Zenetörténelmi pillanatoknak lehetünk fültanúi szerdán a Toldiban, hiszen a neo-grime itthon még ismeretlen műfajnak számít. A wave, drill, trap, dubstep és a grime összeolvadásából megszületett stílus Nagy-Britanniából indult, április 12-én viszont már a budapesti közönség is megtapasztalhatja, hogy miről is van szó.

Az esemény fénypontja a szubzsáner egyik atyja, EONE, aki egyenesen Brightonból repül hozzánk. Többek között megjárta már a BBC Radio-t és a RINSE FM-et is, docens a Point Blank Music Schoolban (Goldie-val egyetemben), szerdán pedig ő lesz az Overground Sessions csapata által életrehívott Broken English (nem összekeverendő a techno egyik atyaúristenének számító Oliver Ho alteregójával!) eseménysorozat első állomásának fő fellépője. 

Az Overground Sessions egy sokszínű, tematikus, elektronikus zenei eseménysorozat. Közös tapasztalatunk, hogy megannyi zenész van, akik próbatermekben, hálószobákban, stúdiókban készítenek jobbnál jobb, színpadképes produkciókat, amik sosem kerülnek napvilágra. Úgy gondoljuk, hogy ezeket a zenéket igenis érdemes publikum elé tárni, hiszen sokszor csak az első lépések-lökések hiánya az, ami meggátolja a DJ-ket, producereket, hogy saját bulikat szervezzenek, lemezeket adjanak ki, és elhiggyék, hogy az alkotásuknak olyan értéke van, ami szélesebb körben is megállja a helyét. Ez a lehetőség nemcsak a profi technikával megvalósuló koncertet jelenti, hanem a fellépés több kamerával való felvételét, és a hang digitális rögzítését is, ami a későbbi előmenetel során remek menetlevél lehet a pályájuk elején álló ígéretes alkotók számára. A sessionjeinket moderált kerekasztal beszélgetésekkel kezdjük, így az előadók zenéjükön kívül élőszóban is beszélhetnek hatásaikról, céljaikról és az est fellépő művészeivel is megismerkedhetnek, így elősegítve a későbbi kollaborációk lehetőségét is.

Április 12-én velünk lesz még a MADTING kollektíva, akik a klasszikus grime iskola képviselői, a sötét basszusairól híres Haatah, valamint ICO, a raverből avanzsált törtütem-játékos. Az Overground Sessions kollektívából MELAAK és JAHOVAL fogja bemutatni az általuk prezentált hangzást. 

Na de mégis mire számíthatunk? Az Overground Sessions csapata (akik nemrégiben egy terjedelmes interjú keretein belül meséltek az általuk képviselt vízióról) így definiálta a neo-grime által keletkezett érzéseket: „2023-ban nem könnyű stílusokat definiálni, a határok teljesen elmosódnak, és ez így is van rendjén. Annyi biztos, hogy ez a bizonyos „neo-grime“ sound a wave-ből fejlödött ki. Én (Bálint, a buli kurátora) 2011-ben hallottam először wave-et, Plastician BBC műsorában. Biztos ismeritek az érzést,  amikor egy bizonyos zenét hallotok és előtörnek az emlékek…Rám a wave van ilyen hatassal, sosem felejtem a késő esti 182-es busz hangulatát, a fényeket, a szagokat és az elhagyatott gyárépületeket Kőbánya felé zötyögve. Ha jól tudom, Plastician kiadója, a Terrorhythm adott ki először wave válogatást is. Az elmult bő 10 év alatt sok rendkívül hangzatos nevű alfaja lett (hardwave, darkwave, stb.), és a grime-osabb, nyersebb irányból alakult ki a neogrime. A wave-et alapjáraton trance-es dallamok, atmoszférikus hangzás és trapes 808-ak jellemzik.”

Hoztunk néhány mixet mindegyik fellépőtől warm up gyanánt, hogy kellően felkészülve érkezhess a Toldiba! 

Az este folyamán a dekonstruált ambienttől kezdve a 808as drilles hangzáson át a döngölős garage hibridekig bármi megszólalhat. Érdemes korán érkezni, hiszen EONE már éjfélkor a lemezjátszók mögé lép.

23:00-00:00 – MADTING
00:00-01:30 – EONE (UK)
01:30-02:45 – HATAAH B2B JAHOVAL
02:45-end – ICO B2B MELAAKÉs, hogy kinek ajánljuk ezt a bulit? Mindenkinek, aki kellően befogadó az újdonságok iránt, ráadásul a belépő ára is igazán baráti.
Érdemes alaposan átnézni az esemény linkjét, ahol minden fellépőtől fellelhető néhány friss szett, hogy még véletlenül se érjen meglepetés!
Event:
https://www.facebook.com/events/743273530568895