Az elmúlt években komoly átrendeződés történt a fesztiválpiacon, több – korábban sikeresen működő és tömegekre építő rendezvény – húzhatta le a rolót. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy a kisebb közönségre építő, underground események előnyösebb helyzetbe kerültek. Ilyen például a 2021-ben baráti kezdeményezésként indult, majd 2022-ben már teljes fesztivállá érő Babar Festival. Azt ugyanakkor mégsem lehet elmondani, hogy a legújabb fesztiválok egy bizonyos szubkultúrát céloznának be. Bár az is igaz hogy sokkal nagyobb az átfedés, mint korábban. A Babaron legalább háromféle zenei stílus képviseltette magát: volt techno (Katlan), goa (Szurdok) és egy harmadik színpad (Dzsumbuj), ahol a house, etno, illetve különböző experimentális stílusok képviseltették magukat. Nagy örömünkre a Primate.hu csapata is kapott egy külön idősávot, az általunk hozott DJ-k több, mint 12 órán keresztül szolgáltathatták a zenét.

A helyszín Somogybabod, Budapesttől mintegy 150 kilométernyire.  A csodálatos természeti környezet és a Balaton közelsége miatt pedig igazán ideális ez a helyszín, nem hiába szerveznek itt 1987 óta egy Európa-szerte híres off road fesztivált is. Így aztán a lejutás mind kocsival, mind tömegközlekedéssel igen egyszerű, hiszen Balatonlellétől kis túlzással akár gyalog is el lehet jutni ide.

A fesztivál második napján, a kora délutáni órákban érkeztünk a helyszínre, A bejárat előtt elfogyasztott  üveg gin egyből megtette a hatását, a karszalagok átvétele gördülékenyen telt, hamar megtaláltuk az ideális sátorhelyet és elkezdtük feltérképezni a helyszínt. A Babar egyetlen problémája (legalábbis számomra), hogy egy időben rendezik DAAD-al. Jövőre viszont már emiatt sem kell aggódni, ugyanis a Babar a DAAD után egy héttel kerül megrendezésre.

A három zenei helyszín által határolt terület nagyjából egy háromszöget fedett le. Céges kitelepüléseknek, indokolatlan reklámtevékenységeknek semmi nyomára nem lehet itt akadni, napközben számos workshop és kézműves foglalkozás, előadások és nyitott beszélgetések gondoskodtak a fesztivállakók testi és lelki feltöltődéséről.

Sajnos sikerült kifognunk a legnagyobb vihart a nyáron. Késő délutánig még hatalmas kánikulában vibe-oltunk a Szurdok környékén, aztán átnéztünk a Katlan elnevezetű színpadra, ami a legnagyobb volt az összes többi között. Miután több korábban számunkra ismeretlen fesztivállakóval közös erővel szélbiztossá tettük a sátor tartóoszlopait, még az aktuálisan fellépő DJ anyukájával is váltottunk pár szót. Az idilli hangulat azonban csak néhány percig tartott. Minden idők talán legrövidebb DJ szettjének lehettünk fültanúi, ugyanis sajnos a közelgő vihar miatt azonnal biztonságos helyre kellett vonulni. Az időjárás pedig nem viccelt, elemi erővel csapott le a fesztivál területére. Sőt, mint később kiderült, az egész országban hasonló volt a helyzet. Már besötétedett, amikor helyre állt a rend, két színpad gond nélkül el tudott indulni, a Katlant viszont lehetetlenség volt megközelíteni.

A szervezők azonban semmit nem bíztak a véletlenre, és próbálták kihozni a helyzetből a maximumot. Sikerrel. A zenei programok egy része ugyanis beköltözött a büféként szolgáló sörsátorba. Itt tanyázott a security is. Tavaly egyébként számos kritika érte a biztonsági személyzetet, idén viszont ennek éppen az ellenkezdőjét tapasztaltuk. Kedvesek voltak, segítőkészek, néha még a zenére is mozogtak, valamikor pedig a sörsátor padjain pihengettek. Mindenesetre semmi dolguk nem akadt, hiszen ide nem az a közönség jár, akiket bárhogyan is fegyelmezni szükséges.

A reggeli órákra már kifejezetten nyárias idő köszöntött be. Így aztán az utolsó órában már szikrázó napsütésben zenélhettünk mi is, a közönség pedig ennek megfelelő mennyiségben gyülekezett a Dzsumbuj előtt, ahol akkor már semmi nem utalt arra, hogy néhány órával ezelőtt mekkora pusztítást okozott a vihar. Nagyon szívesen maradtunk volna még, nagyon rossz érzés volt elindulni. Mert azt éreztük, hogy a java még csak ezután fog következni! A hátralevő napokban már a legszebb arcát mutatta a nyár a Babar közönségének is. Mi pedig csak remélni tudjuk, hogy jövőre újra találkozunk!

BABAR FESTIVAL 2024
2024. június 26. 14.00 – június 30. 14.00
https://www.facebook.com/events/s/babar-festival-2024/794275842232259/ 

Fotók: Mészáros Áron, Pisák Emese, Sada Domonkos