Fluidia azaz Szőcs Szimonetta november 24-én az Embliss Records gondozásában megjelent ’Forgószél’ cím debütáló kislemezével olyat tett le az asztalra, amit itthon előtte nagyon kevesen: egy csodaszép liquid drum and bass alapra magyar szöveggel készült, ami nem egy fiktív történetről szól: Netti arról énekel, ami a benne lévő folyamatos erőt szimbolizálja, a forgószélről, ami nem rombol, hanem erősíti a hitét abban, hogy nem tudják letörni vagy eltántorítani. A projekt kapcsán vele beszélgettünk a kezdetekről, inspirációkról, jövőbeli tervekről, további dalokról és közelgő fellépéseiről.

Egy jó brand építése egy jó névválasztással indul. A Fluidia kellőképp beszédes és frappáns úgy magyar, mint nemzetközi nyelvterületen is. Honnan a választás? Van-e köze hozzá, hogy a zenéd egy képlékeny, folyamatosan változó, több forrásból táplálkozó produktum?

A második dal születése után kezdtem el gondolkodni, milyen néven szeretném ismertté tenni a zenémet, és ebbe a kérdésbe két producer társamat is bevontam. Napokig tartó brainstormingolás, vad szójátékok és hangzatosnak vélt, végül elvetett ötletek után a Fluidiát azonnal magaménak éreztem, azt mondtam, hogy “na ez az”. Maga a szó jelenthet egy női személynevet és egy elképzelt helyszínt is. Jelen esetben Fluidia az én karakterem, és a világ, amit a zenémmel megteremtek, illetve jellemzi azt az alkotási folyamatot is, aminek köszönhetően szinte kifolyt a kezemből az a nyolc dal, amit eddig írtam. Mivel ez számomra egy teljesen új világ, az elkészült anyag a klasszikus zenéből kikacsintó önmagam felfedezése, próbálgatása. 

Fluidia az ellentétek embere, amivel szerintem sokan tudnak azonosulni. Egyszerre komoly és laza, shy és vagány. Ez az attitűd köszön vissza a dalaimban és a stílusomban is. A minden ember lelkében feszülő ellentét nálam azért különösen erős, mert már egész kisgyermek korom óta egyedül kellett boldogulnom. 

Furulyatanárként hogyan került képbe nálad az elektronikus zene? Van-e kedvenc előadód, producered, aki nagy hatással van rád és akit inspirációdnak tartasz? A Radiohead-et megkockáztatnám, mivel egy csodálatos cover verziót is készítettél a ’Creep’-ből, ami a Soundcloud oldaladon hallható.

Mindig is volt bennem valamiféle lázadás, mindig szerettem kilógni a sorból, szándékosan nem követtem a divatot, kerültem azt, amit sokan szeretnek. Magam szeretem felfedezni a dolgokat és eldönteni, mi tetszik. Klasszikus zenészként is szívesebben hallgattam Eminemet, csajos tinipopot, vagy bármi mást, mint egy furulya- vagy zongoraszonátát. Egyszer azt mondta nekem egy zenész fiú, hogy én nem vagyok idevaló, nem vagyok eléggé klasszikus zenész. Akkor nem értettem, bántott is a dolog, de magam is éreztem, hogy jobban vágyom valami másra. Mindenfélét hallgattam, kerestem azt, amihez legközelebb érzem magam, de az igazi “pályára lépés” pillanata akkor jött el, amikor elkezdtem redszeresen futni, és a drum n bass, dubstep, techno és jumpstyle adott lendületet. Fluidia születése előtt vokálosként és basszusszintisként bekerültem egy együttesbe; ez volt az a pont ami végleg az elektronikus zene irányába terelt.

Producerként természetesen kiemelném alkotótársaimat, akik napi szinten aktívan inspirálnak, iamyank-ot, akivel a ’Forgószél’ című dalomon dolgoztam, és a folyamat alatt sokat tanulhattam tőle. Az előadók közül Deva, és a Maluridé áll hozzám legközelebb, külföldiek közül pedig a London Grammar és Natasha Polké gyakorolnak rám nagy hatást.

Az első kislemezed a magyar Embliss Records gondozásában megjelent Forgószél, ami egy drum and bass alapokon nyugvó dal inspiráló magyar szöveggel. Ha jól hallottam a szöveg egyfajta motivációs szövegként is felfogható: hogyha az embert bántják mindenképp álljon ki maga mellett! A magyar nyelv használata unikális, egyszeri alkalom volt, vagy mindenképp a magyar piacot célozzátok meg a dalaitokkal a továbbiakban is?

Igen, a „Forgószél” egy liquid drum and bass dal, ami a bennem lévő folyamatos erőt szimbolizálja. Ez a forgószél azonban nem pusztít, hanem segít leküzdeni az elém gördülő akadályokat, magabiztosságot ad és segít hinni abban, hogy senki és semmi nem tud megállítani, letörni. Itthon szerintem ritkaság, hogy magyar nyelven szólalnak meg ldnb és house dalok, de később nincs kizárva, hogy angol szövegekkel is kipróbálom magam.

A dal végső formájába öntését iamyank mentorálta, aki az utóbbi években a hazai zeneszerzők között megkerülhetetlen pont, ha előre mutató sound design-ról van szó, a masztering pedig Anorganik keze munkáját dicséri. Honnan ezek a jó kapcsolatok?

Iamyank-kal idén találkoztam először egy zeneipari képzésen, és pár héttel később bátorkodtam megkérdezni, hogy lenne-e kedve és ideje otthagyni a keze nyomát egy-egy dalomon. Nagy örömömre látott fantáziát bennük és elvállalta. Anorganikot pedig ő ajánlotta, aki pont annyit és úgy tett hozzá a végső hangzáshoz, ahogy én elképzeltem.

Mik a terveitek a jövőre nézve? Feltételezem gőzerővel készülnek az új zenék, amihez kapcsolódóan turnét is szerveztek, hogy a közönségnek élőben is megmutathassátok ezeket?

Jelenleg az elkészült kilenc számom (8 saját és 1 feldolgozás) színpadra állításán  dolgozunk. Nagyon szeretném, ha minél szélesebb körben ismertté válna a zeném, ennek első lépcsőfoka az a megtisztelő esemény volt, hogy az M2 Petőfi TV riportot készített velem a Friss című műsorban. Február 23-án lesz a bemutatkozó koncertem a Turbinában, ahol az estet Kozmofobe indítja és DJ Gandharva zárja. 

Tavaszra tervezem az első videoklip készítését és két új dal megírását. Szeretném a zenémet elvinni minél több vidéki városba és fesztiválra, majd 2024 őszén egy 10 dalból álló lemezbemutató koncertet fogok adni, aminek helyszínéül valamelyik népszerű budapesti klubot képzelem el.

A ’Forgószél’ megjelent az Embliss Records gondozásában, a kiadvány innen megvásárolható.

Fluidia social media elérhetőségei:
Soundcloud
Apple Music
Youtube
TikTok
Instagram
Beatport
Spotify