Lemezlovasokbók Dunát lehetne rekeszteni itthon, azonban szerencsére tehetséges producerekből sem szenvedünk hiányt. Magyarországon több tucat kiadót tudnánk kapásból felsorolni, akiknek a munkásságát nemzetközi szinten is elismerik. Ezért jelen cikkünkben először a techno label-eket vesszük górcső alá. A Detroitból indult stílus soha nem volt olyan népszerű, mint napjainkban. Bár a trendek sajnos nem jó irányba haladnak, a dinamika helyett mostanság inkább a BPM szám lett a mérvadó a bulikban. Cikkünkben elsősorban a proper vonalra koncentráltunk, de a keményebb, ipari hangzás képviselőit sem hagytuk ki a számításból.

Airsound Records

Az Akos Wex által vezetett kiadó az észak-nyugatmagyarországi régiójából terjesztette ki magát a nemzetközi techno színtérre. A 2015-ben alapított label célja kettős. Lehetőséget ad egyrészt a környék, illetve hazánk ambiciózus, illetve már komoly rangot szerző producereinek, de a feltörekvő nemzetközi előadók számára is lehetőséget biztosít. Stabilan tartják a havi egy megjelenést. Már több, mint 100 kiadványuk látott napvilágot.
https://airsoundrecords.bandcamp.com/music

Fourk Records

A budapesti underground techno körökből jól ismert Fourk 2022-ben alapította meg saját kiadóját. A Fourk Records címkéje eddig 9 EP jelent meg. A kiadó nagy hangsúlyt fektet a hazai tehetségek bemutatására, persze szigorúan a kiadó által preferált zenei irányzatot szem előtt tartva.
https://fourkrecordshun.bandcamp.com/

Hypnosis Multiplex

Cosmic Xplorer eddig 3 EP-t jelentetett meg saját kiadóján keresztül, mely 2021-ben startolt el. Egy vele készült interjúban részletesen beavatott minket az indulás műhelytitkaiba. Érdemes elolvasni a sorait, minden producer számára megfontolandó gondolatokat osztott meg velünk.
https://hypnosismultiplex.bandcamp.com/

Rawflex Music

A Shabaam és Deep Colors által alapított label 2018-ban indult útjára és egy kisebb szünet után újra aktív a piacon, november végén fog megjelenni a huszonkilencedik kiadványuk, rajta Viktor Abai legújabb zenéivel.
https://soundcloud.com/rawflexmusic

Mainground Music

It’s not Mainstream, it’s not Underground, we are Mainground! – így szól a Belocca által elindított kiadó hitvallása. A 2012-es megalakulása óta már több, mint 100 megjelenésen van túl. A tíz éves jubileumot az Arzenálban ünnepelték, ami annyira jól sikerült, hogy azóta minden évben összejönnek egy hasonló bulira.
https://www.beatport.com/de/label/mainground-music/26307

NNULZ

A 2009-es alapítású Panel Trax Records valószínűleg ismerősen cseng a feketeöves techno rajongók számára. Ez hazánk egyik legismertebb kiadója. A hazai művészeken kívül nemzetközi producerek megjelenésének is teret adott techno, minimal, ambient, acid és dub stílusokban. A Panel Trax Records sub-labeleként 2020-ban jött létre a NNULZ. Receptjük alapján a klasszikus és az új hangzás képviselőit is egyaránt keresik, az aktuális trendekből viszont nem kérnek. Csak az atmoszférikus hangzásra fókuszálnak.
https://nnullz.bandcamp.com/

nice

2021-ben indult a kiadó, eddig két válogatásalbumuk és egy EP látott napvilágot, a techno széles spektrumát bemutatva. Igazi közösséget alkotva teszik a dolgukat, Budapest számos pontján és klubjában szerveztek már bulit a kollektívához tartozó dj-k köré építve.
https://niceproduction.bandcamp.com/

Nonverbal Language Records (Formerly Vault Imprint)

CVRDWELL több mint 20 évet töltött már a lemezjátszók mögött, szüntelenül kutatva a technoként ismert művészeti forma mélységeit. Összegyűjtve a kortárs tánczenével kapcsolatos inspirációit és ötleteit 2022. januárjában jutott el odáig, hogy megalapítsa saját kiadóját, ami – a már megszokott minőségből nem engedve – idén már új név alatt fut.
https://nonverballanguage.bandcamp.com/

Sick Tapes Recordings

Az előbb felsorolt kiadók irányvonalához képest némiképp keményebb, ipari hangzásvilágot céloz be a székesfehérvári illetőségű label.  de az experimentálisabb zenei világ sem áll tőlük távol, A 2022-ben útjára indított kiadó gondozásában eddig öt kiadvány látott napvilágot, a digitális megjelenés mellett ráadásul fizikai hanghordozókon is kiadják a zenéket!
https://sicktapesrec.bandcamp.com

Oscillator Records

Ez a legfrissebb kiadó a hazai porondon. A Kindergarten bulik rezidenseként is ismert Nicolaus Made által elindított label célja főként a saját és hozzá hasonló feltörekvő producerek munkáinak elősegítése és porondra jutása a 140 bpm körüli tartományban, a dark-osabb vonalat preferálva.
https://oscillatorrecords.bandcamp.com

Phunk Element Records

A hazai kiadókat illetően leginkább két végletről tudunk beszélni. A proper techno és hardtechno között nem igazán találunk példákat az arany középútra. Az Oscillator Records után AESZTETIK saját label-je indult el még hasonló úton. Egyelőre öt saját megjelenésnél tart elsősorban hardgroove vonalon, az oldschool hangzást újracsomagolva, de a későbbiekben szeretne más hazai producerek munkáinak is teret adni.
https://aesztetik.bandcamp.com/


Ha szeretnél még többet megtudni a hazai és nemzetközi elektronikus zenei életről, akkor csatlakozz a a Szakkor by Primate.hu Facebook csoportunkhoz és kövess minket Instán és a TikTok-on is!