A Fuse az európai kontinens egyik legismertebb klubja. Lassan három évtized is eltelt azóta, mióta ez a kultikus techno intézmény megnyitotta kapuit. Az elmúlt évtizedekben pedig lényegében mindenki megfordult már itt, aki valamennyire is számít a szakmában. Most viszont elképzelhető, hogy soha többet nem nyithat ki a klub. És ez nem az energiaválságnak vagy az inflációnak köszönhető, hanem egy sokkal prózaibb ok miatt: egy haragos szomszéd lehetetlenítette el a hely működését.

Igazán szomorú, de még inkább bosszús bejegyzést tett közzé a Fuse a közösségi médiában. A brüsszeli regionális kormány döntése alapján ugyanis azonnali hatállyal vissza kell venni a hangerőn és a nyitvatartási időt is megcsonkították. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy maximum 95 dB-en szólhat a zene és hajnali 2-kor be kell zárni a helyet. Mondani sem kell, hogy ez az intézkedés teljes egészében ellehetetleníti a hely működését.

Mivel ilyen körülmények között lehetetlenség a klubot üzemeltetni, a Fuse a mai naptól zárva marad. A döntés oka egy szomszéd panasza, aki néhány éve vásárolta meg az egyik szomszédos ingatlant.”

A Fuse vezetősége mindent megtett azért, hogy kompromisszum születhessen. Az elmúlt években újra szigetelték a helyet, de a szomszéd sajnos hajthatatlan volt. A klub fellebbezett a döntés ellen, a végleges ítélet január 25-én várható.

„Nagyon sajnálatos, hogy egy olyan ikonikus klub, ami több ezer zenerajongó és művész gyűjtőhelyeként szolgál, és amely hétköznap 10, hétvégén pedig 80 alkalmazottat foglalkoztat, egy szomszéd miatt kerül veszélybe.” – zárta szavait Fuse.

A Fuse ugyanis sokkal több, mint egy klub. Az 1994-ben megnyitott műintézmény Belgium legrégebb óta üzemelő underground szórakozóhelye és mérhető hatása van a helyi gazdaságra, idegenforgalomra és Brüsszel kulturális életre is.

Ha szeretnél még többet megtudni a hazai és nemzetközi elektronikus zenei szcénáról, akkor lépj be a a Szakkor by Primate.hu Facebook csoportunkba!