Köln hosszú évtizedek óta kiemelt úticél Németország és az egész világ elektronikus zenei térképén, legfőképp a Kompakt Records-nak köszönhetően. A kiadó által meghatározott irányvonal egyszerre költői és hatásos, elegánsan romantikus és utánozhatatlan. Nehéz szavakkal megfogalmazni, de ha meghallod te is egyből érzed, hogy ez más, mint a többi, más, mint amit eddig megszokhattunk. Nem hiába hangoztatjuk mi is, hogy a Kompakt Records a kedvenc kiadónk. Számos zsáner felemelkedésének és bukásának lehettünk szemtanúi az elmúlt évtizedekben, de egy valami örök: a Kompakt iránti vonzalmunk.

A kiadó nemsokára kerek évfordulóhoz érkezik. Hihetetlen, de jövőre lesz 25 éve, hogy Michael Mayer és Wolfgang Voigt gondolt egy merészet és létrehoztak egy olyan zenei műhelyt, amihez fogható nincs még egy a világon! Michael Mayer a kiadó „arca”, vele számos alkalommal (igaz az utóbbi években egyre kevesebbszer) találkozhattunk már hazai fesztiválokon és klubestek alkalmából.

Wolfgang Voigt talán kevésbé helyezi magát a fókuszba, pedig éppoly fontos szerepet tölt be a kiadó életében. Na de ki is valójában ő?

Wolfgang Voigt elektronikus zenész, producer, képzőművész, a kölni székhelyű Kompakt kiadó és lemezbolt társalapítója, számtalan művésznéven ismert (többet között GAS, Mike Ink, Love Inc., Studio1, Freiland, Sog, Wassermann). A minimal techno úttörője, 25 éve alkot a tánczene és képzőművészet, a minimalizmus és ambient határterületén.

Wolfgang Voigt munkásságát mindig is a komplexitás, a határtalanság és kiszámíthatatlanság jellemezte. Karakterének meghatározó eleme a műfaji, stílus- és ízlésbeli határok megtagadása, akárcsak az idegen anyagok beemelése, idézése és feldolgozása a részletgazdag sampling eszközével. Az 1970-es és 80-as évek popkultúráján szocializálódott Voigt egy sajátos művészi-zenei világot hozott létre, amelyet a glam rock és a jazz, a new wave és a népzene, a pop art és a digitális expresszionizmus egyaránt alakított.

11 évvel ezelőtt Wolfgang Voigt megalkotta a Rückverzauberung zenei koncepciót, hogy a GAS projektjét meghaladva az absztrakt ambient és az atonális elektronikus zene mélyebb szférájába szerezzen bebocsátást. A Rückverzauberung esetében Voigt kreatív megközelítését a dekonstrukció adja, mely során bizonyos hangokat megfoszt eredeti formájuktól vagy jelentésüktől, új esztétikai kontextusba helyezve azokat.

A Rückverzauberung egy elektronikus koncertelőadás ültetett közönség számára. Sűrű hangképek mutálódnak alkímiai illékonysággal, hogy hatalmas szimfonikus ellenpontok mentén szinesztétikus textúrákban teljesedjenek ki. A mefisztói disszonanciákkal és ambiciózus hangszerkezetében szédítő mű maga is egy sejtelmes organizmussá válik, amely az ismeretlen vészjósló ködjébe burkolózik.

Azt hiszem, ilyenkor örülhetünk csak igazán annak, hogy tavaly megnyitotta kapuit a Magyar Zene Háza, mert ennek a különleges zenei produkciónak (sorban Robert Henke, Barker és Alva Noto után) itthon talán máshol nem lennének meg a technikai adottságok egy ilyen műsor befogadásához. 

Wolfgang Voigt február 10-én fogja a hazai közönség elé tárni a produkcióját és biztosak lehetünk benne, hogy valami egészen különleges, egyedi és megismételhetetlen performansznak lehetünk szem- illetve fültanúi.

Az esemény kurátora Kolbenheyer Erik, aki – munkásságához híven – nagy körültekintéssel válogatta össze az alkalomhoz illő hazai körítést is. Hosszú idő után lesz újra hallható és látható Eril Fjord és Laurine Frost kettősének exkluzív kalandozása. A Magamura zenei világát konzervatív zenei lázadások, űrverseny inspirálta kraut buborékok és éteri minimalizmus finoman egyensúlyozott fúziója jellemzi. CT Kidobó egy hírhedt budapesti klub biztonsági személyzetéről nevezte el magát. Személyében üdvözölhetjük az electro hazai donját, érzelemgazdag játékával felkeltette már Helena Hauff, DJ Hell, Marcel Dettmann és Laurent Garnier figyelmét is. Nemrég jelent meg az alapkőnek számító francia Zone kiadónál. Kivételes módon elektro helyett egy különleges ambient műsorral készül az estére.

Nincs kifogás. Ha az elektronikus zene számodra is a kultúra és művészet egyik magasiskoláját jelenthet, akkor neked is itt a helyed!

Esemény: https://www.facebook.com/events/1072571270078771
Jegyek: https://ligetplusz.hu/jegyek/ruckverzauberung