Napra pontosan az egy évvel ezelőtt készített interjúnk után komoly fejleményekről számolhatunk be Nicolaus Made kapcsán.  A zeneíráshoz való töretlen lelkesedése azóta sem hagyott alább, a Kindergarten bulik rezidenseként is ismert budapesti DJ / producer sorra gyártja az új megjelenéseket. A legfrissebb hír vele kapcsolatban, hogy nemrégiben útjára indította saját kiadóját. Az Oscillator Records célja főként a saját és hozzá hasonló feltörekvő producerek munkáinak elősegítése és porondra jutása a 140 bpm körüli tartományban, a dark-osabb vonalat preferálva.

Miért döntöttél úgy, hogy saját kiadót alapítasz?

Gyakran előfordult, hogy csúszott egy zene kiadása adott kiadóval volt, amikor hónapokat kellett várni. Most végre ez a saját irányításom alá került. Azt szerettem volna elérni, ahogy elkeszülnek a zenéim ki legyenek adva akkor amikor én szeretném.

Milyen stratégiával vágsz neki a projektnek?

Igen, két stratégiát követek, amit előtérbe helyeztem. Az első, hogy a zenészek valóban megkapják a zenéjük után a jutalékot időben, mindenféle kellemetlen meglepetés nélkül. A második pedig, hogy érezhető legyen a kiadó körül egyfajta underground életérzés. Célom, hogy összefogjam a hazai produceri közösséget és minél több lehetőséghez juttassam őket külföldön is.

Mennyiben befolyásolnak az aktuális trendek?

Igyekszem ötvözni a hagyományokat és az új dolgokat.

Melyik szerepben érzed magad otthonosabban, producerként vagy a DJ-pult mögött?

Producerkedés közben úgy érzem, hogy sokkal közelebb kerülök a zenéhez.

Mivel foglalkozol a civil életben? Mennyire tekinted hivatásodnak a zenélést?

Szeretném elérni azt, hogy száz százalékban a zenével foglalkozzak. De ez még a jővő zenéje, szóval a hétköznapokban pénzügyi területen dolgozom.

Kik azok a hazai producerek, akikre érdemes odafigyelni?

Patrik Gora, Murahni, BENKE, CVRDWELL akiket most igy kápásból feltudok sorolni. Nem csak a produceri teljesítményük miatt, hanem azért is, amit a DJ pultban művelnek. Nagyra értékelem, ahogyan játszanak, ahogy szelektálnak és amilyen stílusban kevernek. 

Mit tanácsolsz azoknak akik kiadót szeretnének indítani?

Erre azért nehéz most válaszolnom mert még én is az elején vagyok ennek az egész folymatnak. Az sokat segített hogy, sok kiadóval tartok kapcsolatot és ebből tudtam meríteni bőven. Emiatt például a zenei megjelenésekben nem teljesen tapasztalatlanul indultam el. Amit tanácsolnék, és ez nem csak a kiadóra igaz hanem az élet sok területére, hogy ne alapok nélkül indítsuk el ezt. Jelenjen meg pár nótánk más kiadóknál és ismerkedjünk meg azzal, miként is működik ez az egész, mit kér a kiadó tőlünk és miért úgy kéri. Gondolok itt például zene elküldésére -6db formátumban. Itt már kiadóként kell masterelned mások zenéjét ami nem könnyű feladat, persze ez is nézőpont kérdése. Megkérhetsz erre mást is vagy programban megcsinálhatod gombnyomással de az már a te tükörképed lesz, hogy milyen a munkád. Ezekre a dolgokra nagyon oda kell figyelni.

Eltelt több mint egy év amióta interjút készítettünk veled. A hangzásvilágod miben változott azóta? Hogyan befolyásolja ez az Oscillatort?

