Nincs könnyű helyzetben a hazai fesztiválszektor. Az elmúlt években több – korábban sikeresen működő és tömegekre építő rendezvény – húzhatta le a rolót. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy a kisebb közönségre építő, underground események előnyösebb helyzetbe kerültek. Ilyen például a 2021-ben baráti kezdeményezésként indult, majd 2022-ben már teles fesztivállá érő Babar Festival.

A Somogybabodban megrendezett több napos zenei esemény valódi szenzációnak számít a környéken. A csodálatos természeti környezet és a Balaton közelsége miatt pedig igazán ideális ez a helyszín, nem hiába szerveznek itt 1987 óta egy Európa-szerte híres off road fesztivált is. A Babar Festival vezérelveivel – „elfogadás, nyitottság, kedvesség” – maximálisan azonosulni tudunk, és ez a fajta mentalitás érhető tetten a látogatók körében is. Ha nagyon muszáj címkéket használnunk, akkor úgy fogalmazhatnánk, hogy a Babar Festival olyan, mint az Ozora vagy a Kolorádó, csak kicsiben. Ez pedig már elég hívószónak számít ahhoz, hogy jobban megismerkedjünk velük!

Jakab Krisztián főszervező elmondása szerint még így is mintegy 200-250 fő dolgozott tavaly a fesztivál sikeres lebonyolításáért, beleértve a fellépőket és a biztonsági személyzet tagjait is. Úgy tűnik, hogy sikeres munkát végeztek, hiszen a tavaly idelátogatók egyöntetűen az esemény családias, szerethető, és természetközeli mivoltát emelték ki. Néhány apró hiányosságtól eltekintve lényegében zökkenőmentesen sikerült lehozni a 2022-es eseményt, és ebben óriási szerepet játszott az ide ellátogató emberek kedves és barátságos mivolta.

Na de most már beszéljünk a zenéről is! Igazán eklektikus felhozatalra számíthatunk. Fő csapásiránynak az underground elektronikus zenei irányzatok számítanak, de az akusztikus zenék is nagy teret kapnak. A helyszíneket illetően nagy változások lesznek idén, hiszen a Szurdokba kerülnek nappal a lágyabb ütemű pszichedelikus zenék (progressive, psytrance és full-on), amihez az egyedi dekorációkkal díszített zöld környezet nyújt tökéletes helyszínt. Este ugyanitt a keményebb ütemű forest, darkpsy, psycore és hitech lesz hallható.

A sivatagos Katlan lesz a techno helyszíne, az időjárási viszontagságok ellen egy hatalmas beduin sátor fog gondoskodni. A zenei programért többek között a Kamarave és a Raving Ghost csapata fog gondoskodni.

Az idei Babaron egy új stage is debütálni fog. A Dzsumbuj névre hallgató helyszínen szinte 0-24 megy majd a zene. Számos elektronikus zenei stílus (house, deep tech, breakbeat, ambient) lesz itt hallható és kisebb élőzenei formációk is színpadra fognak lépni. A közösségépítés ereje mentén itt is több szervezőcsapattal fog kollaborálni a Babar team. Ilyen például a kaposvári e-café, a Hulable és a Primate.hu csapata is. Nagy örömünkre szolgál, hogy összesen hat fellépővel is képviseltethetjük magunkat ezen az eseményen Domonkos Kucsera (live), Smole, Nick Behrmann, DJ Perraggio, Vladislow (live), valamint Ben Dover személyében. Még külön eseményünk is készült: https://www.facebook.com/events/557111919844385

De nem csak a zenei programok miatt lesz érdemes június 21-25. között Somogybabod felé venni az irányt. Nappal számos off programra is sor kerül, különböző előadások, kézműves foglalkozások, nyitott beszélgetések formájában, a fesztiválgalériában pedig tehetséges fiatalok fogják kiállítani a művészeti alkotásaikat.

A Babar Festival szervezői elsősorban nem a nagy tömegeket kiszolgáló előadókat keresik, de azért néhány fellépőt így is érdemes kiemelni. Idén is színpadra lép a pszichedelikus hangzást és népzenét mesterien ötvöző Óperentzia, első ízben mutatja be tudását hazai közönség előtt Psycrain, osztrák psytrance producer. Entheon Psy pedig még messzebbről, egyenesen Mexikóból fog érkezni!

A szervezők elmondása szerint hatalmas fejlesztés várható idén a fesztivál látványvilágán. A dekor kialakításában az Origo Fényfestő Műhely fog közreműködni, akik esténként szinte a fesztivál teljes területét különleges fényjátékba fogják öltöztetni.

Az eddigi tapasztalatokból építkezve idén sokkal több vendéglátós kiszolgálóegység települ ide. Lesz jéghideg sör, mate tea, gyümölcsturmix, protein shake és számtalan más italfajta is. Ételfronton vega és vegán opcióból is lesz bőven, valamint egy gyümölcsös stand is kialakításra kerül.

Ha szereted a családias környezetben, kellően kedves és befogadó közönség előtt megrendezett zenei eseményeket, ahová már csak a látványvilág és a nappali programok is érdemes ellátogatni, akkor a Babar Festival a Te helyed!
A bérletek értékesítése már megkezdődött. A szerdától vasárnapig tartó eseményre igazán kedvező áron lehet bejutni. Nézd meg ezt a csodát a saját szemeddel Te is, mert hamarosan úgyis mindenki erről fog beszélni!

Esemény: https://www.facebook.com/events/541402987686071
Jegyek: https://cooltix.hu/event/6400c63aad103a3e920c267b