A nyugatos költők, Pilinszky János és Nemes Nagy Ágnes, illetve Tandori Dezső után Petőfi Sándor verseinek megzenésítéseit hallhatjuk Pátkai Rozina új Minka-lemezén, mely március 15-én jelenik meg és amely a Petőfi emlékév minden bizonnyal egyik legszélsőségesebb és legbátrabb darabjának ígérkezik. 

“Eleinte tartottam Petőfi verseitől, megközelíthetetlen személyiségnek tűnt számomra megközelíthetetlen verseivel, de ahogy telt az idő, egyre mélyebb – és szomorúbb lett a viszonyom a művekkel: sok olyan közvetlen élmény ért, amely még ijesztőbbé tette a szövegek aktualitását.  Tulajdonképpen dühös vagyok, hogy merre tartunk, ez a lemez egyértelmű állásfoglalás számomra arról, hogy mi a teendő.” – meséli Rozina.

Dóczi Bence hangképeit, elektronikus zenei alapjait ezen a lemezen is Fenyvesi Márton öntötte végleges formába. “Marcival sokszor a végletekig elemeztük a verseket, kerestük a hangsúlyokat, szóról szóra, sorról sorra haladtunk.” – folytatja Rozina. “Kerestük a legtermészetesebb és legorganikusabb  helyzeteket, amikben a verseket hagyhatjuk maguktól életre kelni a zenei közegben.”

Ávéd János, zeneszerző – hasonlóan a korábbi Pilinszky-lemezhez – újra egy kórusművet komponált Rozinának, melyet Fenyvesi Márton szerint most nem egy különálló szigetként, hanem a lemez integráns részeként lehetett a többi dal közé illeszteni. “Bár ritka, hogy mostanában egész albumokat figyelemmel végighallgasson bárki is, nagyon fontossá vált számunkra a munka során a versek sorrendje. A “Föltámadott a tenger” olyan elemi erővel ér véget, amit muszáj ellenpontoznunk, ez a kontraszt számomra a lemez egyik kulcspillanata.”

A borítót Jeli András, a videóanimációt Székács Dániel készítette.

Pátkai Rozina Minka: Jelen idő – Petőfi Sándor versei
Szövegek Petőfi Sándor
Zene, ének, gitárok Pátkai Rozina
production Dóczi Bence
post-production Fenyvesi Márton
mix, master Fenyvesi Márton