8 ezer taggal. Szeretnénk egy összetartó közösséget építeni, csoporttalálkozókat szervezni. Ebben több szervezőcsapat is a partnerünk. 

Az Afterlife & Friends Group Hungary Facebook csoporthoz itt tudtok csatlakozni: https://www.facebook.com/groups/100758147329567

 

November 5-én pedig egy különleges sorozat indul, aminek keretein belül az Afterlife Unity VA sorozat szereplőit hallhatjuk buliról-bulira.
Esemény: https://www.facebook.com/events/1089640968610927
Jegyek: jegyl.ink/THE-PROJECT-UNITY-TICKETS