Mindenféle szerénység nélkül állíthatjuk, hogy Derrick May atyaúristeni státusszal rendelkezik a technorajongók körében idestova 30 éve. A stílus egyik alapító ősatyjaként ez nem is meglepő, néhány évvel ezelőtt azonban súlyos vádakat fogalmaztak meg ellene.

Az ügyben érdemi előrelépés azóta sem történt, a hatóságok továbbra sem gyanúsították meg semmivel, azonban az eset óriási törést okozott a karrierjében. Az ügy kirobbanása óta a szervezők nem igazán merik vagy akarják elhívni sehova zenélni. Derrick May most megtörte a csendet és kiadott egy nyilatkozatot az eset kapcsán:

Egy rágalmazási kampány tárgya vagyok, amelyet Michael James, egy korábbi munkatársam robbantott ki ellenem. Ez az ügy 2019 novembere óta tart és az ebben megfogalmazott zaklatási vádak hátrányosan érintik a karrieremet. Az ügyvédek korábban azt tanácsolták, hogy ne reagáljak a vádakra. 

James és társai olyan anekdotákat tesznek közzé a közösségi oldalakon és a médián keresztül, ahol szexuális ragadozóként és tisztességtelen lemezkiadó-tulajdonosként állítanak be engem. Sajnos ez a rágalomhadjárat a szakma képviselőihez is eljutott, ennek következtében törtölték a már lekötött fellépéseimet és zátonyra futottak a folyamatban lévő tárgyalások is.  

Kérlek vegyétek figyelembe, hogy még soha nem emeltek vádat ellenem, és mindig készségesen állok az illetékes hatóságok előtt az ellenem felhozott vádak kivizsgálására. Remélem, hogy visszanyerhetem a belém vetett bizalmatokat.”