Szerintem letisztultabb lett, mert igyekeztem még több időt tölteni a tanulás részével. A zenekészítésnél sajnos – vagy inkább nem sajnos, mert csodálatos dolog – a tanulás egy véget nem érő állandó folyamat. Pláne ha sound design és master kerül fókuszba az alkotás részénél. Az Oscillator Records-nál nagyon jól jönnek ezek a tudások. mert mások zenéjét kell masterelni, feljavítani és így gördülékenyebben megy ez a munkafolyamat már.

Mi az ami inspirál? Honnan merítettel ihletet a kiadóval kapcsolatban?

Az évek alatt pár kiadótól, illetve producerektől is megkaptam, hogy indíthatnék saját kiadót is akár. De ehhez eleinte őszintén szólva semmi kedvem sem energiám nem volt, de később egyre jobban megbarátkoztam ezzel a gondolattal, hiszen így tényleg kvázi egy nonstop zenével való foglalkozás az életem, amiért borzasztó hálás vagyok. A stílus, design, illetve a kifele kommunikáció kialakításához nagy segítség volt a már kiadóknál tapasztaltak. Például a Groove Manipulation Records-nak egy borzasztó komoly stílusa van amit kifele kommunikál és megjelenésben sem ömlesztik kifelé a zenéket, aminek vagy egyfajta feelingje „vibeja” ez a tipikus underground érzés nekem legalábbis. Innen is merítettem például azt, hogy nem a zenei mennyiségre szeretnék fókuszálni, hanem egy stílusra és olyan dj és producerekkel akarom kialakítani a kiadó „kinézetét” is, ami egyezik. Első körben amikor 2023 nyarán létrehoztam szerettem volna a meg nem jelent zenéimet kiadni, ami viszonylag elég jó elérést produkált így elsőre egy új kiadónál. Bízok benne hogy ezt a már meglévő zenészekkel tudjuk növelni.

A kiadó podcast sorozatot is indított. Eddig Patrik Gora, Elliet és Muhrani mixét hallhattuk. Milyen szempontok alapján döntöd el, hogy kiket kérsz fel egy mix elkészítésére? Milyen gyakorisaggal jönnek majd a podcast részek?

Szeretnék kicsit egy lépést vissza lépni ebből a hype őrületből. Azt tapasztalom, hogy a trance most már nagyon erősen dominál egy techno zenében, miközben a groove vonal, a szépen egymásra épülő hangok szerepe nem annyira erős. Persze ettől függetlenül én is szeretem őket, csak ezek már távolodnak el attól amit mi technonak hívunk. Sokszor azért például zeneírásnál én magam is eltérek a megszokott sémáktól, mert magával ragadnak az új trendek. A kiadóm működését viszont a techno műfajra szeretnem alapozni. Igyekszem olyan előadókat meghívni, akiknél ténylegesena techno zene van főszerepben. Tervek szerint 2024-ben hetente jönne ki új podcast epizód, minden csütörtöki napon. Már jópár felvételt beszereztem előre, így egyelőre tudom tartani a tempót.

Legközelebb a ma esti Kindergartenen hallhatunk téged. Az utolsó fellépésed óta számtalan új tracket készítettél. Ezek az újdonságok alkotják majd a szetted ívét vagy tartogatsz más meglepetést is?

November 14.en jelenik meg az uj EP-m ami a “Hypnotized Terror” nevet kapta és igazából este mind a 4 zenémet viszem magammal, ami azért is nagy dolog számomra, mert a Fabrika Budapest az egyik számnak a címe. Nagy örömöm, hogy azon a helyen jászhatom le, amiről a címét kapta.

Esemény: https://www.facebook.com/events/865783711693231
Jegyek: https://cooltix.hu/event/653002d53d6942ba58bd234e

OSCILLATOR RECORDS
https://soundcloud.com/oscillator-rec
https://oscillatorrecords.bandcamp.com/album/nicolaus-made-liquid-space-ep
https://www.facebook.com/profile.php?id=100095336048857
https://open.spotify.com/artist/0XDFpdusiweRvD95GiQ5Nu
https://instagram.com/oscillatorrec